Közérdekű adatigénylést nyújtott be Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnöke, hogy kiderüljön, mennyibe került Milo Yiannopoulos májusi budapesti előadása, ahová Schmidt Mária közalapítványa hívta meg.
Zoom
Fotó: MTI
Az Átlátszó ismerteti az adatigénylésre adott választ, amit a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány küldött el Vajnainak. Innen tudjuk meg, hogy a szerződésben az áll, hogy „kapacitás függvényében business osztályú légi személyszállítás priorty passel” is jár „az előadónak és stábjának”.
Máshol az áll a szállásról, hogy az 3 éjszaka 4 csillagos szállodában reggelivel, az „előadó és 1 fő stábja részére” – azaz a szállás esetében meghatározzák, hány embernek fizetnek, a repülőjegynél azonban nem.
Yiannopoulos 20 ezer dollárt kapott 60 perces előadásáért – derül ki a szerződésekből és a kifizetési papírokból. Ez a kifizetés napján közel 5,5 millió forintot jelentett.
Zoom
Fotó: Pesti Srácok
De vannak más költségek is. Csak az, hogy ő és „egyfős stábja” bejutott a városba a repülőtérről (a visszaúttal és egyéb VIP-szolgáltatásokkal együtt) 161 ezer 200 forintba került.
Továbbá: az előadó honoráriuma és az ismeretlen árú repülőjegy mellett az egyéb költségek nettó 14 millió 566 ezer 944 forintot tettek ki. Van itt:
  • ingatlanbérlés,
  • rendezvényszervezés,
  • tolmácsolás,
  • fényképezés,
  • de a ceremóniamester Jeszenszky Zsoltnak is jutott bruttó 317 ezer forint és
  • bruttóban kicsit több mint egymillió forintot kapott a Valton Security is.
(HVG nyomán)
Korábban írtuk: