A CEU még hosszú évekig meg fog maradni – így érzi David Cornstein amerikai nagykövet azután, hogy tegnapelőtt két órán át beszélgetett Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnököt új barátjának nevezte, és azt mondja, minden lényeges kérdést át tudtak beszélni a találkozón. A nagykövet ezeket a Vöröskereszt véradó akcióján mondta, amelyet a 2001-es szeptember 11-i tragédia emlékére tartottak.
Zoom
Fotók: Németh Attila / Amerikai Nagykövetség
„A CEU jelenleg nyitva van, holnap is nyitva lesz, és azt remélem és szeretném, hogy ez így maradjon hosszú évekig. És úgy érzem, hogy ez így is lesz” – fogalmazott kedden David Cornstein. Az újdonsült amerikai nagykövet két órán át beszélgetett hétfőn Orbán Viktorral, a CEU ügye mellett a biztonsági együttműködésről, az energiabiztonságról és az orosz-ukrán konfliktusról is. Cornstein Donald Trump elnökkel is egyeztetett telefonon, mielőtt találkozott a magyar miniszterelnökkel, ami szerinte nagyszerűen sikerült.
Zoom
Újabb találkozóra pedig lehet, hogy hamarosan újra sort kerít, hiszen szerinte meg kéne változtatni a véradás szabályozását Magyarországon. „Én is akartam vért adni, és nagyon-nagyon mérges vagyok, lehet, vissza is megyek a miniszterelnökhöz, hogy igenis fogadják el egy vén lókötő vérét is, és ne legyen korhatárhoz kötve. Én 80 éves vagyok, gyönyörű a vérem, és szeretném a Magyar Vöröskeresztnek adni” – fogalmazott a diplomata.
Az amerikai nagykövet a Magyar Vöröskereszt véradó akciójára látogatott el, amit szeptember 11-e alkalmából szerveztek, a 2001-es terrortámadás áldozatainak emlékére. David Cornstein közeli barátait vesztette el a tragédiában, és azt mondta, ő maga is meghalt volna, ha akkoriban elfogadja a World Trade Centerbe szóló állásajánlatot.
(ATV nyomán)