A modern Magyarország igazi arca nem a csillogó Budapest, hanem a szögesdrót a határon, az, hogy a fiatal menekülteket hagyja a földön aludni, illetve az, hogy a határőr újságírókat vegzál. Hosszú cikket írt Magyarországról az amerikai Vox újságírója, amelyet olyan áhítattal szemlézett a HVG, hogy külön érdekes a zsidó lap „Meghalt a demokrácia Magyarországon, ez már puha fasizmus” címen futó kivonatát. Alább a cikkük.
Terjed az új típusú autokratikus hatalomgyakorlás Európában, Zack Beauchamp az amerikai Vox hírportál újságírója pedig átfogó cikket írt arról, hogy épült le a demokrácia Magyarországon. A Vox cikke a magyar-szerb határon indul, júniusban, amikor ott járt Beauchamp két afgán fiúval, Hashmattal és Faizzal beszélt, akik egy koszos sátorban éltek a határkerítéstől nem messze. Rövid határlátogatása nem múlt el anélkül, hogy ne találkozott volna a magyar rendőrséggel, egy határvadász azt üvöltötte felé, hagyja abba a kerítés fotózását.
Zoom
A két afgán fiút, akik Belgrád helyett a magyar határnál sátraznak, szintén nagyon kell sajnálnunk (fotók: Zack Beauchamp/Vox)
Az újságíró elcsodálkozott azon, hogy fotózási engedélyt kértek tőle, azt írja, európai demokráciákban ez nem követelmény, ő úgy tudta, a sajtó Magyarországon is alkotmányos védelem alatt áll. Magyar segítője elmondta az újságírónak, kellett volna engedélyt kérniük, de ezt jó eséllyel megtagadják tőlük vagy válaszra sem méltatják a kérvényt.
Abbahagytuk a beszélgetést és visszaszálltunk a kocsiba. A rendőrautó hosszan követett minket. Így mennek itt a dolgok, egy tízmilliós, szárazfölddel sem rendelkező országban, Ausztria, Ukrajna és Románia között.
Amikor a kampány idején Magyarországon volt az újságíró, Budapest majd belefulladt a választási plakátokba, mintha „kétségbeesetten próbálnának meggyőzni mindenkit, a magyar demokrácia él és virul.” Azonban Beauchamp szerint a modern Magyarország igazi arca nem a csillogó Budapest, hanem a szögesdrót a határon, az, hogy a fiatal menekülteket hagyja a földön aludni, illetve az, hogy a határőr újságírókat vegzál.
Ez az autoriter magyar állam valódi arca, Magyarország egy önkényuralmi rezsimmé vált nyolc év alatt.
Zoom
Az Auróra és a VIII. kerület igazi Voxnak, HVG-nek való hely
Beauchamp a menekültkérdés után sorra veszi, mi történt a civilekkel, hogyan hajtotta Orbán uralma a sajtót és silányította azt propagandagépezetté, hogyan alakult át az Országgyűlés a kormány kiszolgálójává. Szól a hatalmas méreteket öltött korrupcióról és Mészáros Lőrincről is.
„Hívjuk ezt puha fasizmusnak” – írja a cikk szerzője. Ugyanis szerinte ez egy olyan politikai rendszer, ahol leuralták a társadalom összes szegletét szinte, ahol hatalom van, ott magukhoz ragadták az irányítást – mindezt „kemény” intézkedések nélkül.
A szerző szól a közelgő EP-választásról, Európa megosztottságáról, a populisták erősödéséről és Steve Bannon térségbeli megjelenéséről is, aki Orbánt az egyik legjelentősebb figurának nevezte nemrég. „Amerikának résen kell lennie” – írja Beauchamp.
Hosszú, de végtelenül izgalmas írását a szerző azzal zárja, hogy ha ez a fajta fasizmus terjedni kezd, szükség lesz egy mozgalomra, benne aktivisták új generációjával, akik képesek lesznek felvenni a küzdelmet Orbánnal és társaival.
Zoom
Győri Péter és a többi megkérdezett elfogulatlanul magyarázza az amerikai újságíróknak a magyar fasizmus működését
Ami a HVG szerint nem volt érdekes
Eddig tartott a Trump-ellenesség motiválta összefoglalójuk, amely részletesen csak a Vox-cikk első harmadára tért ki. A továbbiak, a választások története, a centrális erőtér, a médiabirodalom kiépítése valóban nem újdonság nekünk, és egy jó részük jogos megállapítás. A magasztalt cikk durva tévedései viszont igen. Legalábbis számunkra, ha a HVG-nek már nem.
Nézzünk csak pár, az ideológiai vakságra pár jellemző apróságot:
  • a Vox szerzője szerint Magyarországot a 1990 és 2010 közötti mintaszerű demokratikus átalakulása miatt szokás emlegetni, mintha a Gyurcsány-féle rendőrterror, a megcsonkított országunkon kívül rekedt nemzettársaink támadása már nem találna a szabadságjogokra voxos és liberális elvtársi fülekre
  • az elszakított magyarokról azért megemlékezik: választójogot kaptak, és ők teszik ki a választópolgárok 10 százalékát - arról már egy szót sem szól, hogy a mandátumokban egyáltalán nem szerepelnek ilyen súllyal
  • igazán kiváló ízléssel válogatott a Vox cikkírója, kivel és hol érdemes beszélni: jutott neki Szelényi Zsuzsa (a korai vadlibsi Fidesz és az Együtt politikusa volt korábban a most nagyon független), Homonnay Gergely (Mi vagyunk többség! tüntetések egyik jobboldlaisággal nem vádolható szervezője), Győri Péter (a korábbi józsefvárosi "független" polgármester-jelölt, egy kis SZDSZ-es folttal a múltból) egy romlebuj a VIII. kerületben, és nem mulasztotta el megemlíteni a kerület nagyszerűségét, hiszen erős ott a zsidó kultúra, közel Pride-szervezők és a baráti újságírók - a magyarokról így lehet a legtöbbet megtudni
Vagy úgy, hogy sokat és kizárólagosan a balliberális sajtót fogyasszuk, és az elfogult, dezinformált külföldi kollégáikat.
(Kuruc.info)
Frissítés: Nem véletlen válogatás: propaganda - Hidra kiegészítése
Üdv, Kurucok!
A fenti, "Puha fasizmus uralkodik Magyarországon, amelynek a csillogó Budapest nem az igazi arca" című cikkel kapcsolatban szeretnék kiegészítést tenni.
(Alábbi írásomban azért használtam a ((( ))) formátumot, hogy azok az olvasók is megismerjék ezt az Egyesült Államokban elterjedt odakacsintós jelzést, akik eddig még nem találkoztak vele.)
Kiegészítés: a (((Vox))) újságírója, (((Zack Beauchamp))) cikket írt a puha fasizmus uralta Magyarországról, amit a (((HVG))) átvett
1.
„Igazán kiváló ízléssel válogatott a Vox cikkírója, kivel és hol érdemes beszélni […]”
„[…] Vagy úgy, hogy sokat és kizárólagosan a balliberális sajtót fogyasszuk, és az elfogult, dezinformált külföldi kollégáikat”
Nos, nem véletlen válogatásról és dezinformált újságíróról van szó, hanem szándékos propagandatevékenységről, ugyanis Amerikában a (((Vox))) ugyanaz, mint Magyarországon a (((HVG))): a belvárosi zsidók szócsöve.
Az eredeti cikk szerzője, (((Zack Beauchamp))) nem amerikai, hanem legfeljebb amerikai állampolgárságú, ahogyan a HVG újságírói sem magyarok, hanem legfeljebb magyar állampolgárságúak. Példának okáért íme néhány cikke és tweetje, melyekben…
megvédi a fehéreket pocskondiázó ázsiai Sarah Jeongot, a New York Times szerkesztőségének tagját;
elmondja, hogy zavarja Izrael politikája, de zsidóként nem tudja azt elítélni;
elmondja, hogy zsidóként 30 évig kerülte a karácsonyt, de menyasszonya hatására elfogadta (Erről a lépéséről a klasszikus mondás jut az eszembe: azért, mert eggyel több keresztény lesz, még nem lesz eggyel kevesebb zsidó);
kiáll a szíriai menekülteknek a fehér országokba való bezúdítása mellett.
2.
„Így mennek itt a dolgok, egy tízmilliós, szárazfölddel sem rendelkező országban, Ausztria, Ukrajna és Románia között”.
Mégis milyen ország az, amelynek nincs szárazföldje? Én csak egy ilyenről tudok: Sealand, melyet az Angliához közeli nemzetközi vizeken álló, olajfúró toronyhoz hasonló felépítésű, elhagyott második világháborús légvédelmi létesítményen kiáltottak ki.
A talányra fény derül a Vox-cikkbe való beleolvasás után, ahol Magyarország viszonylatában a “landlocked country” szerepel, ami tengerparttal nem rendelkező országot jelent. A “szárazfölddel nem rendelkező ország” a HVG fordítójának ökörsége, de az sem neki, sem a szerkesztőjének nem tűnt fel.