Kérdés az MTVA-hoz Putyin elnök részvétnyilvánítása nem közlése ügyében.
Tisztelt Sajtóosztály!
Kérem szíves válaszukat arra, hogy az MTI miért nem közölte ma 11:35 percig Putyin orosz elnök részvétnyilvánítását Áder János államelnöknek, Orbán Viktor miniszterelnöknek és a buszszerencsétlenség áldozatai családtagjainak, amelyet a Kreml sajtószolgálata tegnap 13:55-kor helyezett ki honlapjára?
Jean-Claude Juncker részvétnyilvánítását viszont tegnap közölték.
Kérem, arra is adjanak választ, amennyiben Angela Merkel német kancellárnak eszébe jutna hasonló részvétnyilvánítás, azt eljuttatnák-e a magyar nyilvánossághoz.
Tájékoztatásukat köszönöm.
E kérdést nyilvánossá teszem.
Tisztelettel,
Lovas István
Zoom
(A Sputnik News illusztrációja)
Bejegyzés Putyin részvétnyilvánításáról:
A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton részvétét nyilvánította ki a tragikus észak-olaszországi buszbaleset áldozatai családjainak, Áder János államelnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek, és mihamarabbi felépülést kívánt a sérülteknek.
(A teljes szöveg a megadott linkre kattintva olvasható. A kattintás kéretik az MTI-től és a teljes magyar sajtótól is.)
Frissítés: Válasz érkezett az MTVA-tól: Az MTI kb. 1 órán belül kiadja Putyin elnök részvétnyilvánítását
Íme a válasz:
Tisztelt Lovas István!
Tegnap azokat a részvétnyilvánításokat dolgoztuk föl, amelyeket
– a KEH, a Miniszterelnöki Sajtóiroda, vagy a külügy eljuttatott hozzánk (pl. spanyol király vagy olasz kormányfő),
– közvetlenül megkaptunk (pl. Junckert az EU-képviselettől),
– hírügynökség hozta (pl. Merkelt a dpa, mert Merkel részvétnyilvánítását közreadtuk)
Putyin részvétnyilvánítása egyik kategóriában sincs benne. Putyin részvétnyilvánítását a TASZSZ orosz hírügynökség általunk kapott kiadása nem hozta. Ma azonban Lovas úr szíves észrevétele után megkerestük és megtaláltuk a TASZSZ honlapján, abból megírjuk a legközelebbi összefoglalóba, hasonlóan, ahogy Merkel részvétnyilvánítását is adtuk tegnap.
Az összefoglalót várhatóan egy órán belül kiadjuk.
(Forrás: Lovas István honlapja)
2. frissítés: Némi késéssel, és Kirill pátriárka üzenetébe rejtve jött az MTI híre
Veronai baleset - Részvétét fejezte ki Kirill orosz pátriárka (18 óra 53 perc)
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2017. január 22. (18:53), vasárnap (MTI) - Részvétét nyilvánította Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája Orbán Viktor miniszterelnöknek és a magyar népnek az olaszországi Veronában történt, halálos áldozatokat követelő veronai buszbaleset miatt.
Az orosz ortodox egyház honlapján megjelent üzenetében a pátriárka közölte, hogy mély megrendüléssel értesült a balesetről.
"Amikor valódi emberi gyásszal kerülünk kapcsolatba, olyan gyásszal amely szenvedést okoz lelkünknek, megsebezve azt, mindig az Úrnál törekszünk megtalálni lelki nyugalmunkat, hozzá fordulunk forró könyörgésünkkel. Ezekben a napokban szívem és fohászom Önnel és az Önök népével van, amely nehezen éli meg a megesett tragédiát" - írta az egyházfő.
"Az emberszerető Isten begyógyítja majd az áldozatok sebeit, vigaszt nyújt a gyászolóknak és az ő kimondhatatlan irgalmában részesíti mindazokat, akiket megérintett ez a szörnyű szerencsétlenség" - tette hozzá.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton táviratban fejezte ki részvétét Áder János köztársasági elnöknek és Orbán Viktor kormányfőnek. Az orosz államfő különösen tragikusnak nevezte, hogy a baleset áldozatai fiatal gyermekek.
Putyin őszinte együttérzéséről és támogatásáról biztosította a halálos áldozatok családját, egyben gyors felépülést kívánt a baleset sérültjeinek.
Vlagyimir Pucskov, az orosz katasztrófavédelmi tárca vezetője vasárnap Pintér Sándor belügyminiszternek, Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottság társelnöke pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek fejezte ki együttérzését. Szkvorcova felajánlotta, hogy a magyar egészségügyi szakemberek szükség esetén igénybe vehetik orosz kollégáik segítségét.