A macedón Kanal 5 televíziós csatorna értesülése szerint Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő nem akar sokáig Magyarországon maradni.
A Kanal 5 oldalán az olvasható, hogy Nikola Gruevszki csak azért menekült Magyarországra, hogy időt nyerjen, innen tovább szándékozik menni egy olyan országba, ahol reményei szerint hosszabb időre maradhat. Ebből a szempontból csak nem EU-tagállamok jöhetnek szóba, mert a Brüsszel nyomást fog gyakorolni Magyarországra a volt macedón miniszterelnök kiadatását illetően.
Zoom
Gruevszki miniszterelnökként egy Orbánnal közös barátjával (fotó: Independent Balkan News Agency)
A magyar hatóságoktól politikai menedékjogot kért, hazájából letöltendő börtönbüntetése elől menekülő politikus a csatorna szerint két opciót mérlegelhet: vagy Törökországba menekül, ahol Erdogannal jó viszonyt ápol, vagy pedig Oroszországba szökik tovább.
A Kanal 5 értesülései szerint Gruevszki szombaton reggel autóval hagyta el Macedóniát, aztán megpihent egy belgrádi luxusszállóban, ahol valószínűleg elkezdte intézni a menedékkérelmét, majd ugyanazzal az autóval útját Budapest felé folytatta. Hogy ki segített neki, és hogy kié az autó, az egyelőre tisztázatlan.
(HVG)