A magyar kormány megszegett egy emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést azzal, ahogyan az elmúlt években elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét – mondta ki az Alkotmánybíróság.
Zoom
Ők is haszonélvezői voltak a korábbi rendszernek - de nem csak ők (kép: Radikális viccek blog)
Az ügy már megjárta a Kúriát, ott viszont felfüggesztették a tárgyalást, és alkotmánybírósági eljárást kértek. A mostani döntés szerint 2012-ben a kormány a rokkantsági ellátási rendszer, illetve a rokkantság szintjét megállapító felülvizsgálati rendszer átalakításánál nem alkotott olyan szabályokat, amelyek az ellátásra jogosultak tényleges fizikai állapotának javulását, valamint az átalakítás előtt kapott ellátását figyelembe vette volna.
Vagyis a 2012 után kialakított rendszerben olyan emberekről állapították meg, hogy „sokkal jobban vannak”, akik nem voltak „sokkal jobban”, csak az új vizsgálattal ugyanolyan rokkant embereknek jobb százalékos értékeket adtak, erre hivatkozva pedig drasztikusan csökkentették rokkantsági ellátásukat.
A döntés értelmében az Alkotmánybíróság előírja a bíróságoknak, hogy azoknál, akik rokkantsági ellátásuk visszavágása miatt perelnek, ne a 2012 után kapott százalékos minősítéseket vegyék figyelembe, hanem azt, hogy ténylegesen javult-e az egészségügyi állapotuk. Az Országgyűlést pedig arra kötelezik, hogy 2019. március 31-ig módosítsa úgy a törvényt, hogy ne sértse az Emberi Jogok Európai Egyezményét.
(Index - 24.hu)