2019. február 22., péntek, Kövecs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:11 A Jobbik egyik jövendőbelije a dugódíj bevezetésére építi fővárosi választási kampányát12:36 Hunnia-per: "véletlenül" eltűnt a buzibár elleni támadás felvétele12:05 Vajon mikor lesz magyar államfőről elnevezett tér Izraelben?11:24 Antikommunista együttműködési megállapodást ír alá a Mi Hazánk és az FKGP11:12 A hazai ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti a falusi csok10:54 Korábban már sikerrel visszaszorított betegségeket hurcolhatnak magukkal a venezuelai menekültek10:19 Tudta? A legértékesebb turista az LMBTQXYZ-utazó - ócska buzipropaganda az Utazás 2019 kiállításon09:52 Ebbe bele kellett folynunk: magyar állampolgár lett a Törökországban kémkedéssel vádolt amerikai lelkipásztor09:21 Hernádi elégedett: a magasabb olaj- és gázárak jót tettek a Molnak08:50 Pokolgépes merényletetek a Törökország támogatta terroristák területein08:33 "Életfogytig" tartó börtönbüntetésre ítélték a melbourne-i drogos gázolót, pedig csak jelet kapott szegény07:49 Ma is drágult a benzin07:33 Moldovai ellenzékiek szerint a kormány meg akarja mérgezni őket06:54 Létrejöhetnek a víz összetevői a Hold felszínén22:26 Egyelőre lezárult a bukaresti politikai válság
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

Orbán a jelenlegi határainkon kívül rekedt kulturális örökségünkhöz hasonlította Gül Baba türbéjét

„Régi igazság, hogy minél büszkébbek vagyunk saját kultúránkra, annál erősebbek leszünk. Ez a büszkeség a más népek kultúrája iránti tisztelet képességét is kifejleszti” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének átadásán.
A kormányfő Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök társaságában felavatta Gül Baba türbéjét.
A miniszterelnök a törökországi magyar emlékek között sorolta fel Guyon Richárd sírját, a Thököly Imre és Zrínyi Ilona egykori házának kertjében található székelykaput, Rákóczi és Bercsényi rodostói lakóházait, a Kossuth Múzeumot, valamint a Bartók Béla Múzeumot.
„A sor hosszan folytatható, mind egy-egy bizonyíték, hogy ma annak a nemzetnek a vezetőjét köszönthetem, amelynek történelme számos alkalommal keresztezte nemzetünk történelmét. Törökország büszke történelmére és a mai határain túli, épített örökségére” – mondta Orbán Viktor.
„Felkutatja, felújítja és megőrzi ezeket a csodálatos épületeket. Pontosan úgy tesz, ahogy az erős és magabiztos nemzetek szoktak. Mi, magyarok értjük ezt, a mi kulturális örökségünk jelentős része is mai határainkon kívülre rekedt. Mi is büszkék vagyunk, és ha tehetjük, megóvjuk és felújítjuk őket – tette hozzá.
„Nincs abban semmi meglepő, hogy ezt a türbét, sírkápolnát, amelyet mindkét nemzet magáénak érez, együtt újítottuk fel és együtt adjuk át” – húzta alá a kormányfő.
„Így látták jónak ezt elődeink is, ezért 1914-ben a türbét fönntartandó műemléknek nyilvánították. Járt itt már szultán, trónörökös, elnök, miniszterelnök, tudós, és még sok-sok török ember, de becsben tartották az épületet Budapest polgárai is” – mondta Orbán Viktor.
„Ahogy hazánknak, úgy ennek az épületnek is viszontagságos a története, a köré épített villát a világháború alatt szétlőtték, később törmelékkel töltötték fel a domb pincéit. Végül fél évszázad után a romokat eltakarítottuk, a sírkápolna és környéke visszanyerte régi fényét” – hangsúlyozta.
„Budapestnek ezt a megkapó részét nem véletlenül hívják Rózsadombnak. A név már jó ideje Gül Babának és híres rózsáinak állít emléket. A szent életű dervis alakja ma is él a magyar nép emlékezetében, monda, operett, film is őrzi emlékét” – fűzte hozzá.
Gül Baba azon daliás korszak szülötte volt, amikor „nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”, a váltakozó kimenetelű küzdelmek hősiessége nemzeteink nagyságára emlékeztet és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk – mondta Orbán Viktor.
Recep Tayyip Erdogan török államfő hangsúlyozta: Gül Baba ihletésére nemcsak a kultúra, hanem a gazdaság területén is a magyar-török barátságot erősítő lépéseket tesznek.
(Híradó)
"For me, for you" - nem ment könnyen a szalagos rész:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready