"A Menedék Egyesület 44 menekültnek szervezett egynapos kirándulást Tihanyba. Az idősebb férfiak nem akartak a bikinis lányokkal fürödni, így ők a parton maradtak, a nők azonban nem voltak ilyen szégyenlősek: burkinit húztak és csobbantak" - számol be a jó hírről az Abcúg nevű migránsbarát oldalacska. Közlik azt is, hogy az efféle programok rendszeresek, tehát jobb, ha hozzászokunk a látványhoz...
Zoom
A cikkből megtudjuk, jogy július utolsó szombatján "menekültekkel" teli busz kanyaradott be Tihanyba, nem sokkal később pedig agfán, perzsa és szír férfiak, nők és gyerekek álltak a bencés apátság előtt, és hallgatták, ahogy az idegenvezetőjük arról beszél, mennyi idős a magyar állam.
Zoom
Zoom
Az apátság előtti téren szó volt például arról, hogy a magyar állam több mint ezer éves. “Csak ezer éves?” – kérdezett vissza egy perzsa lány, majd hozzátette, hogy a perzsa államiság több mint ötezer éves. (Mi is megkérdeznénk tőle, hogy ha ennyire büszke rá, akkor miért jött el onnan, főleg hogy még véletlenül sem dúl háború Iránban.)
Zoom
Zoom
Ismail Szomáliából származik, két éve érkezett Magyarországra, és nagyon meglepődött, amikor kiderült, hogy Magyarországon a strandok többsége belépődíjat kér. (Természetesen előtte is nyitva áll a lehetőség, hogy hazamenjen, és újra ingyen úszkálhasson, amennyit csak akar.)
Zoom
Zoom
A fürdőzést a tihanyi strandon nem volt egyszerű összeszervezni. “Az, hogy fürdőruhában vannak sokan, az az ő kultúrájukban nem egy elfogadott dolog” – magyarázta Faragó Renáta, a Menedék Egyesület munkatársa. (Mi is szívesen elmagyaráznánk, hogy ha nem tetszik, ami itt van, akkor mi a teendő...)
Zoom
Zoom
Az idősebb férfiak tartózkodtak a víztől: nem akartak idegen, fürdőruhában lévő nőkkel együtt fürdeni. A csoporthoz tartozó nők közül azonban többen is bementek a vízbe. “Minden tetszik, a víz nagyon jó” – mondta egyikük. Ő Budapesten is el szokott járni úszni,  akkor is burkiniben. Azt mondta, előfordul, hogy ilyenkor a helyiek beszólnak neki, de ezekre nem figyel oda, és sok a kedves ember is. A tihanyi strandon például nem kapott megjegyzést.
Zoom
Zoom
Az ebéd pizza, lángos és sült krumpli volt. Hús, főleg sertéshús egyáltalán nem lehetett az étlapon.
Zoom
Zoom
Faragó Renáta szerint újabban az érkezésüket sokszor előre bejelentik, nehogy félreértés legyen az ottlétükből. “Ha gyerektábort szervezünk, akkor bejelentjük a megyei rendőrségnél, hogy érkezik egy menekült csoport gyerekekkel, mert sajnos előfordult már, hogy ránk hívták a rendőröket” – mondta. Ez Budapesten történt, szerinte azért, mert valakiben félelmet keltett, hogy “kendős nők ültek egy pokrócon és kártyáztak”. Hozzátette, hogy korábban ilyen sohasem történt, hasonló tapasztalataik csak az elmúlt időszakból vannak. 
Érthetetlen, hogy miért...