Magyarország nem támogat semmi olyan kezdeményezést, ami az ukránoknak fontos lenne – jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy a magyar diplomatákat is erre utasította – hangzott el az M1 Híradóban.
Ukrajna ugyanis a hét elején fogadta el az új oktatási törvényt, amely elveszi a nemzetiségi kisebbségektől, így a magyaroktól is a lehetőséget, hogy anyanyelven tanulhassanak a középiskolában és a felsőoktatásban.

Ne feledjük, az itthoni szavazópolgároknak más lemez a soros, mint Brüsszelnek
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: szégyen és gyalázat, ahogy Ukrajna a nemzeti kisebbségekkel bánik, főleg azután, hogy Magyarország az elmúlt években számos Ukrajnának fontos ügyet támogatott – például a vízummentességet, vagy az unióval való együttműködési megállapodás ratifikálását.
Mielőtt elégedetten hátradőlünk a fotelunkban a külgazdasági és külügyminiszter választási kampányidőszak felé egyre erősödő dörgedelmeit olvasván, azért elevenítsük fel mondjuk a "kitiltott" holland nagykövet, Gajus Scheltema nemrégiben elhangzott szavait: "A magyar politikusok Brüsszelben távolról sem ilyen agresszívek. Az indulat itthon tör így elő belőlük, amikor saját szavazóikhoz beszélnek. Személyes találkozóink alkalmával Szijjártó Péterrel mindig szívélyes, baráti hangulatban tárgyalunk. Ebből is látszik, nem kell mindent komolyan venni, amit a politikusok mondanak".
Frissítés: A reverz gázcsapok elzárása helyett inkább beszélgetni hívja az ukrán nagykövetet Szijjártó
A külgazdasági és külügyminiszter berendelte a minisztériumba Ukrajna Budapestre akkreditált nagykövetét hétfőre, mert személyesen is tájékoztatni kívánja, hogy "szégyennek és gyalázatnak" tartja az ukrán oktatási törvény módosítását - tájékoztatta Menczer Tamás, a tárca szóvivője vasárnap az MTI-t.
Közölte: Szijjártó Péter utasításba adta, hogy a magyar diplomácia semmilyen nemzetközi szervezetben nem támogathat egyetlen ukrán kezdeményezést sem, és Magyarország nem támogat semmilyen, Ukrajna számára fontos döntést.
Az ENSZ, az EBESZ és az Európai Unió minden fórumán felveti Magyarország az ukrán törvénymódosítás ügyét, és meggátolja az Ukrajna számára fontos ügyek magvalósítását – jelezte.
A szóvivő hangsúlyozta: az intézkedések fő oka az oktatási törvény módosítása, amely ellehetetleníti a nemzetiségek anyanyelvű oktatását.
Ugyanakkor ok az is, hogy a közelmúltban Tallinnban az Európai Unió és a keleti partnerség külügyminisztereinek találkozóján Szijjártó Péter felvetésére az ukrán külügyminiszter elfogadhatatlan választ adott – mondta Menczer Tamás.
(Kuruc.info - Híradó - MTI nyomán)
Kapcsolódó: