Simicska Lajos ma hajnalban saját kezűleg graffitizte fel Veszprémben öt üresen álló plakáthelyére azt a híres mondatot, amit Orbán Viktorral való szakításakor mondott.
Az esetet a Helyi Válasz nevű orgánum írta meg a Facebook-oldalán. Mivel az eset meglehetősen hihetetlennek tűnt, az Index megkereste Simicska munkatársát, aki megerősítette: valóban ez történt, és valóban a milliárdos festette fel a feliratokat.
Zoom
Az ötödik felirat elkészítésekor rendőrök jelentek meg, akik udvariasan igazoltatták. Simicska a fotón bepiszkolódott zakóban látható. Azt nem tudni, hogy ez a festéktől vagy mástól van-e.
Simicska Lajos ellen saját cége, a plakáthelyeket kiadó Euro Publicity Kft. tehetne feljelentést rongálásért. Ez várhatóan nem fog megtörténni.
Simicska Lajos egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy "a kialakult helyzetre figyelemmel" közterületi cégei vezetőit arra kérte: politikai és közéleti tárgyú hirdetés közzétételére vonatkozó megrendelést ne vegyenek fel, illetve ne teljesítsenek. Simicska Lajos cégeinek plakáthelyein korábban olyan hirdetések jelentek meg, amelyeken gengsztereknek nevezik az Orbán-Mészáros-Habony-Rogán kvartettet. A plakátokon párt neve nem szerepelt. Később kiderült, hogy a Jobbik üzeneteit lefedő hirdetéseket a Simicska Lajoshoz több szálon kapcsolódó Nagy Ajtony Csaba rendelte meg.
Zoom
A plakátokat kihelyező cégek ezután olyan kormányhivatali határozatokat kaptak kézhez, amelyek szerint jogsértőek a plakátok, és azokat rendőri segítséggel fogják eltávolítani. Simicskáék először még azt ígérték, hogy visszateszik a lekapart plakátokat, végül szeptember 27-én bejelentették: egyelőre nem tesznek közzé politikai hirdetéseket.
Frissítés: Két kapucnis fiatal érzékenységét nagyon sértette az obszcenitás
Az ATV figyelmét is felkeltette a különös eset, és a helyszínre küldött tudósítójuk révén arról számoltak be, hogy kapucnis fiatalok fehérre festették az összes hirdetőoszlopot, amelyet Simicska összepingált.
2. frissítés: csak megerősítette
"Már két évvel ezelőtt megmondtam a véleményemet, most a plakátokon csak megerősítettem. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" -
Simicska Lajos a 24.hu megkeresésére ezzel magyarázta éjszakai akcióját.
3. frissítés: feljelentik a "Simicska úr feliratát eltávolítókat"
A Mahir Cityposter Kft. feljelenti a kapucnis rongálókat, akik eltávolították Simicska Lajos egymondatos alkotását.
"Fölháborító, hogy Simicska úr feliratát engedély nélkül eltávolították, és kapucnis fiatalok rongálják a cég felületeit, ezért természetesen feljelentést teszünk" – ezt Kovács Itván, a Mahir Cityposter Kft. ügyvezetője mondta el a HVG-nek.
4. frissítés: a Zsindex szerint Simicska valamit jelezni akar
Az oligarchához közel álló lap szerint több jel alapján is egyértelműnek tűnik, hogy Simicska átgondolta, mit csinál, mégpedig az alábbiak miatt:
  • A hajnali plakátos akcióról fényképek készültek: roppant valószínűtlen, hogy ez a milliárdos szándéka ellenében történt volna.
  • A hengeres plakátfelületre a felirat gondosan úgy lett felfújva, hogy lefényképezve minden betű látszódjon.
  • A fotók gyorsan megjelentek a (Simicska médiaérdekeltségébe tartozó) Helyi Válasz Facebook-oldalán: ez azt erősíti, hogy Simicska eleve nyilvánosnak szánta az akcióját.
  • A Helyi Válasz bejegyzésére Simicska egyik közvetlen munkatársa hívta fel reggel az Index figyelmét.
  • Később Simicska környezetében kérdésükre megerősítették, hogy valóban az történt, amiről a Helyi Válasz beszámolt.
  • A sajátos akció annyiban is jól átgondoltnak tűnik, hogy Simicska nem keverte magát bajba: a saját cége üres plakáthelyére grafittizett, így legfeljebb magának okozott kárt, a garázdaság pedig akkor állna fent, ha erőszakoskodott volna az akció során.
Az ügy előzménye, hogy nyár elején a kormánytöbbség a városképvédelmi törvénybe rejtve – valószínűleg alkotmányellenes módon – szigorított a köztéri politikai plakátok szabályozásán. Hogy ezt a szabályt kijátsszák, a Jobbik 1100 saját plakáthelyet vásárolt vélhetően Simicska cégeitől, és ezeken a múlt héten új, a kormányoldal vezető figuráit támadó kampányt indított. Ezzel párhuzamosan a továbbra is a Simicska-cégekhez tartozó plakáthelyeken ismeretlen megrendelő a Jobbikéra rímelő plakátjai jelentek meg. A kormányhivatalok mindkét típusú plakátokat elkezdték leszedetni, és bírságot helyeztek kilátásba. Erre Simicska a múlt héten bejelentette, hogy cégei a továbbiakban nem adnak helyt politikai reklámoknak.
Simicska ezzel a lépéssel egyértelműen azt üzente, hogy nem felelős a Jobbik kampányáért. Épp ezért meglepő, hogy pár nappal később ismét vulgáris, politikai tartalmú üzenetet "tett közzé", garantálva az azonnali visszatérést a címlapokra.
Ha elfogadjuk, hogy Simicska akciója nem a pillanat hevében született, hanem valami előre átgondolt célja van, már csak az a kérdés, hogy mégis mi. A lap szerint három dolog merül fel:
  • Csupán a frusztrációját akarta levezetni, amiért plakátügyben kénytelen volt hátrébb lépni. Csakhogy a visszalépést bejelentő múlt heti közleménye teljesen higgadt hangvételű volt.
  • Azt akarhatta megmutatni, hogy bár plakátügyben csatát vesztett, továbbra sem fél Orbántól, és azt tesz, amit akar. Mivel Simicska az egyetlen ember, aki annyira elhidegült a kormányfőtől, hogy az esetleg birtokában lévő kompromittáló információkkal komolyan árthat neki, az üzeneteit vélhetően a Fideszben is komolyan veszik. Erre utal, hogy a kormány által irányított lapok hosszú ideig nem számoltak be Simicska akciójáról.
  • Simicska arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az üres plakáthelyeire mindenki azt firkál, amit akar.
4. frissítés: nem indul eljárás
Az Indexnek válaszolt a veszprémi rendőrség, és közölték, hogy nem indítanak eljárást Simicska Lajossal szemben:
A Veszprémi Rendőrkapitányság járőrei - a rendőrségre érkezett bejelentés alapján - 2017. október 3-án megjelentek Veszprém belvárosában és a helyszínen igazoltatták az ott tartózkodó két személyt. Az esettel kapcsolatban a rendőrség eljárást nem indított.