Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2015–2016-os évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a párt "nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását", és felszólította a Jobbikot, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

Az ÁSZ szerint a párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első fél évében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.
Azt írják, a politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a pártok gazdálkodásának ellenőrzése. (Mely alól persze kivételt képez a Fidesz - a szerk.) Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, így az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be, és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat; a Jobbik Magyarországért Mozgalom a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat, támogatásokat használt-e fel. Az ellenőrzés célja volt továbbá, hogy kockázatjelzés alapján lényegesnek ítélt ügyek szabályosságát értékelje.
Az ellenőrzés során az ÁSZ – összhangban a pártok ellenőrzésének a megváltozott jogszabályok szerinti 2016-ban megújított módszertanával – értékelte a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos, a tiltott vagyoni hozzájárulásokra vonatkozó törvényi előírások betartását. A módosítás következtében 2014. január 1-jétől tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.
Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat. A törvény arról is rendelkezik, hogy ha a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, a párt köteles annak értékeléséről (értékének meghatározásáról) gondoskodni. Amennyiben a párt a vonatkozó rendelkezéseket megsértve az értékelést nem végezte el, akkor azt az ÁSZ teszi meg. A tiltott nem pénzbeli hozzájárulás elfogadása esetén annak értékét az ÁSZ állapítja meg.
A Jobbik többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére – a 2015–2016-os évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének; az ellenőröket a párt helyiségeibe nem engedte be, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. Az ÁSZ ezért 2017. október 3-án a párt székhelye szerint illetékes ügyészséghez fordult.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom az éves költségvetési törvények adatai alapján 2015-ben és 2016-ban egyaránt 475,8 millió forint – tehát a két év alatt több mint 950 millió forint – központi költségvetési támogatásban részesült. A Magyar Közlönyben közzétett adatok alapján a 2015. évi pénzügyi kimutatásban 544,72 millió forint bevételt, valamint 369,747 millió forint kiadást, a 2016. évi pénzügyi kimutatásban 575,59 milliós bevételt, valamint 525,675 millió forint kiadást számolt el.
Az ÁSZ megállapította, hogy a Jobbik nem igazolta, hogy rendelkezett volna a jogszabályban előírt szabályzatokkal, megteremtette volna a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A Jobbik nem igazolta azt sem, hogy a könyvvezetése során érvényesítette a számviteli alapelveket, a kifizetéseket szabályszerűen teljesítette volna, továbbá a forrásokat – köztük a költségvetési támogatásokat – szabályszerűen számolta volna el, és a közpénzek felhasználását jogszerűen és átlátható módon végezte volna.
A Jobbik nem igazolta továbbá, hogy a céljaira rendelt vagyont a jogszabályoknak megfelelően használta fel, a vagyon védelmét, megőrzését biztosította volna. A Jobbik nem igazolta a közzétett pénzügyi kimutatásokban közölt adatok valódiságát, megbízhatóságát, a közzététel szabályszerűségét sem. A Jobbik a 2015-re, 2016-ra vonatkozóan nem igazolta, hogy a működéséhez jogszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel.
Az ÁSZ hatósági jelzést kapott a 2017-ben a Jobbik által két gazdasági társasággal politikai plakát kihelyezésre kötött szerződésekben alkalmazott, a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt. Az ÁSZ megállapította, hogy a kockázatjelzésben rögzített, politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik 2017-ben a törvényi tilalom ellenére – jogi személyektől származó – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331,66 millió forint összegben. A Jobbik nem igazolta, hogy elvégezte volna a nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás törvényben előírt értékelését.
A párt észrevételében hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal, illetve egyéb alátámasztott érvekkel nem cáfolta az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megállapításait, a törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.
(MTI nyomán)
Frissítés: a Jobbik közleménye:
Törvényt sértett az Állami Számvevőszék
Az Állami Számvevőszék mai napon megjelent jelentése a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2015-2016. évi gazdálkodásáról nagyrészt szó szerint megegyezik a december 6-án megjelent jelentéstervezettel. A Számvevőszék semmilyen új információt, körülményt nem tudott találni az elmúlt 1 hónapban állításai igazolására, ez az idő nem volt elég arra sem, hogy belássa jelentéstervezetének és eljárásának törvénysértő, szakmaiatlan mivoltát. Az Állami Számvevőszék az eljárás során és a mai napon megjelent jelentés alapján sem tartotta be a rá vonatkozó törvényeket, ezt a 2017. december 21-én megjelent észrevételekben részletesen elemeztük.
A ma megjelent jelentéssel újabb pontokban sértette meg az ÁSZ a hatályos törvényeket, hiszen az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény az alábbiak szerint rendelkezik: 29. § (3) Az Állami Számvevőszék az észrevételre a beérkezésétől számított harminc napon belül írásban válaszol. A figyelembe nem vett észrevételeket köteles a jelentésben feltüntetni, és megindokolni, hogy azokat miért nem fogadta el.
A Számvevőszék nem küldött az általunk leadott észrevételekre választ. A jelentésben fel sem tüntette észrevételeinket, csupán kettőt önkényesen kiragadott, de ezeknél sem az észrevételt emelte be a jelentésbe, hanem csak annak saját értelmezését. Az ÁSZ hazug állítása az is, hogy a Jobbik mindössze két észrevételt tett a jelentéstervezetre, hiszen – mellékletekkel együtt - 36 oldalas dokumentumot nyújtott be, tételesen cáfolva az ÁSZ állításait. Domokos László nem vállalta saját kezűleg a törvénytelen jelentés aláírását, inkább áttolta a felelősséget egy pár hónapja kinevezett munkatársára. A megjelent jelentésben nem szerepel felhívás a Számvevőszék által hasraütésszerűen megállapított tiltott vagyoni hozzájárulás befizetési kötelezettségéről, így érthetetlen az ÁSZ közleményben „megállapított” tiltott vagyoni hozzájárulás befizetése.
A Jobbik hangsúlyozza, hogy mindenben a hatályos törvények szerint járt el, az ÁSZ nem végzett érdemi vizsgálatot, sőt maga akadályozta azt, jelentésében pedig semmit sem bizonyított.
Schön Péter
gazdasági igazgató
Jobbik Magyarországért Mozgalom
2. frissítés: "pénzügyileg megsemmisítő a döntés"
A miniszterelnök megszüntetné a pártot – jelentette ki Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és alelnöke az ÁSZ bejelentését követően. A pártnak mindössze tizenöt nap áll rendelkezésére a 331 millió forint befizetésére. Az alelnök szerint azért támadja őket a kormány és a számvevőszék, mivel egyedül ők lehetnek kormányváltók. Sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a baloldal pártjai vagy gyengék, vagy a Fidesz zsebében vannak, csak a Jobbik maradt mint valódi kihívó.
Volner szerint a pártnak azonban nincs ennyi pénze, emiatt is indították el a közösségi gyűjtést, mellyel ez ideig 50 millió forintot szedtek össze. Még nincs elnökségi döntés a fizetés időpontjáról és hogyanjáról. A Jobbik számára pénzügyileg megsemmisítő ez a döntés, hiszen így semmiképpen nem telik majd a kampányköltségekre. Ezzel együtt vizsgálják a túlélés és a jogorvoslat lehetőségét.
Volner János úgy fogalmazott, „a mostani számvevőszéki határozat csak arról szólt, hogy az ÁSZ a kormánypárt zsebében van”. A legfőbb magyarázat az lehet, hogy a Fidesz tart a kormányváltástól és az elszámoltatástól.
Jogorvoslatra nincs lehetőségük, de a párt még keresi, milyen fórumokhoz fordulhatnak. Volner azt üzente az Állami Számvevőszék vezetőjének, Domokos Lászlónak, ne hajtsa nyugodtan álomra a fejét, hiszen a korábbi Fidesz-politikust tartja a felelősnek azért, ami a Jobbik körül történik.
(MNO)
3. frissítés: júliusban jön az újabb csapás
A 662 milliós tétel felét jóval a választás után kell kifizetnie a Jobbiknak.
Július elsejével kezdi levonni a Magyar Államkincstár a Jobbiktól az Állami Számvevőszék által megállapított 331 millió forintot. Ha párt akarja, részletekben is fizethet – közölte a kincstár. Az ÁSZ tiltott pártfinanszírozás miatt összesen 662 milliót követel a párttól, az összeg fele a büntetés, amelyet viszont 15 napon belül ki kell fizetniük.
(HVG)