2019. április 20., szombat, Tivadar, Töhötöm napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:47 Porontyostól telepítette haza a dzsihadistafeleségeket Koszovó - néhány terroristát is hoztak15:04 Agent Orange-mentesítésre készül a vietnámi és az amerikai kormány14:37 Hárommillió forintért kaphatják meg az adatainkat az NVI-től az EP-listát állító pártok14:06 A ma kezdődött egyiptomi népszavazás bojkottjára szólítottak fel a demokraták13:34 Lezuhant egy helikopter Epöl és Máriahalom között - a pilóta nem élte túl a balesetet13:27 Az örök zsidóhoz hasonlította Netanjahut egy német lap - de már elismerték hibájukat, és önkritikát gyakoroltak12:36 A terrorizmusellenes törvények alapján vettek őrizetbe két ír fiatalembert a britek Derryben12:10 Szavazatszámlálókat toboroz a Mi Hazánk11:50 Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkedünk - este kezdetét veszi a húsvét11:33 "Dulakodás közben meghalt" egy férfi Veszprémben11:12 Naivabb öregurak se dőljenek be a Jennifer-féléknek - mert sok köztük a Lopez...10:43 Eddig több mint 5700-an jelezték, hogy külképviseleten szavaznak az EP-választáson 10:18 Az EPP-hű Orbán nem Ment Salvinihez Milánóba, az olasz miniszterelnök-helyettes mégis Budapestre látogat10:05 Tizenhárom embert, köztük öt nőt és egy kisgyermeket végeztek ki egy veracruzi bárban (18+)09:54 Stabilizálták a Notre-Dame szerkezetét
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Most épp "az MTA kivéreztetése ellen" folyik a tüntetés

Reklám

„Február 12-én kora délután az MTA Elnökségének olyan döntést kell hoznia, amely hosszú időre meghatározhatja a magyar tudományosság jövőjét. Ekkor dől el, hogy az MTA aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, ezért kell ezekben az órákban közösen kimutatnunk szolidaritásunkat” – ezzel a magyarázattal hirdetett tüntetést keddre a Magyar Tudományos Akadémia elé az Akadémiai Dolgozók Fóruma.
A résztvevők – nagyjából 1500-2000-en lehetnek – a beszédek után élőlánccal veszik körbe az akadémia Széchenyi téri épületét, így próbálják felhívni a figyelmet az MTA-val szembeni kormányzati intézkedésekre, az akadémia önállóságának korlátozására, a kutatóintézetek tervezett elvételére. A szervezők azt kérték, mindenki vigyen magával egy könyvet, amely megtestesíti számára a tudományt.
Palkovics-tervnek az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt az elképzelést nevezi, amely arra kényszeríti az akadémiát, hogy az egyetemekkel és más állami kutatóintézetekkel versenyezzen a korábbi, 20 milliárd forint feletti támogatásával megegyező összegért. Egyértelmű, hogy az MTA kutatóhálózata ebből csak vesztesként jöhet ki, de Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ennél is tovább ment: világossá tette, a kormány célja, hogy a jelenleg nagyjából ötezer embernek munkát adó kutatóhálózatot teljesen leválasszák a köztestületként megmaradó tudományos akadémiáról. Az Index pénteken arról írt, birtokába került egy Palkoviccsal folytatott telefonbeszélgetés leirata, amit egy természettudományos kutatóintézeti vezető folytatott a miniszterrel. Palkovics a cikk szerint azt mondta, az MTA hibája, hogy nem keresi a megegyezést, „politizál”, ami miatt „a CEU-ra hasonlít a helyzet”.
Az akadémiai kutatóintézetek sorsa már tavaly szeptemberben pecsételődni látszott. Ekkor Palkovics arról tájékoztatta Lovász Lászlót, az MTA elnökét, hogy a kutatóintézeti hálózat egy része megszűnik, egy része egyetemekhez vagy más intézményekhez kerül, az MTA irányítása alatt maradók esetében pedig egy létrehozandó új testület fogja irányítani a kutatócsoportok tevékenységét. A kormány a nyár elején eredetileg azzal a tervvel állt elő, hogy az MTA kutatóintézetei finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, ami ellen az akadémia tiltakozott. Decemberre a kormánynak elege lett az MTA ellenállásából, ezért pénzelvonással büntette az akadémiát. A kabinet az első negyedéves költségvetés egy részét fagyasztotta be: a kutatók fizetését átutalja, a dologi kiadásokat viszont visszatartja. Az MTA vezetése a pénzmegvonást méltatlannak és jogellenesnek nevezte.
Az akadémia elnöksége ma először ülésezik azóta, hogy megjelent az úgynevezett Tématerületi Kiválósági Program kiírása, ez hivatott szétosztani azt a 27 milliárd forintot, amit a tudományfinanszírozásra szán a kormányzat. Az MTA kutatóhálózatát irányító vezetők korábban azt írták, elengedhetetlennek tartják a dokumentumban bemutatott rendszer kiegészítését, továbbfejlesztését. Indítványozták, hogy az új finanszírozási rendszert ne 2019. április 1-jével, hanem 2020. január 1-jén léptessék életbe, és addig a hatályos törvények szerint finanszírozzák az akadémiai kutatóközpontokat és -intézeteket.
Egy darabig úgy tűnt, hogy a tüntetésen Lovász László is felszólal, erre végül nem került sor, mert fél háromtól már ülésezik az MTA elnöksége. Az akadémia dolgozói alkalmatlannak tárgyalási alapnak tartják a Palkovics-csomagot, és elfogadhatatlannak azt, hogy a kutatóhálózatot elszakítanák az MTA-tól. Az erről szóló aláírásokat átvette Lovász László, ezekkel érkezik meg a sorsdöntő ülésre.
(24.hu)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready