Szeptemberben indul a "társadalmi nemek tanulmánya" mesterképzés, de szerencsére meglehetősen kis hallgatói létszámmal. Eddig tízen jelentkeztek a szakra, de még várják a pótjelentkezéseket.
Zoom
Nagy port kavart az év elején a hír, miszerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) elindul a "társadalmi nemek tanulmánya" mesterképzés. Európa számos egyetemén lehet már "gender studies"-ra jelentkezni, Magyarországon azonban eddig csak CEU-n lehetett.
Kövér-Van Til Ágnes, a "társadalmi nemek tanulmánya" szakigazgatója azt állítja, hogy az új szak "a magyar társadalom problémáival akar foglalkozni", nem pedig a férfiak és a nők közti biológiai különbségeket megszüntetni. (Azt nehéz is lenne egyébként.)

Eddig tíz hallgatót vettek fel az újonnan induló szakra, de a pótfelvételi eljárás keretében még várják a jelentkezéseket a fennmaradó helyekre. Kövér-Van Til Ágnes elmondta, összesen tizennyolc helyet hirdettek meg, és a jelentkezőknek a felvételin – a kötelező irodalom ismeretén kívül – egy kutatási tervet kellett bemutatniuk.
"Nagyon izgalmas témákkal érkeztek a felvételizők" – magyarázta. A képzés honlapjáról egyébként kiderül, hogy a kötelező kurzusok közt szerepel a "társadalmi nemek szociálpszichológiája”, valamint az "antidiszkrimináció és emberi jogok a társadalmi nemek perspektívájából".
(Magyar Hírlap nyomán)