Bár a budai Várban található ingatlanok – főként műemléképületek – döntő többsége önkormányzati tulajdonban áll, akadnak olyan kivételes épületek, amelyek magántulajdonban vannak. Ám ezeknek a sorsába is van beleszólása a Budavári Önkormányzatnak, a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint ugyanis a magántulajdonú műemléképületek értékesítésekor az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg.
Zoom
Fotó: Marjai János / 24.hu
A múlt héten épp egy ilyen magántulajdonú ingatlan ügyében kellett döntést hoznia az I. kerületi önkormányzat képviselő-testületének. A Fortuna utcában ugyanis egy patinás, csaknem 350 négyzetméteres műemléképületet kíván értékesíteni annak tulajdonosa. A szabályoknak megfelelően a tulajdonos megkereste a Budavári Önkormányzatot, hogy kíván-e élni elővásárlási jogával. Az ingatlan vételárát 370 millió forintban határozta meg a tulajdonos.
A fideszes többségű képviselő-testület mindössze egy hét leforgása alatt döntést hozott, és Nagy Gábor Tamás polgármester javaslatára lemondott elővásárlási jogáról. Így az épület tulajdonosa akadálytalanul adhatja el az ingatlant egy másik magánszemélynek, aki a 24.hu információi szerint nem más, mint Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje.
Az ügylet érdekessége, hogy Tiborcz István ezúttal nem cégén – a luxusszállós érdekeltségeit tömörítő – BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-n keresztül szeretne ingatlant vásárolni, hanem magánszemélyként. Az nem derült ki, hogy mi a terve a műemléképülettel, nem reagált az ezzel kapcsolatos kérdésekre.
Válaszolt viszont a Budavári Önkormányzat, amelynél főként arról érdeklődtek, hogy a rövid határidejű döntés ellenére készült-e értékbecslés a szóban forgó ingatlanról, illetve, hogy van-e tudomása a kerületvezetésének arról, mi a terve a vevőnek az ingatlannal. Arról is érdeklődtek, milyen szempontok alapján döntöttek úgy, hogy lemondanak az elővásárlási jogról. Bár mindezekre nem felelt az önkormányzat, azért elküldte álláspontját. Azt írták:
Az elővásárlási jog kérdéséről a képviselő-testület minden esetben zárt ülésen dönt, az említett ingatlan esetében is így történt. A zárt ülés azt jelenti, hogy kizárólag a döntés, ami nyilvános, az előkészítési folyamatról és a szempontokról, az eladó és a vevő személyéről egyik képviselő-testületi tag sem adhat semmilyen információt a nyilvánosságnak.
A 24.hu az elmúlt hónapokban cikksorozatban mutatta be, hogy az elmúlt években kik jutottak önkormányzati lakáshoz a főváros egyik legfrekventáltabb kerületében, azon belül is a budai Várban. Igaz, ezek nem magántulajdonú ingatlanok – mint Tiborcz István esetében –, ám úgy viselkednek, mintha magántulajdonúak lennének. A bérlők ugyanis életre szóló bérleti joghoz jutottak, ami örökölhető, továbbá ezek a lakások magántulajdonú ingatlanra cserélhetők. A teljesség igénye nélkül a budai Várban szerzett önkormányzati lakást:
  • Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg,
  • a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke,
  • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
  • Bayer Zsolt kormánypárti publicista.
Említésre méltó az is, hogy Nagy Gábor Tamás polgármester és szülei is önkormányzati lakásban laknak a Várban.