A Közép-európai Egyetemnek (CEU) nem áll szándékában távozni Budapestről - tudatta az egyetemet alapító George Soros egyik szóvivője csütörtökön New York-i keltezésű közleményében az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint.
Zoom
A szóvivő arra reagált, hogy Christian Kern osztrák kancellár a nap folyamán felhívta telefonon a spekulánst, és felajánlotta neki, hogy a CEU Bécsbe tehetné át a székhelyét, miután a magánegyetem a magyar felsőoktatási törvény módosítása következtében "a túlélésért és a Budapesten maradásért kénytelen küzdeni".
”Egy ilyen döntést csak a CEU hozhat meg” – közölte a szóvivő, kiemelve, hogy Soros úgy látja, a CEU nem akarja elhagyni Budapestet.
A hét elején már Maria Vassilakou bécsi főpolgármester-helyettes is azt nyilatkozta, hogy “amennyiben az intézmény új székhelyet keres, úgy szívesen meghívná a Soros-egyetemet Bécsbe”. Közölte, hogy munkatársai már felvették a kapcsolatot az egyetemmel, és levelet írtak Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának, hogy hivatalosan is felajánlják segítségüket.
Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az osztrák hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Bécs új egyetemi székhelyként mindenképpen egy opciót jelent. Kijelentette ugyanakkor: még próbálnak küzdeni a magyarországi törvény ellen, és remélik, hogy sikerrel járnak majd. Hozzátette: “amennyiben a politikai döntéshozók eldöntötték, hogy kiszorítanak minket az országból, nincs más választásunk, mint hogy ezt (az ajánlatot) komolyan vegyük.”
(MTI nyomán)