Az ENSZ globális migrációs csomagja olyan új szabályrendszert szeretne érvényesíteni, mely szerint a menedékjog alapjog lenne – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki kormányinfón. Szerinte ez azt jelentené, hogy bárki bárhová születik, joga van más, jobb módú országokba költözni, az államoknak pedig nem lenne joguk megvédeni a határaikat.
Lázár szerint nem véletlen, hogy az Egyesült Államok már tavaly év végén kilépett ebből a tárgyalásból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy a magyar kormány kilép ebből a tárgyalássorozatból, ha a jövő héten megjelenő tervezetben nem jelennek meg más szempontok is, például a határvédelem és a visszafogadás vagy a migrációt kiváltó okok megszüntetése.
A Magyarországon törvényesen elismert menekültek számáról folyó vitákról Lázár János azt mondta: a kormány védelmet biztosít mindenkinek, aki védelemre szorul, vagyis aki bizonyítja, hogy üldözött és menekül valami elől. Ma összesen 3500 ember van Magyarországon, aki valamilyen védelemben részesült. A miniszter szerint azonban senkit nem engednek be az országba, aki gazdasági migráns, és az erről szóló polémia össze akarja zavarni az embereket, de ezen a kormány csak mosolyog.
Lázár arról beszélt, hogy maga is járt a kerítésnél, legutóbb vasárnap. Arról akart meggyőződni, hogy a hőkamerarendszer hogyan működik. A Miniszterelnökség vezetője szerint tizenkét kamera folyamatosan pásztáz egy ötven kilométeres szakaszt, ahol rendszeresen jelennek meg emberek a határnál, és hidegvágókkal átvágják a kerítést. Van, hogy naponta harmincan próbálkoznak, van, aki létrát is hoz – mondta Lázár. Elmondása szerint legfeljebb az 55-ös főútig jutnak a határsértők, mert elfogják őket. Ha nem lenne a kerítés és az oda vezényelt rendőrök, akkor nem harmincan jönnének naponta – jelentette ki.
A kancelláriaminiszter azt is ecsetelte, hogy a határsértők nem menekültek, mert eszük ágában sincs menedékkérelmet benyújtani. Lázár János ezeknek a felvételeknek a nyilvánosságra hozatalát kéri a belügyminisztertől.
Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a tranzitzónában naponta egy ember adja be a menekültkérelmét. Ismételt kérdésre kijelentette: nem előírás, hogy csak egy ember adhatja be a kérelmét, egyszerűen ilyen kevesen érkeznek.
A „Soros-tervre” és az ellenzék állítólagos kerítésbontó terveire vonatkozó kérdésekre a Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy maga is személyesen találkozott Hódmezővásárhelyen Sorossal, és számos kérdésben egyetértett vele, de a nyílt társadalom eszméjét nem tette magáévá.
(MNO nyomán)