Többségben középkorú férfiak vettek részt a Jobbik megemlékezésén, fiatalokat alig látni. A kivetítőn egy pillanatra megjelent Orbán Viktor, mire a tömeg eleje hangos fujjolásba kezdett. A hangosításon nem spóroltak a Bródy Sándor utcában, szinte dobhártyák szakadnak szét - írta az eseményről beszámoló Index.
Zoom
Fotók: Fotó: Ajpek Orsi / Index
"Te utolsó agyas diktátor, eljön majd az idő, amikor mi fogunk odasuhintani neked!", kezdte a jobbikos megemlékezést az esemény házigazdája.
Gulyás Balázs független publicista főleg aktuálpolitikáról beszélt, és a Fideszt kritizálta. "Tetszene-e az 56-os hősöknek, hogy mint a gombák a földből, úgy nőnek ki a stadionok az országban?" - tette fel a rendkívül releváns kérdést.
A tömeg az erős magon kívül nem volt annyira aktív, csak néhány idősebb férfihang bekiabálása zavarta meg a csendet.
Murányi Levente 56-os szabadságharcos szerint a mai ellenség nagyobb, mint akkor. "A tankok csak lőttek ránk, de nem hazudoztak." Terry Black Murányi szerint egy "beteg, idióta hülye." "A kormány önmagát fogja megbuktatni" – fejezte be a beszédét, amit nagy tapsvihar fogadott. A kivetítőn Orbán mint bolsevik tábornok jelent meg, ami nagy nevetést váltott ki az emberekből.
A Jobbik alelnöke, Stummer János volt a harmadik felszólaló a Bródy színpadán. "A szabadság népe vagytok? Szeretitek az igazságot? Akarjátok biztonságban tudni a családotokat?", tette fel a kérdéseket, hogy kicsit felhergelje a népet, több-kevesebb sikerrel. Stummer a mártírokról, a véres talajról, szabadság kérdéséről beszélt nagyon vehemensen.
Felemelkedett a zászló!
"Április 8-a után a Jobbik zászlaja nem a porba hullt, hanem felemelkedett" – ezzel konferálták fel a párt elnökét, Sneider Tamást a színpadra.
Zoom
"Többször annyian vagyunk most, mint a választások idején. Büszke vagyok rátok, mert a hazugságok ellenére sokkal többen jöttök ki az utcára, mint korábban" – állította. Sneider kritizálta a Fidesz hajléktalanrendeletét, Orbán kormányzását ő is a bolsevik hatalomhoz hasonlította.
Sneider szégyennek nevezte Semjén szarvas-helikoptereztetését, amiről szerinte "az egész világ beszél".
"Itt a szovjet hatalom ellen haltak meg 56-ban" – mondta Sneider, de most mégis kelethez dörgölődzünk. Putyin és Oroszország említésére a tömeg kis része fujjolásban tört ki, majd "diktátor" skandálásába kezdett, az esemény folyamán először.
Sneider szerint több ezren voltak a Bródyn, de a tömeg inkább csak a Szentkirályi utcáig ért - jegyzi meg az Index. (Mindezt annak ellenére, hogy ingyenes buszokat indítottak a rendezvényre az egész országból - a szerk.)
Zoom
Sneider a beszéde vége felé már-már ordítozásba kezdett, a pódiumra csapkodta magát, hogy az elmúlt nyolc évben egymillióan lettünk kevesebben a Kárpát-medencében Orbán miatt. "Hol vannak ezek a családok, hajléktalanszállón?"
Aztán pedig azt kiáltotta, hogy "Fuck off, Híradó!", és arra kérte az ellenzéket, ne asszisztáljanak a kormány propagandasajtójához.
A Jobbik véget ért megemlékezésén a Magyar Rádió bejáratához vitték a koszorúkat. Az utca végéhez érve látni lehetett, hogy több ezres tömegről szó sincs, elég szellősen állták körbe az elhelyezett koszorúkat. "Csak a napló kedvéért jegyzem meg: 2018. október 23.: Az ellenállás elkezdődött" – ezzel zárta le a műsorvezető a megemlékezést az Index beszámolója szerint.
Zoom
Frissítés: a baloldali ellenzékkel egy az utunk
Hadházy Ákos a baloldali ellenzék Bem téri rendezvényén este 7-re hirdetett meg tüntetést az MTVA Kunigunda úti székházához. Közben viszont a Jobbik is közleményt adott ki arról, hogy folytatja az október 23-i demonstrációját, és a rendezvényének résztvevői már „megérkeztek a közmédia Kunigunda útjai székházához, ahol folytatódik a nemzeti ellenállás demonstrációja a szabad, igazságos és biztonságos Magyarországért."
Zoom
Fotók: Huszti István / Index
A jobbikosok Sneider Tamás vezetésével azt skandálták a Kunigunda útnál, hogy „Orbán, takarodj!","Hírhamisítók!". Több mint százan voltak fáklyákkal, zászlókkal, jelentette az Index tudósítója. A tévé logójára valaki felfújta, hogy „Hazudtok", őt igazoltatták a rendőrök.
Zoom
"Hová lett a nyelvetek, Orbán segge tiszta lett?", továbbá "Orbán egy geci", "Soros-migráns-Brüsszel-gagyitévé nem kell!" - ezeket kiabálták a jobbikosok a köztévé Kunigunda utcai épülete előtt. Akkor már nagyjából 2-300-an lehettek nagyon erős rendőri biztosítás mellett.
A jobbikosok mindössze az MTVA bejáratától 50 méterre jutottak, ahol egy szónok azt mondta, hogy be kéne fejezni a propagandatévézést, mert senki nem fogja megvédeni a köztévé munkatársait, ha ennek egyszer vége lesz.
Kb. 10 ember tojással kezdte el dobálni a köztévé épületét.
A Hír TV helyszínről bejelentkező operatőrét és riporterét körbeállták jobbikosok. Azt üvöltötték, hogy „Orbán-csicska", és „Szégyelld magad!".
Zoom
Hadházy Ákos is megérkezett a székházhoz, többek között arról beszélt, hogy a köztévé is a propagandista elnyomás eszköze lett. Nagyjából ugyanannyi, három-négyszáz ember volt továbbra is a helyszínen, mint korábban.
A Fidesz-székházhoz indultak a jobbikosok, utánuk nagyjából kétszázan maradtak még az MTVA-székháznál.
„Vajon benne lesz-e a híradóban, hogy 120 ezer aláírás gyűlt össze az európai ügyészséghez való csatlakozásért?" – tette fel a kérdést Hadházy Ákos. Azt mondta, hogy amíg a néphülyítés megy, vissza fognak ide jönni. Ezzel véget ért a Hadházy által az MTVA-székházhoz meghirdetett tüntetés. A többség ott maradt a beszédére, a továbbinduló jobbikosok kevesebben voltak.
Nagyjából 50-60 jobbikos van zászlókkal, fáklyákkal a Lendvay utcai Fidesz-székháznál. A helyszínen volt, aki azt mondta, hogy tojással dobták meg az épületet.
Zoom
A csoport farkasszemet nézett a rendőrökkel, akik aztán körbevették, és igazoltatják őket. Erre „Nincs nálunk papír" skandálással válaszoltak.
Videón az emberek, akik szerint itt kommunista diktatúra van:
EU-s zászlóval megy az ellenállás:
Zoom