Április 13-án hozta meg Kenéz Andrea bírói tanácsa azt a döntését, amelyben elutasítja az ötödrendű vádlott rendszeres misére járását, mivel az "a kényszerintézkedés céljával nem egyeztethető össze".
M. Csaba ötödrendű vádlott a Fővárosi Törvényszékhez április 5-én benyújtott kérelmében a házi őrizet ideiglenes feloldását kérte a még április 30-ig alkalmazásban álló Kenéz Andrea bírónő tanácsától két orvosi vizsgálat idejére, valamint napi rendszeres egy óra kimenő idejére és vasárnaponként a reggel 8 órás misén való részvétel időtartamára. Mivel az elektronikus nyomkövetőt állandó jelleggel hordania kell, a házi őrizet ideiglenes feloldásának idejére is be lehet állítani adott hatósugarat, amin kívül a szerkezet bejelez, tehát a szökés kockázata a kimenők alatt ugyanúgy megakadályozható.
Az ügyészség ellenezte az ötödrendű vádlott kérelmének az orvosi vizsgálatokra, illetve a napi rendszeres kimenőkre vonatkozó részét, azonban a vasárnapi miselátogatást nem, hisz az Alaptörvény VII. cikkében foglalt jogok alapján a vallásgyakorlás szabadsága mindenkit megillet ("Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.").
Zoom
A bíróság az ügyészség álláspontjával megegyezően elutasította a házi őrizet ideiglenes feloldását az orvosi vizsgálatok valamint a napi rendszeres kimenők idejére, ugyanakkor elutasította azt is, hogy az ötödrendű vádlott minden vasárnap misén vehessen részt. A Kenéz Andrea tanácselnök, Nyilas Levente bíró, Győriné Bajza Zsuzsanna ülnök, Hajlamászné Váczi Ágnes ülnök és Horváth Miklós ülnök által hozott végzésben a bírói tanács az alábbi indoklással fosztotta meg a vádlottat a vallásgyakorlás szabadságától: "A bíróság álláspontja szerint a minden vasárnapi templomi ceremónián való részvétel a kényszerintézkedés céljával nem egyeztethető össze, ugyanakkor M(...) Csaba a vallását a házi őrizet körülményei között is gyakorolhatja. Ezért a bíróság a vádlotti indítványt a tekintetben is elutasította."
„A vallásos világnézet és a marxizmus–leninizmus között kibékíthetetlen ellentét van. A vallásos ideológia elleni harcot a marxizmus–leninizmus fegyvereivel vívjuk mindaddig, amíg a vallásos világnézet az emberek tudatából el nem tűnik." - idézet az MSZMP Politikai Bizottságának 1958-as üléséről.
Húsvét hétfőjén, Krisztus feltámadásának örömével kívánunk minden olvasónknak áldott ünnepeket! - írja a Budahazy.org.
Kapcsolódó: