Bezár!
2021. április 18., vasárnap, Andrea, Ilma, Uzon napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:43 Gumilövedékes szóváltás Jászapátiban15:16 Diplomatakeringő: Csehország elvárja a szolidaritást szövetségeseitől14:35 Lukasenka azt állítja, meg akarták ölni a családjával együtt14:19 Félő, hogy demokrata jelölt nélkül kell tartani a szíriai elnökválasztást13:51 A szemkilövető pártja ezt is jobban tudta volna13:05 A görögök nem féltek az ajándékot hozó zsidóktól12:31 Galgóczi: javulnak a járványügyi adatok 12:14 Az iráni elnök nem szeretné, ha egy tábornok lenne az utóda11:48 BKK: hétfőtől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok11:31 12 milliárd euróba került a Bundeswehr afganisztáni bevetése - lassan kivonják őket, és visznek haza afgánokat is11:13 Elég lehet egyszer oltani a gyógyultakat, és lehet keverni az oltóanyagokat - de sok a kérdőjel10:58 Földvita afgán módra: egy család nyolc tagját gyilkolták meg az esti ima közben10:37 Szerbiában egyúttal oltást is lehet igényelni az utazások lefoglalásakor10:22 "H." Istvánt is nagy ötlet volt szabadlábra helyezni: ugyanúgy folytatta az öregek és fogyatékosok kirablását10:05 Washington és Peking klímabarátkozott egymással
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Gyöngyösi örül, hogy megszabadult Dúróéktól, összefog Gyurcsányékkal, fontos a 444 dicsérete, és boldog hanukát kíván

Reklám

Nagyjából így összegezhető az Azonnali.hu-nak adott interjú lényege. Megtudhatjuk továbbá, hogy a csökkenő népszerűség jó, mert akkor lehet újra növekedni, a kilépések is jók, mert megszűnnek a kritikus hangok, és vannak tisztességes MSZP-sek is.
Alább olvashatók az érdekesebb részek.
Zoom
Fotók: Bakodi Péter/Azonnali
Boldog hanukát!
- Küldött most a Jobbik hanukai üdvözletet a zsidó szervezeteknek?
- Nem tudok róla, de ez nem is az én hatásköröm. Most megfogtak.
- Akkor hiteles a Jobbik, ha még mindig küld hanukai üdvözletet, vagy pont akkor, ha nem?
- Akkor hiteles és következetes, ha küld. Ha viszont valamilyen okból elmaradt volna, akkor ezúttal kívánok utólag is minden keresztény és zsidó felekezetnek áldott ünnepeket. 
- A zsidózás miatt lemondani kényszerült Szávay István mit szólna ehhez?
- Ez nem szempont, de majd megkérdezem tőle. 
- Tart attól, hogy napvilágra kerülnek még olyan hangfelvételek, amelyekbe belebuknak jobbikos politikusok? 
- Nem tartok ettől, és remélem, hogy nem lesz több ilyen felvétel. Egyébként pedig egészen elképesztőek azok a módszerek, amelyeket a jelenlegi hatalom megenged magának a politikai ellenfeleivel szemben. A magánszféra, a család szentsége is megszűnt létezni, már a kampányban láttuk ennek előzményeit: Vona Gábor ellen olyan lejáratás indult, ami semmit nem tartott tiszteletben. 
- A Jobbikból kilépett és a Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozó Volner János azért célzott rá, hogy három jobbikost még „leszedhetnek”.
- Volner János sok mindennel fenyegetőzik mostanság, de látszik, hogy ezek mögött nincs valódi tartalom. Múltkor a Betyársereggel riogatta a rabszolgatörvény ellen tüntetőket, erre maga a sereget vezető Tyirityán Zsolt tette helyre Volnert, hogy ne fenyegetőzzön olyasmivel, amiben semmi hatásköre nincs. Én azt is fenntartással kezelem, amit Volner János kérdez.
- Akkor nem lesz több csere a frakcióban? Szávay mellett nemrég Staudt Gábor is bejelentette a távozását. 
- Ők saját elhatározásukból mondtak le, nem belső konfliktus eredményeképpen. Staudt Gábor azért is várt a távozással eddig, hogy ne hozzák összefüggésbe a Mi Hazánk Mozgalom miatt távozó képviselőkkel. Ő már a nyár vége óta gondolkodott ezen, beszélt is erről többünknek, és most látta elérkezettnek a pillanatot, hogy visszaadja a mandátumát. Amúgy sem Szávay István, sem Staudt Gábor nem hagyja el a mozgalmat, ezután más pozícióban és feladatkörben segítik közösségünket. 
Gyurcsányék megváltoztak, öröm, boldogság!
- Sok demonstráció volt az elmúlt hetekben. Milyen érzés volt Gyurcsány Ferenccel együtt tüntetni? 
- Az, hogy Gyurcsány Ferenc máig a magyar közélet része lehet, nem a mi felelősségünk. A Fidesz elszámoltatást ígért, és mint minden ígéretét, ezt is megszegte. Sőt, a Fidesz erősen épít is Gyurcsány Ferencre, ő mindig az ellenpont. Gyurcsány pártja nyilván a választók akaratából létezik, de az, hogy maga Gyurcsány még mindig a közélet része, alapvetően a Fidesz bűne.
- De most nem lettek jóban a DK-val is? 
- Mi nem a DK-val vagyunk jóban, hanem egy ügyet képviselünk értékrendi alapon. Egy nemzeti ügy, vagy szent cél érdekében mindenkivel hajlandóak vagyunk összefogni, akár politikai ellenfeleinkkel is. Az úgynevezett rabszolgatörvénnyel kapcsolatos álláspontunkat régóta következetesen képviseljük, erről szólt a béruniós kezdeményezésünk is. Ott is nagyon határozottan felléptünk a munkavállalók érdekében: fontos célként jelöltük meg a bérfelzárkóztatást, és támadtuk a mindenkori magyar kormányok alacsony munkabérekre, és a munkavállalókat kiszolgáltató törvényekre épülő gazdaságpolitikáját. Mint szociális néppárt, hosszú évek óta, most is a munkavállalók érdekeinek védelmében lépünk fel. 
Azt, hogy hirtelen más pártok is fontosnak tartják ezt a kérdést – még a korábban Orbánhoz hasonló politikát folytató Gyurcsány Ferenc is –, örömmel konstatáljuk, még ha hiteltelennek is tartjuk.
- Akkor nem csak a Jobbik, a DK is változhat.
- Ha ők rájöttek arra, hogy a magyar emberek érdekét is lehet szolgálni, nem csak a külföldiekét, akkor ez egy örömteli változás.
(...)
- Azért ha Volner János mégis rászabadítaná a Betyársereget a tüntetőkre, megvédenék Gyurcsányt is?
- Két teljesen hiteltelen ember küzdelmébe hadd ne szálljunk be. Mi értékrendi alapon célokat határozunk meg, és ezek elérése érdekében pragmatikusan együttműködünk bárkivel.
Nem csak Gyurcsány Ferenccel, az ördög öreganyjával is, ha szükséges.
(...)
Lesz még Balczó EP-képviselő?
- Frakcióvezetőként mit gondol, februárban vissza kell ülni a parlamentbe?
- Bármilyen viszonyok között is élünk, egy parlamenti párt számára a parlament nagyon fontos terep marad. Ezt mondtuk akkor is, amikor felvettük a mandátumunkat, és az volt az ellenzéki véleményformálók körében az általános hang, hogy az ellenállás első lépése a parlament bojkottálása. Szerintem ez nem így van. Jelenleg az különbözteti meg Magyarországot egy totális diktatúrától, hogy még vannak intézmények, még ha azokat a rendszer einstandolta is.
A magyar parlamentbe a Jobbikot mégiscsak 1,3 millió szavazó juttatta be azért, hogy ott az ő érdekeiket képviseljük Orbánnal szemben. Nekik fordítanánk hátat, ha nem vállalnánk ezt a küzdelmet nap mint nap. Persze ami most van, nagyon messze van az ideális működéstől, és nehezen nevezhető parlamentarizmusnak, de meg kell találni azokat a 21. századi eszközöket, amelyekkel hatékonyan képviselhetők az emberek érdekei.
- Most, hogy egymásra talált az ellenzék, elképzelhető, hogy európai parlamenti választáson egy nagy közös ellenzéki lista legyen?
- Teljesen kizárt.
- Miért? 
- Attól még, hogy jelenleg egy adott ügyben, vagy általában az Orbán-rendszerrel szemben a demokrácia védelmében együttesen lép fel az ellenzék, az Európai Unióról és az ott képviselendő ügyekről, prioritásokról, azok részleteiről alapvetően más elképzelésekkel rendelkező pártok küzdelméről szól az EP-választás. Ráadásul ez egy tisztán pártlistás szavazás, ami praktikus szempontból is nehezítené pártok együttműködését, nem véletlen, hogy erre alig van példa.
Más pártokkal ellentétben mi már decemberben leraktuk az EP-választási programunkat az asztalra, magyar és angol nyelven, ami markáns alternatívát kínál a Fidesszel szemben. Bár nincsenek illúzióink más pártok hozzáállását illetően, mi újra megkíséreljük egy tisztességes, programalapú kampány lefolytatását. Egy világos, határozott program képviseletére kérjük a választópolgárok felhatalmazását és bizalmát.
- Ötletként sem merült fel a közös lista a „rabszolgatörvény” kapcsán szervezett ellenzéki egyeztetéseken? 
- Folyosói pletykák szintjén igen, de engem személy szerint ezzel még senki nem keresett meg.
- Mikor lesz a Jobbiknak EP-listája? 
- Most zajlik a lehetséges jelöltek meghallgatása, ezeket összegezzük, felterjesztjük az elnökségnek, és az elnökség ez alapján fogja kialakítani a listát. Több mint valószínű, hogy a jelöltjeinket február 2-án, a kampánynyitó rendezvényünkön fogjuk bemutatni. 
- Balczó Zoltán neve benne van a kalapban? 
- Erről még nem szeretnék nyilatkozni. De azt elmondhatom, hogy összesen majdnem harminc jelentkező volt a tagságból.
(...)
A nacionalizmus és a radikalizmus múlt, a 444 jelen idő
- A mostani példák viszont azt mutatják, hogy a Jobbikra még mindig radikális, nacionalista pártként gondolnak az EU-ban. Hogyan próbálnak ezen a képen változtatni?
- Kevés országgyűlési képviselő nyilatkozik nálam többet a külföldi sajtónak. A Jobbik egyébként is erősen jelen van külföldön, és nagyon aktív a nemzetközi kapcsolatépítésben. Megkockáztatom, hogy számarányunkat tekintve mi végezzük az egyik leghatékonyabb munkát, amit a nemzetközi testületekben vissza is igazolnak. Én félévente adok zártkörű tájékoztatást a nagykövetségeknek. A tendenciát, illetve a megjelent diplomaták számát és összetételét nézve nem igaz, hogy a Jobbik ne lenne elfogadott az itthoni diplomáciai testületek körében.
Ha a nemzetközi sajtót nézzük, fontos látni, hogy az öt-hat éve még a mi nevünk elé tett jelzők már nem a Jobbik neve előtt szerepelnek, vagy ha igen, akkor is a múlttal összefüggésben.
A nemzetközi sajtóban is elismerik azt az utat, amit az elmúlt években a néppártosodással bejárt a Jobbik. A néppárti politika sikerét pedig nem az határozza meg, hogy hányan szavaznak a pártra, hanem a szavazóbázis összetétele. Hat éve még igencsak szubkulturális jellegű volt a Jobbik szavazóbázisa, vagyis jól behatárolható, mind nemek, mind jövedelemszint, mind korcsoport, mind földrajzi elhelyezkedés vonatkozásában. Most viszont ilyen szempontok alapján már nem lehet meghatározni a tipikus Jobbik-szavazót.
Levetettük a növekedési korlátainkat, ezzel pedig megnőtt a párt szavazatvonzó képessége.
Amikor a 444-en Jakab Pétert éltetik a Hír TV-s szereplése miatt, az egy igencsak érdekes és fontos visszajelzés.
Zoom
Már a liberálisoknak is alternatíva a Jobbik
- A kormánypárt meg mondhatja, hogy most már a liberálisok simogatják a Jobbikot.
- Évekkel ezelőtt elfogadott elvi nyilatkozatunkban az áll, hogy a nemzet egészét kívánjuk szolgálni és képviselni. Igen, a liberálisoknak is szeretnénk alternatívát kínálni. A liberális szavazókról beszélek. Mindenki jobbikos, csak lehet, hogy még nem tud róla.
- Április 8-án erre még nem jöttek rá az emberek.
- Még nem, de mi megtettük az első lépéseket afelé a pozíció felé, ahol ez bekövetkezhet.
- De a választás óta bezuhant a Jobbik támogatottsága.
- Igen, de felvettük azt a pozíciót, ahonnan a jövőben növekedni tudunk.
A Závecz Research már visszaigazolta, hogy a kezdeti gyengélkedés után elindult most egy növekedés. 
- Egyelőre egy ilyen felmérést tud mondani, míg korábban rendre a Jobbik bázisának zsugorodását mérték.
- Minden választás után természetes, hogy megjelenik a győzteshez húzás jelensége. Még az is azt mondja, hogy a győztessel szimpatizál, aki amúgy nem. A vereséget szenvedő pártok választói meg elmondják, hogy annyira csalódottak, hogy a büdös életben többé választóurna közelébe nem mennek. A húgom is azt mondta április 8. után, hogy:  „Márton, annyira csalódott vagyok, hogy én többet politikával, közéleti kérdésekkel nem foglalkozom, és választani se megyek!” Most meg összefutottam vele a tüntetésünkön." Ilyen a választói pszichológia.
(...)
Gyöngyösi minden távozónak örül
- Vissza a belpolitikába: hogy áll most a bimbózó románc a Jobbik és az LMP között?
- Bimbózó románc? Ezt a kifejezést csak más területen tudom értelmezni, a politika világában kevésbé. Egy korszakváltás határán állunk. Meggyőződésem, hogy mostanság lép át a világ politikai értelemben is a 21. századba.
- Az biztos, hogy mindkét párt kedvenc kifejezése a „21. század”.
- Nem lehet elégszer rávilágítani, hogy mennyire más gondolkodásmód jellemzi az LMP-t, a Jobbikot, meg bizonyos értelemben a Momentumot is, mint az összes többi pártot. Egészen más ezeknek a pártoknak a genezise. Ez nem csak egy retorikai fordulat. Nézzük meg a politikusaik mentalitását, habitusát, gondolkodását, attitűdjeit, reflexeit, azt, ahogyan politizálnak: találunk egy csomó közös pontot. Sőt, az utóbbi években sok változáson ment át az LMP és a Jobbik is.
- Rengeteg politikus hagyta ott mindkét pártot, ez valóban közös. 
- Ez igaz, de sokféleképpen lehet értelmezni, hogy ha elhagyják néhányan a pártot.
A székelyek azt mondanák: nem fogyunk, tisztulunk. Ez a Jobbikra is jellemző. Megkönnyebbülést, felszabadultságot érzek most, ha Dúró Dórára, Volner Jánosra, Apáti Istvánra vagy Fülöp Erikre gondolok. Novák Elődről vagy Toroczkai Lászlóról nem is beszélve.
- Politikusként nem is mondhatna mást. 
- Nem politikusként mondom ezt, hanem Gyöngyösi Mártonként, érző emberként. Az, hogy távoztak olyan emberek, akik belülről kérdőjelezték meg a pártvezetés legitimitását és a néppárti irányvonalat, egy felszabadító érzés. Lehet, hogy darabra, kilóra kevesebbek lettünk, de minőségben meg több és hitelesebb.
- Azt mondták, hogy elképzelhető helyi szintű együttműködés az LMP és a Jobbik között az önkormányzati választáson. Kiterjeszthető lenne ez a többi ellenzéki pártra is, az újdonsült barátaikra? 
- Nincsenek barátaink, a politika amúgy sem ismeri ezt a fogalmat. Ügyek vannak, az önkormányzati választás pedig kisebb-nagyobb településeken élő emberek helyi ügyeiről szól, nem pártpolitikáról és ideológiáról. Az önkormányzati választáson éppen ezért mindig nagyobb a mozgástér, mint az országgyűlésin.
- Ha helyben egy MSZP-s a legalkalmasabb ellenzéki politikus, akkor a Jobbik nem fogja ráindítani a maga jelöltjét? 
- Nagyon sok települést ismerek, ahol akár MSZP-hez kötődő, tisztességes emberek képviselik a helyiek érdekeit.
Ha van helyben egy hiteles ember, lehet, hogy sok mindenben nem értünk egyet, de ez nem ok arra, hogy ne ismerjük el az eredményeit.
- Budapesten indulni fog a Jobbik? 
- Nem tudom. Ez még korai kérdés.
- Egy év sincs az önkormányzati választásig. 
- Tudom, de én most kizárólag az EP-választásra összpontosítok. 
- Azért csak hall valamit Budapestről is a párt elnökhelyetteseként.
- Természetesen, de a budapesti helyzet jelenleg elég kusza. A baloldal megint elkezdett bohóckodni az előválasztással, az LMP megnevezte a főpolgármester-jelöltjét. Mi kivárunk.
- Puzsér Róbert szimpatikus a Jobbiknak?
- Puzsér megosztó személyiség. Én rajongója vagyok Puzsér Róbert írásainak, de még magam sem tudom eldönteni, hogy belőle milyen városvezető lenne. Attól még, hogy valakit kedvelek, nem jelenti, hogy minden területen alkalmasnak tartom. Erről később fogunk döntést hozni.
- Mikor?
- Május 27-én.
- Tárgyal valaki önök közül Puzsér Róberttel?
- Ezt nem mondanám, tárgyalni szerintem senki nem tárgyal. Összefutottam vele Schiffer András könyvbemutatóján, és azóta több kormányellenes tüntetésen.
- Ő azt mondta, hogy a Jobbik leült vele tárgyalni. 
- Találkozók és beszélgetések voltak, de hogy az mennyire nevezhető hivatalos tárgyalásnak, nem tudom. Az emberek beszélgetnek, mondanak ezt-azt, de konkrét mandátummal, felhatalmazással senki nem ült le a Jobbikból vele beszélgetni.
- Lesz ilyen beszélgetés a jövőben?
- Elképzelhető.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready