„A kormány keresztény demokráciát épít Magyarországon, a globális ideológiákat elvetjük, mert hiszünk a nemzet fontosságában” – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Hozzátette: semmilyen nemzetek fölötti üzleti vagy politikai birodalomnak nem akarunk teret engedni Magyarországon.
„A célok nem változtak, meg fogjuk védeni a magyar, illetve a keresztény kultúrát, a teljes foglalkoztatottság céljából nem engedünk, segély helyett pedig munkát adunk mindenkinek” – fogalmazott a kormányfő.
A miniszterelnök elmondta: az új kormány hét tagja profi politikus, míg a többi tagja a politikán kívül gyűjtötte össze tekintélyét.
Orbán Viktor emlékeztetett: 1998-ban egy Bokros-csomagot kellett kijavítani, 2010-ben egy pénzügyi összeomlás volt Magyarországon, míg 2014-ben „beesett” a migrációs válság. „Jelenleg viszont lehetőség van arra, hogy konkrét feladatszabásokat adjak, és annak végrehajtását behajtsam” – fogalmazott.
Új közigazgatási egység: Miniszterelnöki Kormányiroda
Orbán Viktor miniszterelnök alá tartozik és az ő közvetlen irányításával működik majd egy új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda, amely a kormány döntéseinek előkészítését és végrehajtását felügyeli.
A Miniszterelnöki Kormányirodával kapcsolatban a kormányfő elmondta: a minisztériumok közigazgatási államtitkárainak a koordinálása történik majd itt, ahol lesz egy egységes hírszerzési központ is.
A KDNP és a Fidesz pártszövetségként indult a választáson, hasonlóképpen a németországi CSU és a CDU pártokhoz. „Nekünk azonban meg van a többségünk, ezért a Fidesz-KDNP szövetségével működtetjük majd a kormányt” – közölte.
„A felfogásunk szerint keresztény demokráciát érdemes építeni, amelynek megvannak az európai hagyományai. Mi Magyarországon egy keresztény demokrácia felépítésén dolgozunk, ahol az emberi méltóság a legfontosabb, és ahol hiszünk a nemzet fontosságában” – hangsúlyozta.
(Híradó)