A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke felszólította a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület képviselőit, ne zaklassák a gyászoló családokat, és töröljék jogellenesen megszerzett személyes adataikat.

Péterfalvi Attila az MTI-hez szerdán megküldött közleményében azt írta, a hivatal a sajtóból értesült arról, hogy a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület, megszerezve a veronai busztragédia áldozatainak elérhetőségeit, zaklatja a gyászoló családokat. Az erről szóló újságcikk szerint az egyesület egy – a hívei közé tartozó -, Verona közelében élő magyar származású rendezvényszervezőn keresztül szerezte meg a családtagok nevét, telefonszámát és lakáscímét.
Zoom
“Ugyan a cikkben szereplő adatkezelést sérelmező panasz még nem érkezett a hatósághoz, azonban nyomatékkal felszólítom az egyesület képviselőit, hogy azonnal hagyjanak fel a fentiekben leírt tevékenységgel és haladéktalanul töröljék a gyászoló családok jogellenesen megszerzett személyes adatait” – írta Péterfalvi Attila.
Hozzátette: a hatóság elnökeként megteszi “a szükséges és hatékony jogvédelmi lépéseket is”.
(MTI)
Péterfalvi a Ripost nevű fideszes szennylap cikkére célzott, melynek vonatkozó részeit kivételesen átvesszük a történet részletesebb bemutatása érdekében:
Szcientológusok zaklatják a veronai tragédia gyászoló családjait
Ke­gye­let­sértő módon egy rek­lám­kam­pány­ban akar­ják fel­hasz­nálni őket. De bi­zo­nyára ré­sze­sed­né­nek az össze­gyűlt pénz­ből is...
A gátlástalanságukról ismert magyar szcientológusok a Ripost értesülése szerint - ezúttal minden erkölcsi határt túllépve - ki akarják használni a veronai tragédiát.
Az egyház vezetői úgy döntöttek, hogy behálózzák a gyászoló családtagokat, lelki és anyagi segítséget ajánlanak nekik, csak hogy javítsanak a róluk kialakult taszító képen. A gyermekeiket, hozzátartozóikat gyászoló emberek, ha elfogadnak a szektától bármilyen segítséget, rögtön egy imidzsjavító kampány részeseivé válnak!
A magyar szcientológusok a hozzájuk küldött amerikai szakértők segítségével találták ki ezt az újabb, súlyosan kegyeletsértő módszert. Az USA-ból érkezett ügynökök - információink szerint - részletes haditervet készítettek az áldozatok hozzátartozóinak behálózására.
Így szerezték meg az adatokat
A személyes adatokkal visszaélve először is megszerezték a gyászoló családok személyes adatait.
Mint ismeretes, hasonló módszerek miatt az adatvédelmi hatóság egyéb ügyekben már eljárást folytat a magyar szcientológusok ellen, egy egész teherautónyi dossziét is lefoglaltak illegálisan gyűjtött adatokkal. Emiatt rövidesen vádemelésre is sor kerülhet.
A szcientológusok ezúttal egy Verona közelében élő magyar származású, a szektába már beszervezett rendezvényszervező szolgálatait vettek igénybe. Az illető hölgy, kapcsolatait kihasználva, az olasz rendőrségen, illetve a kórházban törvénytelen módon összegyűjtötte a családtagok nevét, telefonszámát és lakáscímét.
A Ripost úgy tudja, hogy a szcientológus vezérkar ezután a piszkos munkát egyik hírhedt ügynökükre, az ilyesfajta akciók szakértőjeként ismert T. Istvánra bízta.
A magát a "kihívások specialistájaként" a neten is hirdető T. István az utasításnak megfelelően nyomban hozzálátott a gyászoló hozzátartozók felkereséséhez. Több család azonban gyanút fogott, és az ismétlődő zaklatás miatt a hatóságokhoz fordult segítségért.
Mit akarnak?
A veronai tragédiára - információink szerint - két okból próbálnak rástartolni a hírhedt szekta tagjai.
Ha valamelyik gyászoló család elfogad tőlük bármiféle segítséget, az jól jöhet a rövidesen beinduló, megtépázott hírnevüket javítani próbáló médiakampányban. Ezzel szeretnék ellensúlyozni azokat a leleplező cikkeket, melyekben bemutatták pénzszerző trükkjeiket.
Nem kizárt az sem, hogy a gyászoló családtagok beszervezésével anyagi előnyökhöz is akarnak jutni, megszerezve az összegyűlt sokmilliós támogatás egy részét.