Ma megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt jegyez. Meglehet, hogy a törvény miatt befellegzett a Heineken logójának nálunk.

Kivételek persze lehetnének, de ne legyünk telhetetlenek (ebből a javaslatból se lesz semmi)
A XX. század vérzivataros időszakára az utókornak emlékezni erkölcsi kötelesség és történelmi szükségszerűség - kezdődik a törvényjavaslat, amely később így folytatja:
Az önkényuralmi jelképeknek kereskedelmi célból történő felhasználhatósága nem olyan jog, amely — a véleménynyilvánítás szabadságával ellentétben — magasabb rendű lenne az önkényuralmi jelképek tiltásához fűződő közérdeknél.
Tilos lesz ezután Magyarországon horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet haszonszerzés céljából
a) felhasználni,
b) megjeleníteni vagy
c) önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesíteni.
Zoom
Úgy legyen!
Aki önkényuralmi jelképet haszonszerzés céljából - az ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, az önkényuralmi jelképekhez kötődő történelmi eseményeket ábrázoló művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából történő felhasználás esetét kivéve -
a) felhasznál,
b) megjelenít
c) vagy ilyen jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesít,
ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - olvasható a törvényjavaslatban.
Ugyanakkor, ha egy kérelmező bizonyítani tudja, hogy az önkényuralmi jelkép használatához olyan magánérdek fűződik, amely nem sérti társadalmi csoportok érzékenységét, akkor – a kormány egyedi határozata alapján – továbbra is használhatná a jelképet - és nyilván ez a passzus jelentheti majd a kiskaput.
Tartunk tőle, hogy egy itthon jól kommunikálható, de menetrend szerint elbukott "szabadságharc" lesz a nagy elhatározásból, pedig egy ilyen törvény kellő mennyiségű borsot jelentene a Székelyföldet el nem ismerő, az Igazi Csíki Sör ellehetetlenítésén keresztül valójában magyarellenes hadjáratot folytató Heineken horgas orra alá.
(Kuruc.info - Portfólió - MTI nyomán)
Kapcsolódó: