A zászlóbontás szónokai, köztük Toroczkai László és Dúró Dúró is a kishitűség ellen állt ki, és bátorságra buzdítottak. Hivatalossá vált, hogy a Mi Hazánk Mozgalom párttá alakul, Dúró személyében pedig - függetlenként - lesz egy országgyűlési képviselője.
Zoom
Fotó: Huszti Péter / Index
Időrendben a zászlóbontás fejleményei
16 óra után pár perccel kezdődött a közvetítés a Facebook-oldalukon, ami sajnos csak hézagokkal elérhető. Cikkünk folyamatosan frissül.
A rendezvényt megnyitó és felkonferáló Novák Előd először a Himnuszunkat előadó Sinkovics-Vitay Andrásnak adta át szót.
A párt szakad, de a világnézetünk marad
 - mondta ezt követően a Jobbik egykori alelnöke, aki megnyugtatott mindenkit, hogy a tegnap estig befolyó több mint 2 485 553 forint adományt és a további összeget is a Mi Magunk Mozgalom arra költi, amire adták, és erről tételesen el is számolnak. Elmondása szerint mai párttá válás esetén az alapító nyilatkozatról júliusban indulhat társadalmi vita, ahogy egy alulról szerveződő mozgalomnál illik.
A következő megszólaló Bátki-Fazekas Zoltán volt, de a beszéde közben sajnos - mint kiderült - átmenetileg véget ért a közvetítés.
Dúró Dóra nem mond le mandátumáról
Pongrátz András beszéde:
Toroczkai László: "Lélek nélkül nem lehet országot vezetni"
A kizárt exalelnök szerint nem egy ember adta ennek a legalább 20 éve építkező mozgalom lelkét. Azt egy ember nem veheti el, és egy ember, így ő sem, adhatja vissza, ezt csak együtt tudja megtenni a közösség. A híres Szabó Dezső-i gondolatot emeli ki: "minden magyar felelős minden magyarért".
Toroczkai a beszéde során több súlyos problémára is kitért, amellyel más pártok foglalkoznak komolyan. A demográfia, benne a maygaroknál jobban szaporodó cigánysággal, a magyarokba nevelt kishitűséget, a bankok sarcolását és a politikai sárdobálást, az egykori pártja által is átvett habonyi lejáratókamopányok teremtette légkört egyaránt érintette.
Arról is beszélt, hogy olyan Magyaroszágot szeretne, amelyből nem kivándorolnak a magyarok, hanem visszatérnek, és akár más magyarrá válni szándékozó európaiak is érkezhetnek, ahogy azt már jelenleg is tapasztalja. Nemsokára négerek által üldözött búrok is érkeznek Ásotthalomra Dél-Afrikából. Toroczkai politikailag inkorrekten felvállalta azt is, hogy fehér többségű országot szeretne.
Toroczkai a beszéde végén a más szónokokhoz hasonlóan őt is vastapssal díjazó résztvevők előtt bejelentette a Mi Hazánk Mozgalom, mint új politikai erő megalakulását. ezzel eldőlt, hogy pártként fog szerveződni az új, nem megalkuvó nemzeti erő.
A zászlóbontás ismét Novák Előddel, illetve az ezúttal a Szózatot elszavaló Sinkovits-Vitay Andrással zárult.
Az MTI összefoglalója
Megalakult és a jövőben pártként működik a Mi hazánk mozgalom - jelentette be Toroczkai László ásotthalmi polgármester szombaton a Csongrád megyei községben.
A Jobbikból kizárt politikus a szervezet zászlóbontó nagygyűlésén azt mondta, a bajtársi közösséget a haza felemelése hozta össze. Céljuk pozitív jövőképet nyújtani, olyan országot építeni, ahonnan nem elmennek, hanem ahová visszaköltöznek a magyarok.
"Olyan Magyarországot szeretnénk Európában, amely fehér szigetként megmarad, ha lesz Európai Unió, akkor is, ha eltűnik, akkor is" - hangsúlyozta Toroczkai László.
Úgy fogalmazott, hogy a mozgalom programját az elmúlt 20 év határozta meg, de alapja Szabó Dezső egy gondolata: "Minden magyar felelős minden magyarért!".
Toroczkai László a megoldandó feladatok közt említette a többi közt a népesség fogyásának megállítását, a kivándorlás okainak megszüntetését, az Európa iszlamizációja elleni fellépést, sarcok helyett az igazságos közteherviselés megteremtését, a devizahitelesek, a bankok által megkárosított százezrek ügyének rendezését.
Dúró Dóra független országgyűlési képviselő közölte, a Mi hazánk képviseletében kész vállalni a munkát a parlamentben.
A politikus a népesedés ügyét a legfontosabb problémának nevezve úgy fogalmazott: minden hiába, ha nincs elég magyar gyermek, ez a 21. század legfontosabb kihívása.
Kijelentette, olyan közösség építésében kíván részt venni, amely nemzetstratégiai kérdéseket semmilyen körülmények között nem rendel alá politikai taktikázgatásnak, melynek az értékrend az alapja, nem az aktuális közvélemény-kutatás. Szavai szerint nem félnek a kommunizmussal való szembenézéstől, vagy őszintén beszélni a magyarság és a cigányság közötti feszültségről, és arról, hogy az Európai Unió valójában gyarmatosítja az országot.
Pongrátz András 1956-os forradalmár - aki a színpadon átadta a forradalom lyukas lobogóját Toroczkai Lászlónak - hangsúlyozta, hogy a Jobbik súlyos morális válságba került, a frakciója elszakadt a párttól és a magyar valóságtól. Hozzátette: a magyar közéletben rendkívüli szükség van egy hiteles nemzeti erőre.
Közölte, arra kérte Dúró Dórát, hogy semmilyen körülmények között ne adja vissza mandátumát, ezzel szemben lemondásra szólította fel Gyöngyösi Mártont, a Jobbik frakcióvezetőjét és Mirkóczki Ádám képviselőt.
A nagygyűlést levezető Novák Előd, korábbi országgyűlési képviselő elmondta, hogy az elmúlt hónapokban országosan 51 önkormányzati mandátumot vesztett a Jobbik, köztük több polgármester és megyei közgyűlési tag hagyta el a pártot, és még sokan, akár teljes frakciók is fontolgatják ezt a lépést.
Közölte, a következő hónapokban elkészítik a Mi hazánk mozgalom programját. Társadalmi vitára bocsátják a szervezet alapító nyilatkozatát, melyet a tervek szerint az államalapítás ünnepére, augusztus 20-ra véglegesítenek.