A jelek szerint már teljesen elborult (vagy egyetlen ép agysejt nélkül maradt) Mirkóczki Ádámmal, a Jobbik sajtószóvivőjével, parlamenti képviselőjével és a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökével készített interjút a Magyar Narancs.
Zoom
A zsidó lap világhálós oldalán az alábbi részletet tette ebből közzé:
„...a pártoknak most nem egymással kell hadakozniuk, először azt a helyzetet kell megteremteni, amelyben a politikai küzdelmeinket megvívhatjuk. Ez nem azt jelenti, hogy innentől mindenben egyetértünk a DK-val vagy az LMP-vel, de azt igen, hogy van egy magasabb cél, nevezetesen, hogy a demokratikus intézményeket helyreállítsuk. Ha elvonatkoztatunk a 2006-os rendőri brutalitásoktól, és a választási törvényt, a közszolgálati médiát, a köztársasági elnök, a népszavazás intézményét, vagy az ügyészséget nézzük, úgy még a legsötétebb Medgyes­sy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van. Ezt kell megérteni mindenkinek, aki most az ellenzéki oldalon finnyáskodik. Nekünk ebben a pillanatban nem a 2006-os, mára bukott hatalommal kell küzdenünk, hanem a jelenlegivel, és egy időre felül kell emelkedni a múltbéli sérelmeken.”
Egy másik rész az interjúból:
„Tisztelem Vona Gábor stratégiai érzékét, de a választáson a többi ellenzéki párttal együtt bizony mi is hibáztunk. (...) Ha 3-5 szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad. Ez generálhatott volna a többi pártnál olyan nyomást, ami alapján ők is visszaléptek volna a javunkra. És ma több mandátummal rendelkeznénk mi is, ők is.”
És akkor vessük ezt össze Sneider Tamás állítólagos Jobbik-elnök mai bejegyzésével: "Nem közösködünk azokkal, akik az elmúlt 30 évben részt vettek az ország tönkretételében!"
Frissítés: már azon gondolkodnak, hogyan tudnának összehangoltan indulni az önkormányzatin
Az Index további részleteket is közölt az interjúból, alább az ő összefoglalójuk.
„Optikailag unortodox lépésnek" nevezte Mirkóczki Ádám, hogy a Jobbik kiállt a Parlament lépcsőjére Gyurcsány Ferenccel. Ám a Jobbik kommunikációs igazgatója szerint a tavaszi választásokon megtanulhatták, hogy az ellenzéknek külön-külön nincs esélye.
Mirkóczki a parlamenti választási stratégiáról meglehetősen önkritikusan beszélt a Magyar Narancsnak adott interjújában. „A választáson a többi ellenzéki párttal együtt bizony mi is hibáztunk. Ha 3-5 szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad."
Mirkóczki szerint hiba volt, hogy túlságosan hittek abban, hogy a Jobbikhoz mint legerősebb ellenzéki párthoz többen fognak „gravitálni".
Jelenleg azonban máshogy látják már párton belül. Az EP-választáson szerinte nincs értelme közösen indulni (Tóth Bertalan MSZP-elnök a szombati tüntetésen vetette fel), de az őszi önkormányzati választáson „nálunk a többség már a hogyanon gondolkozik". Vagyis nem ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenhol legyen önálló jobbikos induló.
Mirkóczki maga Egerben indulna polgármesterjelöltként, és a pletykák szerint a baloldal is támogatná őt, legalábbis nem indítana ellenjelöltet. A jobbikos politikus erre azt mondta: „Ennek akkor lesz alapja, ha teljesülnek azok a szakmai és személyi feltételek, amelyeket nélkülözhetetlennek tartok. Ezen dolgozunk."
Mirkócki az interjúban kijelentette, hogy az ellenzéknek most nem egymással kell hadakoznia. Nem ért egyet mindenben innentől a DK-val vagy az LMP-vel, de tudomásul kell venni, hogy „van egy magasabb cél, nevezetesen, hogy a demokratikus intézményeket helyreállítsuk".
Mirkóczki szerint ugyanis még "a legsötétebb Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van".
A 2006-os események után nem gondoltuk volna, hogy ilyet hallunk egy jobbikos politikustól. Mirkóczi viszont most azt mondta: „Ebben a pillanatban nem a 2006-os, mára bukott hatalommal kell küzdenünk, hanem a jelenlegivel, és egy időre felül kell emelkedni a múltbeli sérelmeken."
2. frissítés: gyűjtőknek:
Zoom