Érdekes pontra bukkant az atv.hu munkatársa a kormány őszi jogalkotási programjában: az egyik rubrikában szerepel az is, hogy a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma "pontosítani kívánja a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat is" - horkan fel magzatvédelmet sejtve a háttérben a HVG-s hitközség.
Hogy pontosan miről van szó, arra államtitkári szinten sem tudtak válaszolni a portál munkatársának. Név nélkül ugyan nyilatkoztak kormánypárti források, de konkrétumot ők sem említettek, egyedül annyit, hogy a "tudatformálás szintjén" lehet változtatás, másvalaki viszont úgy tudja: a program mögött civil kezdeményezés húzódik meg.
Egy másik forrás azt mondta, nem lenne rossz gyakorlat, ha az orvos meghallgattatná az abortuszt kérelmező nővel a magzat szívhangját az előzetes vizsgálat során, így csökkenhetne a terhességmegszakítások száma. De hangsúlyozta, ez is csak tipp.
Zoom
Egy harmadik feltételezés szerint az ismeretterjesztésben, esetleg a védőnői feladatkörben várható valami, hiszen a szóban forgó egészségügyi tárgyú törvénymódosítási javaslatok is a védőnői körzetekkel, illetve azzal kapcsolatosak, hogy az egészségügyi alapellátáshoz tartozó területi védőnői ellátás nem választható szabadon.
A portál KDNP-s forrásokat is megkérdezett, mint mondták, a pontosítás szerintük nem jelent érdemi, tartalmi módosítást, a szigorítást pedig kizártnak tartják - idáig a cikk.
Évente hatezer gyermek életét menthetné meg az "ősjobbikos" javaslat elfogadása
A cikk szerint - írja ezt már közösségi oldalán Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke - felmerült az a javaslat, amit még 2016-ban benyújtottam (Novák Előddel közösen, az ő utolsó képviselői indítványaként), és most a Mi Hazánk Mozgalom programjának társadalmi vitájában ismét a közbeszéd részévé tettünk: hogy az abortusz elvégzése előtt az anya hallgassa meg a gyermek szívhangját. Macedóniában csak ettől ötödével csökkent a terhességmegszakítások száma, ismerteti az áldásos eredményt Dúró, hozzátéve, hogy nálunk ez évente hatezer gyermek életét jelentené.
"Ma hazánkban minden negyedik magzat abortusz áldozata lesz. Tényleg ennyire "válságos" a társadalmunk? Remélem, a kormány nem lesz gyáva, és ezúttal végre valóban támogatni fogják ezt a javaslatunkat" - zárja sorait a képviselő asszony.
(Kuruc.info)