Visszautasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek az osztrák kancellárt bíráló kijelentéseit csütörtökön az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) parlamenti frakcióvezetője.
Andreas Schieder az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Magyarországon a demokrácia és az emberi jogok leépítése zajlik, és ez – mint fogalmazott – a szomszédos országokkal szembeni, egyre durvább vádaskodásokhoz vezet.
Szijjártó Péter budapesti sajtótájékoztatóján Christian Kern osztrák kancellárnak a német Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent interjújára reagálva kijelentette, Európában hadviselés zajlik azokkal szemben, akik nem hajlandók illegális bevándorlókat befogadni, ennek a hadviselésnek két eszköze van: a jogi és a pénzügyi fenyegetőzés.
A miniszter szerint létezik egy Soros-terv arról, miként kell fenyegetéssel rávenni országokat arra, hogy migránsokat fogadjanak be.
Az osztrák kancellár nyilatkozatával „beállt” azon balliberális politikusok közé, akik ezt támogatják, és kinyilvánította, hogy el akarja venni a szerződések alapján járó uniós forrásokat – tette hozzá.
A külügyminiszter kijelentette, az Osztrák–Magyar Monarchia már nem létezik, nem Bécsben döntenek a magyarok sorsáról, és arra kérte az osztrák kancellárt, hogy „ne ácsingózzon” a magyaroknak járó forrásokra. A kancellár szolidaritással kapcsolatos szavaira reagálva Szijjártó Péter azt mondta, egyik ország sem annyira szolidáris Ausztriával, mint Magyarország, mert a határ védelmével Magyarország Ausztriát is védi. Szijjártó Péter arra kérte az uniót, hogy ne úgy viselkedjen, mint Teréz anya, mert nem humanitárius segélyt adnak, hanem gazdasági együttműködés keretében jár Magyarországnak a támogatás.
Christian Kern az újságnak nyilatkozva a többi között azt mondta, az unió szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását.
Az APA-nak nyilatkozva Schieder a magyar tárcavezető kijelentéseit „színvonaltalannak” nevezte. Szerinte a külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozata csupán egyik jele annak, hogy mennyire elrugaszkodott a valóságtól a magyar politika.
A frakcióvezető azt hangoztatta, hogy az unió értékközösség, amelyet – mint hozzátette – „nem szabad összekeveri egy bankautomatával”.
(MNO)