Nemzetbiztonsági okok miatt tanácsolta el Szél Bernadettet Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság üléséről – írja a Híradó.hu. Az LMP miniszterelnök-jelöltje ugyanis a migrációs válság közepén egy olyan afgán szakértőt jelölt a nemzetbiztonsági bizottságba, aki korábban a MigSzol, vagyis az egyik leginkább bevándorláspárti Soros-szervezet munkatársa volt. A férfi elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, így az Alkotmányvédelmi Hivatal elutasította az alkalmazását.
A MigSzol, azaz a Migráns Szolidaritás volt az a szervezet, amely többször tiltakozott a magyar-szerb határon épülő kerítés ellen. A Soroshoz köthető szervezet 2016-ban a terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. mellett szervezett tüntetést. Azóta is folyamatosan ott vannak Ahmed H. bírósági tárgyalásain, és a honlapjaikon is sürgetik a 2015-ös röszkei tömegzavargás hangadójának szabadon bocsátását.
A MigSzol tagjai voltak azok is, akik a 2015-ös keleti pályaudvari migránskáoszban arra biztatattak mindenkit, hogy adakozzanak a migránsok ellátására és továbbutaztatására.
Az LMP szóvivője pénteken nem tudta cáfolni az afgán szakértővel kapcsolatos híreket. Kanász-Nagy Máté azt mondta: nem tudja, hogy valósak-e ezek az információk, hiszen titkos nemzetbiztonsági adatokról van szó. Hozzátette: „nekem erről semmilyen tudomásom nem lehet. Ami a nemzetbiztonsági bizottságban történik az ilyen minősítésekkel kapcsolatban, azok titkos állambiztonsági információk”.
Szél Bernadett délután közleményben reagált. Ebben egyebek mellett azt írta: ő érvényes átvilágítással és mandátummal rendelkező országgyűlési képviselő, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja, ezért joga van ott lenni az üléseken. Szerinte a valódi nemzetbiztonsági kockázatot nem Szél Bernadett jelenti, hanem az, ha a fideszes tagok minden jogalap nélkül lehetetlenné teszik a parlament egyik legfontosabb bizottságának munkáját.
A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője azt mondta: magyarázatot követelnek az LMP-s politikustól, amiért a migrációs válság közepén egy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő afgán férfit javasolt a bizottságba tanácsadóként. Hollik István arra kíváncsi, ez hogyan fordulhatott elő, és hogyan lehetséges az, hogy egy olyan embert, afgán állampolgárt javasolt tanácsadónak, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Hollik István hozzátette: Szél Bernadett-nek azért is kell válaszokat adnia, mert miután a szakszolgálatok jelezték az afgán férfi nemzetbiztonsági kockázatát, az LMP-s politikus fellebbezett a döntés ellen, a kérelmét azonban elutasították.