Kerítéssel zárta le a bicskei Erőmű-tavat és környékét Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember, Felcsút polgármestere – tapasztalta a helyszínen a Magyar Narancs. A több mint 45 hektáros területen a miniszterelnök bizalmasa kényelmes üdülőt alakított ki két messziről is impozánsnak tűnő faházzal, kishajóval, és gondoskodott arról, hogy senki ne zavarja az ő vagy vendégei nyugalmát.
Zoom
A tó korábban is magántulajdonban volt, de nem volt lezárva, így a helyiek közül sokan jártak arra sétálni, biciklizni, illetve a korábbi tulajdonosok engedélyével működött ott egy horgászegyesület is. Miután azonban Mészáros mezőgazdasági cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez került, körbekerítették, és kiszorultak a horgászok.
Zoom
A helyszínre Budapest Gate Golf & Country Club néven álmodtak golfközpontot, üdülőfalut és lakásokat, de a 2008-as gazdasági válságban elvérzett az ingatlanfejlesztő. A felszámolás során 170 hektárnyi területet hirdettek meg 2012-ben 2,8 milliárd forintért, Mészárosék két évvel később jutottak hozzá a hatalmas birtokhoz.
Zoom
Mivel a birtok belterület, amikor Mészáros cége lett 2014-ben a tulajdonos, elvileg telekadót is kellett fizetnie. Az ATV.hu korábbi információi szerint azonban a felcsúti polgármester érkezése után nem sokkal a bicskei önkormányzat eltörölte a rendelkezést, így 2015. január elsejétől a négyzetméterenkénti 50 forintnyi – hektáronként 500 ezer forintos – adókötelezettség megszűnt.
Zoom
A Magyar Narancs munkatársai a helyszínen többször botlottak feltűnő autókba, de hiába próbálkoztak, nem jutottak a kerítésen belülre. A főbejáratnál állandó biztonsági szolgálat működik, az ingatlan oldalához vezető földút felől pedig egy sötétített ablakú autó várta a látogatókat. Amikor az újságírók egy harmadik, hátsó úton próbálkoztak, egy motoros kezdte követni őket. A tóhoz vezető önkormányzati út elejét is figyelik: egy térfigyelő kamera van az oszlopon.
A közpénzzel megjött a luxus is
Amióta Mészáros Lőrinc milliárdossá vált, feltűnő a luxus iránti vonzalma. Van egy örökpanorámás nyaralója Tihanyban, de ha akar, Horvátországban is pihenhet a luxusingatlanában, ott amúgy jachtra is szállhat, ahogy tette azt tavaly nyáron. De ha nem akar kimozdulni a környékről, az alcsútdobozi vadászházában is meghúzhatja magát, és akkor sem panaszkodhat, ha marad Felcsúton, a Szári úti villájukban kényelmesen elfér egy nagyobb társaság is.
(MNO - MN nyomán)