Újabb hét pártot és három nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 84-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.
Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie róla. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.
A demokrácia nagy diadala lesz
Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 77 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül kilencet.
A testület pénteki ülésén hét pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Színes Magyarország Párt (SZIMAP), Haza és Becsület Párt, Ütőképes Demokraták a Változásért Néppárt (ÜDV Néppárt), Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP), Szegény Emberek Magyarországért Párt (SZEM Párt), Rend és Elszámoltatás Párt (Rend Párt), Tenni Akarás Mozgalom.
Zoom
Ez például a Színes Magyarország Párt tagsága - nevük szó szerint értendő
Zoom
Csak hogy érezzük a színvonalat
Az NVB visszautasította két szervezet nyilvántartásba vételét: az Egyenlőség Roma Párt (ERP) nem az előírt módon nyújtotta be kérelmét (lehet, hogy csak ikszeket rajzoltak a lapra - a szerk.), az Egyikre Sem Párt bejelentését pedig azért, mert a választás kitűzésekor bejegyzése még nem volt jogerős.
Az NVB nyilvántartásba vette pénteken a Bolgár Országos Önkormányzatot, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatát (MROÖ) valamint az Országos Horvát Önkormányzatot (OHÖ).

Az Ütőképes Demokraták a Változásért Néppárt elnök asszonya is ringbe száll (nem rontottunk a plakát minőségén)
A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.
A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.
Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplők legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-áig kell bejelenteni az NVB-nél.
(MTI)