Kedden van a "holokauszt magyarországi áldozatainak" emléknapja, ebből az alkalomból országszerte több városban lesznek rendezvények - örvendeztet meg a hírrel az MTI.
A központi megemlékezést délután tartják Budapesten, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelynél, ahol Trócsányi László igazságügyi miniszter mondta beszédet.
A dokumentációs központban délelőtt 10 órától 18 óráig rendkívüli történelemóra és tárlatvezetés lesz iskolás csoportoknak.
A budapesti gettó emlékfalánál botlatókövet helyeznek el. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rendezvényén Hegyi Tibor emléke előtt tisztelegnek, aki 1911-ben született, és 1942. december 16-án hunyt el a Jablocsnoje munkatáborban, munkaszolgálat során.
Szolnokon a botlatókövek mentén sétálnak a megemlékezők az egykori zsinagógához.
Makón a megemlékezésen a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projekt várost érintő beruházásait is bemutatják, továbbá átadják a makói zsidóság emlékéért elismeréseket.
Pokorni Zoltán fideszes oktatási miniszterként, a budapesti gettó "felszabadításának" évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg az ún. holokausztról. Erre már abban az évben sor került, az Országgyűlés pedig április 17-én emlékülést tartott.
(MTI nyomán)