Mintegy százötven főnyi, túlnyomó többségben külföldiekből álló (spanyolországi, németországi, kelet-ázsiai és arab) demonstráló gyűlt össze, nagyszombat (!) délután Röszkén, a templom melletti főtéren.
Zoom
Zoom
Majd az ott elhangzó beszédeket követően a jelenlegi államhatárt védő kerítéshez vonultak sípolva, dobolva és előre megírt rigmusokat skandálva.
Mindeközben szemfüles társam - írja beszámolójában László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) országos vezetője - több értékes információ mellett azt a tüntetők által féltve őrzött cetlit is meg tudta szerezni, amelyen a legépelt angol és magyar nyelvű jelmondatok voltak felírva számukra.
Zoom
A rigmusok skandálása egyébiránt a felülről összeverbuvált társaság identitásbéli zavarodottságának megfelelően és erős idegen akcentussal történt.
Zoom
Zoom
A lárma hatására az utcára kiálló helyiek értetlenkedésüknek adtak hangot, hiszen mióta megépítették a gúnyhatárvédő kerítést, az életük visszatért a régi, megszokott kerékvágásba.
Mindeközben megtudhattuk egy-egy kifejezetten közlékeny tüntetőtől - folytatja a MÖM-vezető -, hogy a menetet elsősorban migránsok (a rendezők többsége is az volt), külföldiek és CEU-szimpatizáns elemek alkotják. Az utazásaikat pedig a Migszol Csoport (Migráns Szolidaritás Csoport - a szerk.) finanszírozza.
Zoom
Hivatásos felforgatókat nem szabad kiengedni a börtönből
Zoom
A kerítéshez érkezve a nemi hovatartozás szempontjából is erősen kérdőjeles csoportot egy ehhez mérten felsorakoztatott (néhány fő) rendőri sorfal várta. Majd az angol nyelvű fordítás melletti elhangzó beszédeket követően indultak tovább a megmozdulás utolsó helyszínére, az általuk leginkább gyűlölt és megvetett tranzitállomásra.
Zoom
Zoom
De ez a kihívás már feltételezhetően teljes mértékben meghaladhatta a képességeiket, mivel az első komolyabb útkereszteződést követően több irányba elindulva, önmaguk oszlatták fel a saját rendezvényüket.
Az esemény egyetlen pozitív üzenete volt, hogy magyar állampolgár - egy-két kivételtől eltekintve - nem vállalt közösséget ezzel az önmaga létezésének a jogát is megkérdőjelező, anarchista zászlókkal és rigmusokkal felvonuló, felforgató társasággal.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(Kuruc.info - MÖM-hírszolgálat nyomán)