Schöpflin György minden EP-képviselőnek levelet írt kedd délután, szerinte lehetetlen cáfolni azt, hogy a kormány antiszemitizmust terjeszt.
Zoom
Schöpflin levelében, amit úgy kezd, hogy "olyasvalakiként írok, aki átélte a holokausztot", arra reagál, hogy a Sargentini-jelentésben az áll, hogy a magyar kormány antiszemitizmust terjeszt.
Schöpflin szerint ez egy olyan vád, amit lehetetlen cáfolni, és azonnal bűnösnek állítja be azt, akit megvádoltak, azaz figyelmen kívül hagyja az ártatlanság vélelmének elvét. Hozzáteszi, a bizonyítékok a kormány antiszemitizmusának alátámasztására gyenge lábakon állnak; van antiszemitizmus, de a felmérésekből az derül ki, hogy ennek mértéke alacsony, és ezt az attitűdöt a Jobbikkal rokonítják az emberek. A Fidesz-kormány ezzel szemben többször is zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.
A politikus szól arról is, hogy a választásokat megelőző évben Magyarországon negatív fókusz illette Soros "Györgyöt", aki számos Fidesz-ellenes, baloldali szervezetet finanszírozott, ezt látták sokan antiszemitának, lévén Soros zsidó. De nem ezért kritizálták Sorost, teszi hozzá a képviselő, hanem éppen ellenkezőleg, a politikai szerepért, amit betöltött. Ezért az a vád, hogy kódolt antiszemitizmus volt az ellene folyó kampány, nem más, csak inszinuáció.
Szerinte a jelentés nem vette figyelembe a virágzó zsidó életet Magyarországon, ráadásul a Fidesz-kormány jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy fennmaradjon és biztonságban legyen ez a közösség. Ami nem mondható el számos nyugat-európai országról, teszi hozzá Schöpflin.
Végül megemlíti, Magyarországnak jó a kapcsolata Izraellel.
(HVG nyomán)