"A magyar igazságszolgáltatás színvonala az Európai Unióban az első harmadba tartozik" - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Miskolcon.
Zoom
Handó Tünde a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a közigazgatási ügyeket tekintve Magyarország a második az eljárások rövidsége, valamint az ügyhátralék szempontjából is. A bírósági szervezet stratégiai céljai közül a legfontosabb, hogy az ítélkezés magas színvonalú legyen – emelte ki.
Azt mondta: az emberek elvárják, hogy a bírók pártatlanul, időszerűen és megalapozottan ítélkezzenek. Ugyanakkor ahhoz, hogy “ezt a magányos munkát” valóban így tudták, tudják végezni, megfelelő tárgyalóteremre, dolgozószobára, képzésre van szükség. Sok mindent kell biztosítani ahhoz, hogy a bíró “valóban jogszerű, igazságos döntést tudjon hozni” – tette hozzá.
Zoom
Az OBH elnöke azt is elmondta: mindehhez az is kell, hogy a bírók is bekapcsolódjanak a “közösség életébe”. Fontosnak ítélte azt, hogy az ügyfelek azonnal választ kapjanak kérdéseikre, valamint azt is, hogy igazságszolgáltatás a digitális bíráskodásról szóljon ebben a században. Kifejtette: ez mind az ügyfelek, mind az alkalmazottak, mind pedig a bírók számára könnyebben kezelhetővé teszi az eljárásokat.
Megemlítette: a 21. századi nyitott, szolgáltatói bíróság ideája ma már egyre inkább valóság.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: