A kormány célja világos, egyértelmű, és összefügg a nemzeti konzultációval, amit azért kell újra és újra megindítani, hogy egységes legyen az ország – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában. Orbán Viktor kiemelte: a cél az, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország. Akik a migrációt szervezik és finanszírozzák, ne tudjanak boldogulni és távol tudjuk őket tartani hazánktól – ez a „Stop Soros” lényege.
Zoom
Orbán Viktor a 180 percben arról beszélt: Soros "György" nyíltan el szokta mondani, hogy rengeteg pénzt fordít a migráció támogatására. Korábban tervét nyilvánosan is hirdette.
„Rengeteg pénzt ad azoknak, akik a migrációt szervezik. A három elemből álló új migrációs törvénycsomag új helyzetet teremt, mindenki, így Soros György is eldöntheti, hogy mit csinál: abbahagyja vagy folytatja az illegális migráció szervezését, támogatását, de a jogszabály rá is vonatkozni fog” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: külön regisztrálásra kerülnek „a civil, vagy inkább álcivil szervezetek, külön bevallást kell készíteniük, amit nagyítóval fogunk vizsgálni. Adót vetünk majd ki rájuk”.
Orbán Viktor elmondta, hogy magyar nézőpontból nem számít, hogy az unió vagy Soros "György" finanszírozza a civil szervezeteket, az viszont számít, hogy olyan célokat támogatnak, amelyek ellentétesek a magyar emberek álláspontjával. Hozzátette: a pénzt annak forrása szempontjából nem logikus megkülönböztetni.
Mindenkit távol kell tartani Magyarországtól, aki a magyar emberek érdekeivel ellentétes cselekedetet folytat – szögezte le.
A miniszterelnök szerint a migráció marad az elkövetkező tíz év legfontosabb kérdése Magyarországon és az unióban is. Magyarország migrációs politikája változatlan: nem akarunk bevándorlóországgá válni, és a kvótákat elutasítjuk. A magyar kormány sosem fogadta el az európai uniós kvótaszabályokat, így azok alapján senki, semmilyen jogot nem követelhet magának Magyarországon – hangsúlyozta a kormányfő.
A nemzetközi menekültügyi egyezménynek eleget téve oltalomban részesült 1300 fő. Orbán Viktor elmondta, hogy főként kiskorúakról és nőkről van szó, és jelen pillanatban 491 személy van őrzött és nem őrzött szálláshelyen hazánkban oltalom alatt.
Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy ezek az emberek abban különböznek a migránsoktól, hogy „illedelmesen bekopogtattak az ajtón”, nem pedig letarolták az országot. Hozzátette, csupán átmeneti oltalmat kaptak, ami azt jelenti, hogy amennyiben már nem szorulnak védelemre, vissza kell térniük hazájukba. Sosem lesznek magyar állampolgárok – jelentette ki.
(Híradó - Kossuth Rádió)