A Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg egy-egy egyenruhás osztaga vonult fel szombaton a szabolcsi Érpatakon, a község polgármestere Árpád-sávos karszalagot viselve kísérte a felvonulást; a helyi cigány kisebbségi önkormányzat ellentüntetést szervezett. A köztörvényesekkel megtömött OCÖ a közigazgatási hivatalhoz fordul.

A szervezők mindkét rendezvényt bejelentették a rendőrségnek. Az atrocitásokat megelőzendő, a rendőrség korláttal határolta el a cigány tüntetőket a mintegy 30-40 egyenruhás felvonulótól. Néhány bekiabáláson túl más rendzavarás nem történt. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat tiltakozó demonstrációját, illetve az azt követő felvonulást hozzávetőleg 100 rendőr biztosította. Közreműködtek abban is, hogy a két fél megegyezett arról: a javarészt tetvesek lakta Kossuth utcán nem vonul át a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg egysége.

Orosz Mihály Zoltán polgármester, aki független jelöltként lett a település elöljárója, példamutatóan Árpád-sávos karszalagot viselve haladt a felvonulók mellett, majd a helyi általános iskolában tartott Árpád-ünnepségen a Jobbik tagjaként köszöntötte a megjelenteket. Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke a rendezvényen árpádsávos zászlót ajándékozott Érpatak önkormányzatának. A program zárásaként a polgármesteri hivatal házasságkötő és tanácskozó termét Árpád-teremnek nevezték el, ahol felavatták Balogh Géza nyíregyházi szobrász Árpád fejedelmet ábrázoló domborművét.

(MTI korrigálva)