Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott. Van olyan budapesti általános iskola, ahol az első osztályosoknak a tanévnyitó előtt egy nappal még nem volt tanítójuk, máshol már meg sem lepődnek, ha egy kolléga bejelenti: más szakmában próbál szerencsét - írja az eduline.
„Három olyan budapesti iskoláról is tudok, ahonnan egy nappal a tanévkezdés előtt még négy-hét pedagógus hiányzott. Van olyan általános iskola, ahol az elsős osztálynak nincs még tanítója, nem tudtak kit bemutatni a szülőknek és a gyerekeknek” - mondta az eduline-nak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, hozzátéve: "Facebookon, Jófogáson, Vaterán, ismerősökön keresztül, más közösségi oldalakon, mindenféle felületen próbálnak pedagógust találni az iskolák”.
Valóban egymást érik a tanári, tanítói, óvodapedagógusi álláshirdetések - a pedagógushiányt jelzi, hogy már nem csak az állásportálokon, hanem az apróhirdetési oldalakon is. A Vaterán, az „oktatástudomány” kategóriában például 1308 álláshirdetést találtunk, keresnek például magyar-ének szakos tanárt, pedagógiai asszisztenst, informatikatanárt, testnevelőt, de több iskola - valószínűleg az esélytelenek nyugalmával - biológia-kémia, matematika-bármilyen szakos tanárra is vadászik.
Zoom
Nem jelentkeznek elegen a tanári állásokra (fotó: Varga György/MTI)
A Jófogáson is több mint száz hirdetést böngészhet át az, aki az oktatásban vagy a tudományos szférában szeretne elhelyezkedni, ráadásul úgy tűnik, az iskolák már nem is próbálnak többéves tapasztalattal rendelkező pedagógust találni, az egyik iskola hirdetésében például egyszerűen úgy fogalmaz, „a tapasztalat nem feltétetel, de természetesen jó, ha van”, míg egy budapesti középiskola már fizika-matematika mesterszakos, végzős egyetemisták jelentkezésével is beérné.
A „hivatalos” közszolgálati állásportálon, a Közigálláson is sok még az álláshirdetés, hiába kezdődött már el a tanév. A „tanár” szóra keresve 237, a „tanító” kifejezésre 74, „óvodapedagógusra”48 álláshirdetést dobott ki a rendszer - és ezek csak a budapesti állások. Ha országosan keresünk, 222 óvónői, 779 tanári, 210 tanítói, 144 gyógypedagógusi állást találunk, ráadásul számos hirdetést az oldal keresője szerint szeptember 1-jén tettek közzé, vagyis sok iskola nem teljes tanári karral kezdte meg az új tanévet.
Inkább multikhoz mennek ügyintézőnek normális fizetésért
Az eduline által megkérdezett pedagógusok is komoly tanárhiányról számoltak be, egyikük elmondása szerint már „senki nem lepődik meg, amikor tanév végén négy-öt kolléga felmond”, sokuk helyére a tanév első napjáig nem sikerült pedagógust találni. "Az egy-két éve tanítók közül sokan felállnak. Pályakezdőként bruttó 180-190 ezer forintot keresnek, ráébrednek, hogy ennyiből nem tudnak megélni, lakásvásárlásról pedig álmodni sem lehet, úgyhogy inkább elmennek asszisztensnek, ügyintézőnek egy multihoz nettó 180-190 ezerért" - magyarázta.
Az eduline kérdésére, hogy mit tehet egy iskolaigazgató, ha az intézményében a tanévkezdés után is vannak betöltetlen álláshelyek, Mendrey László azt mondta, ezt kötelező jelezni a tankerület vezetőjének, és amíg nem találnak megfelelő végzettségű tanárt vagy tanítót, az órákat a tantestület tagjai tartják meg. A PDSZ elnöke hozzátette: mivel a pedagógusok kötött munkaidejét 32 órára emelték, a helyettesítésért a tanárok egy fillért sem kapnak.
Pedagógusok ezrei hiányoznak
A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke tavasszal a Népszavának úgy nyilatkozott, a 2016/2017-es tanévben több mint ötezer pedagógusnak szűnt meg a munkaviszonya. A PSZ úgy tudja, közülük 1400-an nyugdíjba mentek, 3970-en viszont aktív korúként döntöttek úgy, hogy nem maradnak a munkahelyükön. Galló Istvánné szerint az igazán ijesztő az, hogy mindeközben mindössze 800 pedagógus lépett be a közoktatási rendszerbe, vagyis egyértelmű, hogy az életpályamodell, valamint a sokat emlegetett béremelés nem elég vonzó a pályakezdők számára.
Mendrey László, a PDSZ elnöke az eduline-nak úgy fogalmazott, a „rozsadaövezetekben” - vagyis az ország azon területein, ahonnan sok diplomás vándorol el, ezért például orvosokból is komoly hiány van - eddig is nehéz feladat volt pedagógust találni, ma azonban már a nagyvárosokban is egyre komolyabb problémát jelent a tanárhiány.