Balog Zoltán erről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága budapesti ülésén beszélt, miután kijelentette, hogy mindenkinek egyenlő hozzáférést "kell" biztosítani az egészségügyi ellátáshoz Magyarországon. Ugyanakkor látni kell, hogy más államokhoz hasonlóan nálunk is szakadék van a szegények és a jobban keresők között, ami meghatározza a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz.
Zoom
Ezután kijelentette: külön probléma, hogy a "romák" közül sokan az "eltérő életmódjuk" miatt nem tudják átlépni azt a "küszöböt", ami az ellátórendszerben való részvételhez szükséges. Ezért az egyenlő esélyek megteremtése nem csak azt jelenti, hogy biztosítják a szektornak a szükséges erőforrásokat és a finanszírozást, hanem azt is, hogy segítenek kialakítani egy olyan "szociokulturális hátteret" a "romáknak", ami átlendítheti őket az akadályokon.
Balog megismételte a jól ismert szólamot, miszerint a kormány senkit sem akar "hátrahagyni", ezért is fogadta el 2011-ben a "roma stratégiát", valamint indította nemrégiben azt a programot, amelynek keretében ezer roma nő kaphat szakképzést, majd munkát a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben, közvetítő szerepet betöltve a roma közösségek és a szociális intézmények között.
(MTI nyomán)