A péntek esti, fővárosi hivatalos megnyitóval elkezdődött a 23. Budapest Pride, az LMBTQ-"közösség" ("leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek") fesztiválja, amely az idén először egy teljes hónapon át, július 8-áig tart - derül ki a Propeller összefoglalójából. A HVG tudósításban még sokkal lelkesebb volt, gondoskodtak arról, hogy a fontos üzenetek eljussanak az olvasókhoz, a teljes beszédeket közölték. Az unatkozó és alacsony vérnyomású olvasóink kedvéért csak linkelni fogjuk ezeket, de néhány fájdalmasabb mondatot magunk is kiemelünk.
Az eseményen a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány képviseletében Nagy Szilvia azt mondta, hogy a közéletben zsarnoki hatalomvágyat lát, és az alapvető emberi tisztesség egyre komolyabb hiányát tapasztalja. Megszűnt a figyelő, értő párbeszéd – nyomatékosította.
Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező úgy fogalmazott, hogy napjainkban ismét megkérdőjeleződik különböző csoportok békés együttélése. A társadalom elemi érdeke, hogy tagjai egytől egyig felszabadultan foglalkozhassanak azzal, ami szenvedélyesen leköti őket – jelentette ki.
Prezi-vezér: belőlünk is Svédország lesz, csak idő kérdése
Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója arról beszélt, hogy amikor felnőtt Svédországban, még ott sem volt jellemző a buziság felvállalása. Később azonban Stockholm legnagyobb bulijává vált a Pride, amelyre évente félmillióan látogatnak el. Az elmúlt tíz évben a budapesti fesztivál is lényegesen megváltozott: sokkal nagyobb a tömeg, és tavaly már kordonokat sem állítottak a felvonuláson. Árvai Péter úgy vélekedett, hogy néhány év múlva a magyar rendezvénysorozat is olyan lesz, mint a svéd.
Zoom
Árvai Péter (fotó: Reviczky Zsolt/HVG)
Igen, konkrétan a gyerekeknek van szükségük fartúrókra a példaképnek, és ez az, ami felé szerinte végre haladunk:
Hogyan lettem Magyarország első nyíltan meleg ügyvezetője?
Nagyrészt másoknak köszönhetően. Többek között annak, hogy Svédországban 25 éve megélhettem azt, ami most itt történik, Magyarországon. Gyerekként nekem még nem voltak nyíltan meleg példaképeim. Volt három ember, akiről tudni lehetett, hogy meleg. Egy műsorvezető, aki AIDS-ben halt meg. Aztán egy ismert énekes és fodrász volt, a harmadik pedig egy humorista. (Én is szívesen lennék humorista, de aki ismer, az tudja, hogy nem tudnék megélni a vicceimből.)
Sziasztok! Horváth Noé vagyok, transz
Sajnos Horváth Noé, az Amnesty International Magyarország aktivistája is felszólalt.
A Forbes szerint az egyik "legbátrabb magyar" nőnek született, de a nőkhez vonzódott, és ezt férfiként akarta tenni:
Csak heteroszexuális barátnőim voltak, imádtam az összes férfiruhámat és utáltam, amikor azt mondták rám, hogy leszbikus vagyok. Leszbikus az, aki nőként, nőt szeret. Nem éreztem magam nőnek, de azt sosem mertem mondani, hogy férfi vagyok.
Zoom
Horváth "Noé" (fotó: Reviczky Zsolt/HVG)
Később a közhelyeket sikerült az agyrémig fokozni, de ez egy liberálisnak ujjgyakorlat:
Az emberek irtó irigyek tudnak lenni arra, hogyha valaki meri vállalni önmagát. Mert a legtöbb ember erre nem képes. Az emberek nem mernek változtatni, nem mernek sebezhetőek lenni, de ami a legfontosabb, hogy nem mernek kockázatot vállalni.
Tehát az vállalja fel "önmagát", aki nem tudja feldolgozni, hogy nőnek született, ezért inkább átoperáltatja magát. Aki ezt nem tartja normálisnak, és tökéletesen elégedett a saját nemével, az egy irigy transzfób. Világos.
Duplázódik a programok száma
A megnyitó házigazdája Karafiáth Orsolya a fesztivál idei mottójáról – Merj nagyot álmodni! – azt mondta: ez az ő értelmezésében azt jelenti, hogy nem elég álmodozni, mert az nem visz előre, hanem magasra kell tenni a lécet.
Karafiáth Orsolya megjegyezte, hogy csaknem megduplázódott a programok száma. Ezeket idén már nem csupán Budapesten tartják, hanem több vidéki városban is. Színházi előadások és bulik egyaránt lesznek.
A rendezvényen felolvasták Székely László üzenetét. Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy a jogszabályok egyértelműen tiltják a hátrányos megkülönböztetés minden formáját.
Mint minden évben, idén is átadták az ünnepségen a Háttér Társaság díját, amelyet Virág Zsolt vehetett át. A kitüntetést 2005 óta azok kaphatják, akik sokat tettek az "LMBTQ-emberekért".
A Jobbik szövetségese két képviselővel vett részt
A megnyitó részt vett Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke.
 
 
Az esemény honlapján azt írták, az, hogy a rendezvénysorozat már egy hónapig tart, csakis azért sikerülhetett, mert az LMBTQ-közösség és több mint ötven civil szervezet összefogással, lelkesedéssel önkéntesen tervezi meg a programokat, és együtt tesz az álmai megvalósulásáért .
(Kuruc.info - Propeller nyomán)