A Párbeszéd azt javasolja, hogy tiltsanak ki mindenkit Magyarországról, aki letelepedési kötvénnyel érkezett. Egy korábbi összesítés szerint a programban összesen legalább 19 885 külföldi vett részt.
Barabás Richárd, az ellenzéki párt szóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a 444.hu cikkére hivatkozott, amelyben azt írják: a Direkt36 oknyomozó portállal és a Novaja Gazeta nevű orosz lappal közös nyomozásuk kiderítette, hogy befolyásos oroszok – többek közt politikusok és állami cégvezetők – is kaptak magyar papírokat, és több esetben arról is sikerült megbizonyosodniuk, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt.
Az ellenzéki politikus azt kérte, hogy az ügyben hívják össze a nemzetbiztonsági bizottságot.
Más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy EP-képviselőjük, Jávor Benedek meg fogja szavazni a Sargentini-jelentés elfogadását. A dokumentum nem az országot kritizálja, hanem a kormányt – hazudta Barabás Richárd. Még korai arról beszélni, hogy a Párbeszéd milyen módon fut neki az EP-választásnak – válaszolta arra a kérdésre, hogy a szocialistákkal közösen akarnak-e elindulni.
Bizottságokban tárgyalna a letelepedési kötvényekről az LMP
Az LMP képviselői haladéktalanul megtárgyalnák a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos híreket az Országgyűlés Nemzetbiztonsági, valamint a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságaiban, ezért azok összehívását kezdeményezik.
Hétfői közleményében – ami eljuttatott a párt az MTI-hez – azt írták: képviselőik, Szél Bernadett és Demeter Márta az érintett bizottságokban hallgatnák meg a nemzetbiztonsági szolgálatok, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a kormány képviselőit az újabb „kötvénybotrányról”. Közleményükben kitérnek azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő orosz állampolgár is részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak.
Biztonsági kockázatról beszél a Liberális
A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kéri, miután sajtóhírek szerint letelepedési kötvények révén Putyin-közeli üzletemberek, orosz politikusok, hírszerzők és bűnözők juthattak Magyarországra és Európába.
Bősz Anett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, miközben az Orbán-kormány a menedékkérőket hatalmas kerítésekkel próbálja távol tartani, addig a letelepedési kötvényeken keresztül gyakorlatilag „áruba bocsátja a schengeni kaput”. Kiemelte, a letelepedési kötvények segítségével 20 ezren jutottak a kontinensre, például az orosz titkosszolgálat emberei és kétes hátterű üzletemberek, miközben ezen a rendszeren a „miniszterelnök és közvetlen környezete busásan meggazdagodott”.
„Nem túlzás tehát azt állítani, hogy az európai együttműködést szétverni próbáló Vlagyimir Putyin trójai falova Orbán Viktor és kormánya” – fogalmazott Bősz Anett.
Frissítés: A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke már egyeztet a Fidesszel
Az utóbbi napok több sajtóhíre is arra mutat, hogy a Fidesz nem képes megvédeni az országot - vélekedett hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.
Ha már megvédjük az országot, talán nem kellene letagadni a titokban befogadott, menekült- és oltalmazott státusszal rendelkező embereket - mondta az ellenzéki politikus. Hangsúlyozta, végre kell hajtani az abban az egyezményben foglaltakat, amely alapján be kell fogadnunk ezeket az embereket, de "nem kell azt hazudni, hogy nem tartjuk be, és ide nem jöhet be senki".
Emlékeztetett: ilyen módon érkezett Magyarországra az a férfi is, akit egy a hétvégén elkövetett szexuális kényszerítés miatt is keresnek a rendőrök. Hozzátette, a hatóságok hónapok óta nem tudnak a menekült hollétéről.
Az ellenzéki politikus szerint újabb bizonyíték mutatja, hogy a kormány pénzért bárkit beenged az országba, hiszen egy most megjelent oknyomozó írás szerint olyan állampolgárok is kaptak valamilyen státuszt, akik "finoman fogalmazva is nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarország számára", akár titkosszolgálati, akár alvilági kapcsolatok miatt.
Mint mondta, több párt is kezdeményezte már a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, amit megpróbál jövő hétfőre megtenni; már egyeztet a Fidesszel, hogy ebben az időpontban ülésezhessen a testület.
Fidesz: Gyurcsány!
Orosz kémeket Gyurcsány engedett be – reagált a Fidesz-frakció arra, hogy hétfőn több ellenzéki párt politikusa szót emelt a letelepedésikötvény-programmal szemben.
Ellenzéki politikusok azon sajtóhírrel kapcsolatban szólaltak meg, amely szerint befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő orosz állampolgárok is részesei voltak a programnak.
„Ez az egész csak ürügy” – reagált a Fidesz frakciója. Azok beszélnek oroszokról, meg nemzetbiztonsági kockázatról, akik orosz kémeket engedtek be Magyarországra. Amikor Gyurcsány Ferenc volt kormányon, az orosz és magyar titkosszolgálat együttműködött – írták a közleményükben.
(MTI nyomán)