Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztató keretében számolt be a kormány illegális migrációval kapcsolatos döntéseiről.
Zoom
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
Szerdán a kormányközeli Magyar Idők írta meg, hogy a kormány megtárgyalja és el is fogadhatja a Soros és hálózata elleni akciótervet, amely több jogszabály-módosítással és szankciókkal szoríthatja vissza a migrációt támogató szervezeteket:
  • megvizsgálnák az amerikai–magyar kettős állampolgárságú Soros Magyarország területéről kitiltásának törvényi lehetőségét, illetve az ehhez szükséges jogszabály-módosítást;
  • nyilvántartásba vennék a bevándorlást támogató szervezeteket, illetve megszüntetnék ezek nonprofit státusát;
  • a migrációt elősegítő szervezetek bevételeire bevándorlásszervezési illetéket vetnének ki.
Pintér Sándor és Kovács Zoltán a kormányülés szünetében megtartott sajtótájékoztatón közölte, hogy három részből álló „Stop Soros” csomagról döntöttek. Eszerint
  • az illegális migrációban részt vevő szervezeteket adatszolgáltatásra kötelezik.
  • idegenrendészeti távoltartásról is döntöttek, mivel nem csak pénzzel, személyekkel is lehet támogatni az illegális migrációt segítő szervezeteket. A külföldi állampolgárokat Magyarországtól, a magyarokat pedig a schengeni határ nyolc kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben.
  • azoknak, akik külföldről kapnak pénzt – akár szervezettől, akár magánszemélytől – adóként kell befizetni a támogatás 25 százalékát, amit a NAV szed majd be. Ez azokra vonatkozna, akik több pénzt kapnak külföldről, mint Magyarországról.
A törvénycsomagot előbb társadalmi vitára bocsátják.
A 444 kérdésére válaszolva Pintér Sándor kijelentette: Soros nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet, ezért egyelőre nem alkalmazzák vele szemben az „idegenrendészeti távoltartás” intézményét. Azt, hogy melyik szervezetek végeznek ilyen tevékenységet, a szervezetek önbevallása fogja eldönteni – fűzte hozzá.
(MNO nyomán)
Videón a sajtótájékoztató:
A Jobbik közleménye:
Reagálás a kormány legújabb szemfényvesztésére
Pintér Sándor és Kovács Zoltán mai rendkívüli sajtótájékoztatóján bebizonyosodott, hogy a kormány lebukott és belezavarodott a hazugságaiba. Sem a belügyminiszter, sem a kormányszóvivő nem volt képes értelmesen megmagyarázni, miről is szól valójában a saját törvényjavaslatuk. A Fidesz képtelen választ adni arra, miért hazudtak 3 éven keresztül az embereknek, miért költöttek el több tíz milliárd adófizetői forintot hazug propagandára, illetve miért telepítettek be titokban eddig 2300 migránst.
Orbán Viktornak ezekre a kérdésekre személyesen kell választ adnia a magyar állampolgároknak az Országgyűlés rendkívüli ülésén.