A Debreceni Egyetem számára építendő háromszintes, 7000 négyzetméter alapterületű tanulóközpont építéséről szól az egyik friss kormányzati propagandaanyag a Dehir.hu tolmácsolásában. De Soros belerondíthatott a cikkbe, a megyei lap alábbi tudósításából ugyanis az derül ki, hogy az egyetemen az utóbbi években kifejezetten megszaporodtak a külföldi diákok, és kifejezetten nekik készül az új centrum: még imatermet is kapnak az idegenek, természetesen - mint ahogy az egyetem Orbán Viktor miniszterelnök által kinevezett kancellárja megfogalmazta - az eltérő kulturális igények kielégítésére. Akkor most ki is épít mecsetet?
Zoom
Látványterven a központ, amit a Debreceni Egyetem építtet a Dóczy utcán
Jól haladnak az úgynevezett Learning Center előkészítési munkálatai – hangzott el a Debreceni Egyetem gazdasági évindító partnertalálkozóján. Bács Zoltán kancellár azt mondta, a beruházást elsősorban a külföldi hallgatók megnövekedett létszáma teszi szükségessé - írja a Dehír. Alább a folytatás.
Megötszöröződött a külföldi hallgatók száma
Bács Zoltántól megtudtuk, hogy a külföldi hallgatók száma az elmúlt 15 évben megötszöröződött az egyetemen, mára 5077 főre emelkedett, az egyetem idegen nyelvű képzéssel kapcsolatos bevétele pedig meghaladja a 10 milliárd forintot.
További részletekért az egyetem sajtóirodájához fordultunk. Mint megtudtuk, a Learning Center az Egyetem téri campuson egy háromszög alakú területen – a Kémia-épület mögött, a Sporttudományi Oktatóközponttal szemben – kap helyet a Dóczy utcán.
Zoom
Megötszöröződött a külföldi hallgatók száma, szükségessé vált az "eltérő kulturális igények" kielégítése
Az új többfunkciós, modern és komfortos tanulóközpont körülbelül 3 milliárd forintos beruházással valósul meg (a közbeszerzésre beadott ajánlatok után lehet látni a pontos összeget). Az egyetem 1,8 milliárd forintot nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban, ezt 1,2 milliárd forint saját forrással egészítenék ki.
A fejlesztés célja, hogy az intézmény hallgatói a kurzusokon hallottakat önállóan vagy kiscsoportos tanulóközösségben modern körülmények között sajátíthassák el, emellett előadások és vizsgák is lesznek a centrumban.
Teret adnak az "eltérő kulturális igényeknek" is
A létesítmény a különféle nemzetiségű és nagy létszámú diákságot szolgálja majd ki úgy, hogy egyben az eltérő kulturális igényeknek is teret ad. A Learning Center az intézményben tanulók számára modern életteret biztosít, ezzel segítve a közösség építését – közölte az intézmény. A háromszintes, 7000 négyzetméter alapterületű épület vasbeton szerkezetű lesz, egy térszín alatti 80 férőhelyes mélyparkoló szinttel és egy könnyűszerkezetes gépészeti tetőszinttel. A földszinten egy központi aula, közösségi terek, az I. emeleti szintről is megközelíthető 299 fős előadóterem, büfé, iroda és kiszolgáló terek kapnak helyet. A bejáratok előtt pihenőkerteket építenek ki. Az I. emeleten nyitott, szeparálható, térfalakkal tagolt közösségi tanuló boxok lesznek (esetleg külön férfi és női, az "eltérő kulturális igényeknek" megfelelően? - a szerk.). A II. emeleten 200 férőhelyes elektronikus vizsgáztató terem, oktatótermek, szeparált konzultációs terek, imaterem, míg a III. emeleten szerverterem, gépészeti terek helyezkednek majd el.
Jelenleg az építési engedélyezési tervdokumentáció készül, a kivitelezésre közbeszerzési eljárás várhatóan 2018 nyarán indulhat el. A közbeszerzési eljárást követően, legkorábban idén év végén kezdődhet meg az építkezés - írja a sikerpropaganda tálalásába véletlenül belerondító Dehir.hu.