2019. február 17., vasárnap, Donát, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:23 Folytatódott a hamis bombariadók sorozata Oroszországban19:07 Az édes élet a kínai elvtársak ellensége18:34 Binjámin Netanjáhu következmények nélküli baklövései az Irán-ellenes varsói szeánsz idején17:55 Aszad üzent a kurdoknak: "Az amerikaiak zsebre teszik önöket, és csak eszközök lesznek egy alkuban"17:49 Gyilkosság Zuglóban: halott férfit találtak egy autó első ülésén17:06 Perzsa, kínai és orosz hackerek szabotázsakcióitól kell most félni Németországban16:50 Nőtt Oroszország aranytermelése 16:28 Ukrajnának idén 15 milliárd dollár államadósságot kell rendeznie16:03 Iráni külügyér Európának: aki Washington árjával szemben szeretne úszni, nem kerülheti el, hogy vizes legyen15:46 Vicces, mikor Zuckerbergék sorosoznak, de esélytelen leállítani a Facebook pénzcsináló adatporszívóját15:18 Az orosz Gazprombank zárolta a venezuelai állami olajipari vállalat számláit14:42 Riogatásnak szánta az antifa, de reménykeltő: a britek harmada számára fenyegetés az iszlám14:26 A hazatérés napjára emlékeztek Somoskőújfalun13:54 Radikális jobboldali párt is bekerülne a spanyol parlamentbe az előrehozott választások nyomán13:33 Airbus-alelnök: katasztrófa, amit a Brexit ügyében a politika művel
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Orbán: Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van a török stabilitással - Erdogan köszöni szépen a segítséget

Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.
A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: fontos Magyarország számára a pozitív, erős török-magyar kapcsolat, mind gazdasági, politikai és kulturális értelemben is.
„Nemcsak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén (NATO) belüli szövetség okán fontos a török elnök látogatása, bár egyik legfontosabb az, hogy egymás szövetségesei vagyunk a NATO-n keresztül” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.
Zoom
Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Három nagyhatalomra kell különösen figyelni
Hozzátette: A magyar külpolitikában kialakult egy úgynevezett tájékozódási koordináta-rendszer. A magyar politikának három városra és nagyhatalomra kell különösen figyelnie: Ankarára, Moszkvára és Berlinre. Három nagyhatalom vonzáskörzetében éli életét Magyarország, így fontos számunkra, hogy Törökországgal mindig kiegyensúlyozott, rendezett és pozitív legyen a kapcsoltunk – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.
A kormányfő hozzáfűzte: minden kiemelt partnerünkkel, így Törökországgal is rendszeresen tartunk megbeszéléseket, ahol áttekintjük a két ország közötti kapcsolatokat, együttműködési lehetőségeket.
Magyarország részéről több is van, mint tisztelet
A két ország kapcsolata a tisztelet alapján nyugszik, azonban Magyarország részéről ennél többről is szó van – emelte ki Orbán Viktor.
A miniszterelnök aláhúzta: Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van a török stabilitással. Fontos, hogy Törökország és kormánya stabil és erős legyen, ugyanis ez az egyik előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse semmilyen veszély Magyarországot – fogalmazott a kormányfő.
A legerősebb magyar nemzeti érdeknek nevezte Orbán Viktor azt, hogy Törökország mindig olyan erős és stabil legyen, hogy a térség békéjét megteremtse és fenntartsa, ezzel segítve az Európába érkező illegális migráció megfékezését.
Orbán Viktor elismerését fejezte ki azért, hogy Törökország, mint befogadó ország a hozzájuk menekülő több millió menekültet befogadja és ellátja. Magyarország köszönetét fejezte ki az iránt, hogy Törökország maradéktalanul betartja az Európai Unióval (EU) kötött megállapodást, ami előfeltétele az európai biztonságnak – hangsúlyozta Orbán Viktor.
A miniszterelnök kifejtette: több területen folytattak megbeszélést. Kulturális, gazdasági és politikai területekről is szó esett, a terrorizmus elleni küzdelemről is beszéltek, amely mindkét ország számára kiemelten fontos.
Törökország egy nehezebb helyen terül el, mint Magyarország, a terrorfenyegetettség ugyanis nagyobb a török területeken. Orbán Viktor szerint Törökországnak is alapvető érdeke, hogy a terror elleni küzdelemben Magyarországgal együttműködjön, aminek részleteiről hétfőn hosszabb tárgyalást folytattak.
Katonai együttműködésről is szó esett
Katonai együttműködésről is szó esett a megbeszélésen, ugyanis ez eddig a két ország között alacsony szinten volt. Orbán Viktor elmondta, erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani. Az elmúlt évtizedek gazdasági nehézségei miatt a magyar hadsereg fejlesztésére sem erő, sem pénz nem maradt, amit most bepótolnak – hangsúlyozta a miniszterelnök.
Hozzátette: ütőképes hadsereget szeretne kialakítani Magyarország, amiben számítanak a török együttműködésre katonai szakmai, fegyverzeti tekintetben is.
Zoom
(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
A török gazdaság az egyik legnagyobb a világon – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a török elnök egyik célkitűzése volt az, hogy a világ tíz legnagyobb gazdasága közé szeretné kormányozni Törökországot. Ezt a magyar gazdaságpolitika sem hagyhatja figyelmen kívül – emelte ki a miniszterelnök.
420 millió dolláros hitelkeret
Néhány éve nyilvános vállalást tett a két ország arról, hogy az országok közötti kereskedelmi forgalmat ötmilliárd dollárra emelik. Bár ezt a célkitűzést még nem érték el, de a 2017-es és az idei év első féléves adatai is meggyőzőek voltak, így – Orbán szerint – az ötmilliárdos célkitűzés reálisnak tűnik. Hozzátette, az Eximbank nyitott a magyar-török gazdasági együttműködés céljára egy 420 millió dolláros hitelkeretet.
A tárgyaláson szó volt a magyarországi török beruházásokról, amelyekkel kapcsolatban a miniszterelnök arra kérte Recep Tayyip Erdogant, hogy támogassa, bátorítsa a török befektetőket. Beszéltek továbbá a magyar gazdaság előtt álló törökországi lehetőségekről, a kormányfő elmondta, elsősorban a mezőgazdaság és a vízügyi technológia előtt szeretett volna teret nyitni a megbeszélésen.
A miniszterelnök kijelentette: sikeres tárgyalásokat folytattak. A megállapodások és tisztázott szándékegybeesések lehetővé teszik, hogy Magyarország részese legyen a török fejlődésnek, így olyan együttműködések jöhetnek létre, amik eddig hiányoztak a két ország kapcsolatából – mondta Orbán Viktor.
Erdogan szerint a történelem során többször is kiállt egymás mellett Törökország és Magyarország
Recep Tayyip Erdogan török elnök a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elsősorban köszönetét fejezte ki a meghívást illetően. Elmondta: a török-magyar kapcsolatokat illetően a regionális problémákat átbeszélve, hatékony tárgyalásokat szeretnének megvalósítani Magyarországgal.
Mint fogalmazott: katonai, civil és kulturális témában is tárgyalt a magyar miniszterelnökkel.
A török elnök felidézte, a történelem során többször is kiállt egymás mellett Törökország és Magyarország. Elmondta, nemcsak kulturális események kötik össze a két országot, így számos más területen is az együttműködési lehetőségekről tárgyaltak.
A magyar-török felső szintű stratégiai együttműködési tanács keretein belül a gazdasági együttműködés is megvalósulhat. Ez fontos pontja volt a megbeszélésnek – hangsúlyozta Erdogan.
Hozzátette: a következő tanácsi ülést 2019 tavaszán tervezik Magyarországon, így új lendületet nyerhet a két ország közötti stratégiai együttműködés.
Erdogan köszöni a segítséget
A török elnök elmondta, a politikai, gazdasági és kulturális együttműködéseket is áttekintették. Felmerült a török légitársaság és Magyarország együttműködése is, ugyanis tervben van a Budapest-Mumbai közötti, átszállás nélküli járat kialakítása.
A magyarországi török befektetésekről az elnök elmondta, fontos a török kormány számára a két fél közötti üzleti kapcsolat, aminek lehetőségeiről tárgyaltak, illetve kedden egy üzleti fórum keretein belül bővebben szót ejtenek.
Kiemelte: fontos az, hogy elmélyüljenek a török-magyar kapcsolatok, majd köszönetét fejezte ki, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány számos terrormozgalom elleni küzdelemben is segítséget nyújtott.
(MTI - Híradó nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready