A balliberális ellenzék tüntetésének (melyen az Index szerint néhány ezren vannak) egyik felszólalója, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója azt mondja: régebben a teljes város együtt ünnepelt Hódmezővásárhelyen is, de kettészakadt az ország, "külön ünneplünk". "Amíg egy országot drámaian megoszt a hatalom, nem lehet nemzetről beszélni", de Márki-Zay ígéri, hogy visszaszerzik ennek a szónak az értelmét.
Zoom
Fotók: Németh Sz. Péter / Index
Szerinte tavaly februárban azért sikerült nyernie, mert "a szeretet hatalma legyőzte a hatalom szeretetét". De utána, április 8-án, amikor a Fidesz nyert kétharmaddal, "az ország elveszett". Ezt az összefogás hiányának tulajdonítja, és szerinte sokan önös politikai érdekből akadályozták meg az összefogást.
De mára létrejött valami, "amitől a hatalom retteg", a mostani színpadon valamennyi ellenzéki párt képviselője megjelenik, létrejött a nemzeti egység.
Márki-Zay felsorolja a városokat és a budapesti kerületeket, ahol már megállapodtak egymással az ellenzékiek. Fájlalja, hogy az EP-választáson nincs közös lista.
Márki-Zay azt kéri, az önkormányzati választáson a pártok lépjenek hátra és helyi embereket támogassanak, akik a fideszes szavazók számára is elfogadhatóak.
Gyurcsány zsidó felesége mondaná meg, mit kell tennie egy magyar hazafinak
Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője lép a színpadra. Azt mondja, hogy "elég világos a feladatunk": "fel kell építenünk egy normális, élhető Magyarországot", ehhez meg kell törni és "el kell kergetnünk" Orbán rendszerét. Dobrev szerint nem szabad félni az EU-tól, mert mi vagyunk az Európai Unió.
Zoom
Szerinte bármit is mondjon Orbán, az Európai Egyesült Államok "nem lázálom", meg fog valósulni, csak kérdés, mi benne leszünk-e. Az a lázálom, hogy "ha meglopnak minket, akkor a bűnöst nem üldözik". Erről pedig nem az EU tehet, "magyarok törtek magyarokra".
Aki magyar hazafi, 2019-ben lázad a Fidesz kormánya ellen.
Dobrev szerint lázadni kell mindenhol, "lázadjunk", nem lehet alku "az önkényuralommal". Három dolga van szerinte az ellenzéknek: lázadni, az EP-választáson kisebbségbe szorítani a Fideszt, ősszel pedig visszaszerezni a falvakat, városokat a Fidesztől.
Szánalmas balfaszok
Hadházy Ákos független képviselő azt mondja, rekordgyanús a szónokok száma, úgyhogy rövidre fogja, és elmondja, mit kell tennie az ellenzéknek:
  • "Beszéd helyett dolgozni kell", mondja, majd bejelenti, hogy 470 ezer aláírást gyűjtöttek eddig össze az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért.
  • További feladat, hogy a pártoknak és a civileknek együtt kell megszervezniük, hogy minden szavazókörben legyen egy ellenzéki delegált. "Nem mehetünk úgy neki választásoknak, hogy ez nem történik meg."
  • Elszántság is kell, "legyőzni a kishitűséget". Például el kell hinni, hogy leválthatóak a közmédia vezetői. "Szánalmas balfaszok vagyunk, ha hagyjuk, hogy gyalázzanak minket az adófizetők pénzéből." Hadházy bejelenti, hogy elmegy ma a Kunigunda útjához, a közmédia székházához kiragasztani a nyolc pontját.
Jákob és Dobrev, ez a nemzeti egység... Orbán pedig elmebeteg
Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője azt mondja, hogy Orbán ma leereszkedett a Várból, hogy az alattvalóival ünnepeljen, de ez félreértés, mert "ez nem a zsarnokok ünnepe". "Március 15. az ön bukásának az ünnepe."
Zoom
Nem, nem 1918-19-ben vagyunk... Csak úgy tűnik
Jakab felidézi, hogy Orbán egy évvel ezelőtt elégtétellel fenyegetett mindenkit, majd "jött a rabszolgatörvény", az ÁSZ-büntetés és a fideszes médiaholding.
Jakab szerint a Fidesznek nem 12 pontja, hanem csak egyetlen pontja van: eltörölni Brüsszelt.
Jakab ezután arról beszél, hogy rossz híre van Orbánnak: nemzeti egység születik, az ellenzéki pártok ugyanis most egy színpadon állnak. Jakab szerint nem azt fogja nézni, kik állnak a színpadon, lehet, hogy nem ért velük egyet mindenben, de a nemzetért meg kell tenni, mert foglyul ejtette "egy elmebeteg".
Anettka visszavenné az országot, és demokráciát szeretne
A liberális Bősz Anett, parlamenti képviselő szerint ma ugyanazokért a célokért küzdünk, mint Petőfiék: nincs ugyanis sajtószabadság, törvény előtti egyenlőség és felelős kormány. "Követeljük a jogállamot, a jogegyenlőséget a demokráciát" - mondja Bősz, a közönség erre elkezdi skandálni, hogy demokráciát. Bősz szerint az ünnepet és az országot is vissza kell venni a Fidesztől.
Nyugdíjasoknak szónokolnak, de már azok is oszlanak
A Váci utcától hátrafelé egyre kevesebben vannak, épphogycsak lézengenek pár tucatnyian. Lassan két órája megy a tüntetés a sok beszéddel, nem mindenki várja meg a végét. Sokan elfáradtak vagy csak fáznak, és elindulnak hazafelé. Az Astoria felé lehet elhagyni a tömeget - mondták el a rendezvény elején a szervezők.
Egyébként a tömegben alig látni néhány fiatalt, az idősebb korosztályt sikerült ma jobban aktivizálni - írja az Index.
Húszéves sincs, és már egy nyugdíjas komcsi pártban van
A valaha volt legfiatalabb EP-képviselőjelöltként mutatják be Kálló Dánielt, aki ötödik az MSZP EP-listáján, és nincs még 20 éves. (A Független Diákparlament volt szóvivője volt, míg pártjelöltséget nem vállalt.) Kálló szerint a márciusi idjak is fiatalon, huszonévesen politizálták, "megtették a nemzetért, a jövőért".
Zoom
Szerinte a politika eltávolodott mára az emberektől és a fiataloktól. Nemcsak azért hagyják el a fiatalok az országot, mert ott jobb az oktatás vagy a munkalehetőségek, hanem mert "nem lelik a honukat a hazában". Kálló szerint le kell győzni az apátiát, "a 48-as eszméknek nem a múzeumokban van a helye".
Egy másik pillanatemberke
Donáth Anna, a Momentum alelnöke szerint 1848-ban együtt mozdult Magyarország és Európa. Voltak közös értékeik és közös ügyeik, és tudtak együtt cselekedni, most is ez a faladat. Donáth a többiekhez képest érezhetően rövidebb beszédet mond.
Moszkvától függő, köpcös kis bábhelytartó
Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, akiről még mindig nem tudjuk, hogy hányadik lesz az MSZP-Párbeszéd listáján, arról beszél: amikor Petőfiék a Nyugat felé tekintettek, nem lettek hazaárulók. A márciusi ifjak tudták, hogy a magyarság megmaradását a "friss, előremutató eszmék" szolgálják, mint a szabadság és egyenlőség.
Jávor szerint meg kell harcolni hazánk függetlenségéért, hogy ne "egy Moszkvától függő, köpcös kis bábhelytartó" irányítása alatt éljünk. Európát nekünk kell most megvédeni "az önkénnyel, a zsarnoksággal, a keleti despotizmussal szemben". "Tisztesség vagy züllött korrupt állam", "zsarnokság helyett szabadság" - mond pár példát Jávor, mi a tétje a következő választásnak.
Mindenki a színpadon, így látható szépen, kikkel olvadt össze a Jobbik
Az esemény végén az összes felszólaló felsorakozott a színpadon.
Zoom
Zoom
Együtt az "uszítás" ellen
Történelmi pillanatként harangozza be Vicsek Ferenc, hogy az összes ellenzéki párt képviselője egy színpadon, és együtt kihirdetik az úgynevezett "Márciusi kiáltványt", amely egyközös értéknyilatkozat, és ilyen pontokból áll:
  • az állam nem szolgálhatja egyetlen párt érdekeit sem;
  • mindenki egyformán részesüljön a jogokból;
  • követeljük a sajtószabadságot, bértollnokok helyett független újságírást;
  • harcolunk a szegénység és a társadalmi kiszolgáltatottság ellen;
  • az állam nem uszíthat saját polgárai ellen;
  • történelmi helyünk az európai népek közösségében van;
  • megvédjük a hazánkat, támogatjuk a magyar közösségek identitásának megőrzését;
  • mindenkinek joga van a színvonalas oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz;
  • kiállunk a tisztességes bérekért, a sztrájkjogért, harcolunk a rabszolgatörvény megsemmisítéséért;
  • követeljük a jogbiztonságot és a törvény előtti egyenlőséget;
  • fellépünk a korrupció és a közvagyon ellopása ellen.
Ide süllyedtek: jobbikosok és gyurcsányisták a tömeg élén
A rendezvény a Szózat és az Örömóda eléneklésével ért véget.
A tüntetők egy része a Parlamenthez megy, rendőri felvezetéssel. Megy az "Orbán takarodj", sípszó, Jobbik- és DK-zászlók vezetik a tömeget.
Amikor a Károly körútra fordult az eleje, a járdáról két idős férfi azt kiáltotta a tömeg felé, hogy “kommunista patkányok”, “komcsi disznók”. Igazuk volt.
Vigyázat, hányásveszély: jobbikos és DK-s együtt viszi az ellenzéki 8 pontot
Vadai Ágnes a jobbikos Kepli Lajos oldalán:
Zoom
Betársult Szél Detti is:
Zoom
Együtt a Jobbik és a DK:
Zoom
Nem szégyellik, büszkék rá
Az alábbi képet a Jobbik pártlapja tette közzé:
Zoom
Hősök...
A Kossuth térnek kevesebb mint negyede telt meg - írja az Index. Mocskos Fideszt, diktátort skandálnak, és egy O1G feliratot próbálnak a Parlamentre vetíteni, de még erre sem képesek.
Az ellenzéki vezetők kézenfogva álltak a lépcső tetején, a kis tömeg megtapsolta őket. Hősök vagytok, kiabálják feléjük néhányan. Kitették a Parlament zárt kapujára az ellenzéki 8 pontot.
Zoom
Ballib örvendezés, majd kiáltványos szelfike
Zoom
Zoom
Fotók: Mohos Márton /24.hu
Végszó az Index tudósításából:
A Kossuth téren egy ember kiábalja még, hogy “diktátor”, a maradék két tucat ember egymással beszélget.
“Ismét lemaradtunk a forradalomról”, mondta egy fiatal srác mellettem.
Zoom