2018. március 17., szombat, Gertrúd, Patrik, Petúr napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:00 A végegyháziak felismerték az orosházi "álmigránsokat"20:50 Az MSZP elnöke és a harminc év20:25 Babis a kommunistákkal is egyezkedik19:51 Semjén rénszarvasokat, Kósa ezermilliárdokat reptet19:12 Ezeket tenné a Jobbik-kormány a fiatalokért18:53 Véget értek a nukleáris kérdés békés megoldását célzó svéd-észak-koreai tárgyalások18:00 Merkel mélyítené az együttműködést Kínával17:20 Piros riasztást adtak ki négy megyére a hófúvás miatt16:23 Volner: "semmiféle választási együttműködés más pártokkal nem lesz, önállóan készülünk a kormányváltásra"15:55 Miért nem helyezik vissza a németek kiűzését megörökítő emléktáblát a Városlőd-Kislőd vasútállomás épületére?15:42 Hamvas Béla-napokat rendeznek Balatonfüreden14:56 Kamerát szereltek fel az MTI irodájában március 15. alkalmából - inkább elköltöztetik14:45 Jobbik: 1300 milliárdból 43 évig kaphatna 200 ezer forint jutalmat minden pedagógus14:18 Torokgyík is sújtja Jement13:23 Áderék szerint elkezdődött a globális vízválság
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

Ez a szabadságharc is véget ért: kedvezményt ad a kormány a CEU-nak, hogy maradhasson a zsidó agymosoda

Módosítják a felsőoktatási törvényt: egy évvel meghosszabbítják azokat a határidőket, ameddig a nálunk működő külföldi egyetemeknek teljesíteni kell a lex CEU-nak nevezett módosítás által megszabott új feltételeket, jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi nemzetközi konfliktust kiváltó ügyben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása, a Velencei Bizottság éles kritikája után a kormány mégis kedvezményt ad a CEU-nak - írja az Index.
Zoom
Bort isznak és vizet prédikálnak
Az igazságügyi tárca módosító javaslatot nyújt be a törvényhez. Ha ezt elfogadják, 2018 január elseje helyett a CEU-nak 2019 január elsejéig kell megfelelnie az új feltételeknek, mondta Trócsányi László.
Trócsányi ugyanakkor kitartott amellett, hogy "a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása világos, kiszámítható és mindenki számára teljesíthető feltételeket szabott". Ezek a feltételek minden Magyarországon tevékenységet végző felsőoktatási intézményre, így a CEU-ra is vonatkoztak, tette hozzá. Az igazságügyi miniszter szavai szerint az egyre fokozódó külföldi, minden érdemi jogi érvet nélkülöző támadás ellenére a kormány továbbra is kitart amellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek, még a Central European Universityre is.
A tavasszal sürgősséggel módosított felsőoktatási törvényben két új feltételt határoztak meg az EU-n kívüli külföldi egyetemek magyarországi tevékenységére:
  • szülessen államközi megállapodás a magyarországi működésükről
  • legyen külföldön is székhelyük, ahol államilag elismert, tényleges képzést folytatnak.
A nálunk működő egyetemek között egyedül a CEU volt az, ami az Egyesült Államokban nem végzett oktatási tevékenységet, ezért nem volt egészen alaptalan az a feltételezés, hogy az egész törvénymódosítás a CEU ellen irányult. A törvény ráadásul rendkívül szűk, szinte teljesíthetetlen határidőt szabott az új kritériumok teljesítéséhez.
Azóta történt némi "előrelépés" az ügyben. A magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytatott New York állam vezetésével a CEU itteni működésének elismeréséről, a CEU pedig előzetes megállapodást kötött a New York államban működő Bard College-dzsal, hogy ott folytathasson oktatási tevékenységet, azaz ott legyen amerikai székhelye.
Ha a tárgyalások eredményre vezetnek, és a magyar kormány és New York állam közötti oktatási megállapodást ratifikálják, azzal még csak az egyik feltételt sikerül teljesíteni. A CEU amerikai képzéseihez ezután meg kell szerezni a minőségi elismertetést (akkreditációt) New York államban, ami időbe telhet. A határidő meghosszabítása most lehetőséget nyújt erre.
Korábban az Európa Tanács tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság azt jelezte, hogy problémás a magyar jogszabály. Azt elismerték, hogy a magyar szabályozás megfelel a bevett európai gyakorlatnak, és az államoknak jogukban áll szabályozni a területükön működő külföldi felsőoktatási intézményeket. A Velencei Bizottság ugyanakkor azt javasolta: a törvénymódosítás hatálya alól vonják ki az országban már jelen lévő egyetemeket (így a CEU-t is). Ebben az ügyben a múlt hét pénteken tárgyaltak a magyar kormány képviselői a Velencei Bizottsággal.
A magyar Igazságügyi Minisztérium szerint ez utóbbi elvárás egyenlőtlen helyzetet idézne elő a jelenleg Magyarországon működő, és Magyarországon később oktatási tevékenységet megkezdő külföldi felsőoktatási intézmények között. A tárca azzal is érvelt, hogy bár a magyar törvénymódosítás számos Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, az előzetes vélemény mégis szinte kizárólag a Central European University (CEU) helyzetére fókuszált.
Trócsányi ezért hangsúlyozta most újra és újra, hogy a tavaszi magyar törvénymódosítás minden itt működő külföldi egyetemre vonatkoznak. Példát is említett, hogy más felsőoktatási intézmények határidőre teljesíteni tudták az új felételeket. A tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg a magyar kormány és a Maryland állam közötti megállapodás, ami lehetővé teszi Magyarországon a McDaniel College működését. Trócsányi ugyanakkor azt nem említette meg, hogy a McDanielnek a CEU-val ellentétben már volt székhelye az USA-ban.
Trócsányi szerint a kormány a megállapodásban hisz, majd nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az eddigi 2018 január elsejei határidő láthatóan elegendő volt azoknak a felsőoktatási intézményeknek, amelyek a felesleges politikai vita és a konfliktus helyett a megállapodást érdemben keresték.
Az Európai Bizottság által megindított kötezettségszegési eljárást a magyar kormány teljes mértékban jogi, szakértői vitának tartja, mondta Trócsányi László. Ebben az ügyben folyik a párbeszéd, és bíznak abban, hogy a magyar kormány jogi érveit a Bizottság megfontolja.
Frissítés: ezért mondjuk mindig, hogy fölösleges megpróbálni kedvében járni a zsidónak - a CEU-nak ez sem tetszik
A CEU (Central European University) üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely csökkenti a bizonytalanságot, azonban az igazságügyi miniszter javaslata a határidők megváltoztatásáról meghosszabbítja a bizonytalanságot - közölte az egyetem pénteken este.
“A CEU sürgeti a magyar kormányt, hogy haladéktalanul írja alá a Magyarország és New York állam közötti megállapodást, valamint kinyilvánítja elkötelezettségét, hogy minden törvényes előírásnak eleget tesz, megvédi tanszabadságát, és folytatja működését, mint a magyar és a nemzetközi tudományos élet megbecsült tagja” – fogalmazott közleményében az egyetem.
A CEU szerint a fennmaradását biztosító megállapodás New York állam és a magyar kormány között készen áll az aláírásra. A helyzet megoldása a kormányzat kezében van: egyszerűen aláírhatja az általa letárgyalt megállapodást.
A magyar kormány már aláírt egy szerződést Maryland állammal a McDaniel College ügyében. “A New York állammal kötendő megállapodás aláírásának elmulasztását csak a CEU elleni diszkriminációként tudjuk értelmezni” – áll a CEU közleményében.
A határidő meghosszabbítása, és a megállapodás aláírásának elmaradása visszalépés, a CEU viszont az előrelépésben érdekelt – tudatta az egyetem az MTI beszámolója szerint. Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready