2019. december 9., hétfő, Natália, Üdvöske napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:19 Téves leütés: Rambo kései még mindig eladók21:48 Heti progresszió (V. rész)21:14 Terrorcselekményként vizsgálja az FBI a pensacolai lövöldözést20:30 Ez ellen még a marxizmus sem véd: Jeremy Corbyn lett 2019 legantiszemitább személyisége19:49 Két orosz egy csecsen: nem felnőttfilm, inkább egy friss németországi kémregény címe lehetne19:03 A sortüzet levezénylők utódpártjának polgármestere okíthatott a salgótartjáni '56-os megemlékezésen18:25 Egy másik férfi autójában találta meg eltűnt feleségét egy féltékeny férj Pécsett18:06 Dr. Ilkei Csaba: Újságírók, szerkesztők, sajtómunkások és az állambiztonság III. (2)17:39 Tűzoltót ölt az eltérő kultúra Augsburgban16:58 Moszkva szerint évről évre romlik Oroszország és a NATO viszonya16:39 Aalst polgármestere maga kérte az "antiszemita karnevál" törlését az UNESCO világörökségi listájáról16:00 Mérgező fustfelhő Canberrában15:32 Csapadékosabb idő várható a jövő héten14:57 Letartóztatás, kirúgás, kitiltás: háborús bűnösöket nem hurcolnak meg úgy, mint egy Manchester City-szurkolót14:27 Kültéri mozgásérzékelős LED lámpa akció! (x)
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

Kiemelték a Hableány roncsát, és Csepelre vitték

Reklám

Először a roncsolt kapitányi híd jelent meg a Duna felett, ekkor megálltak az emeléssel, és egy tűzoltó búvár deríti fel azt a területet, ahol a kapitány tartózkodott a baleset pillanatában. Amennyiben holttestet fedez fel, az az elsődleges, hogy felhozzák.
Zoom
A Hableány roncsolt kapitányi hídja (fotó: MTI/Mohai Balázs)
Ezután a mosdót és a gépház felé vezető lépcsőt vizsgálja át, majd további emelés történik és szivattyúzás. Több szintet határoztak meg a kiemelés kapcsán, ezért lesz lassú művelet a Hableány felhozatala.
Miután víz fölé került a Hableány, egy uszályra teszik rá a roncsot, onnantól kezdve a rendőrség feladata lesz elvontatni és lefolytatni a szükséges nyomozást. A művelet akár hat órán keresztül is eltarthat – mondta a közmédia tudósítója.
Találtak egy áldozatot
Az előzetes információknak megfelelően, miután a kapitányi híd előbukkant, megálltak az emeléssel, és jelenleg egy tűzoltóbúvár felderíti azt a területet, ahol a kapitány tartózkodott a baleset pillanatában.
Egy holttestet már a merülőhajóra emeltek.
Zoom
Fotók: Huszti István / Index
Folytatódik a kiemelés
A kiemelés folytatódik. A mentőcsapat a kapitányi híd után a mosdót és a gépház felé vezető lépcsőt vizsgálja át, majd újabb emelés történik, azután szivattyúzás. A tervek szerint négy fázisban történik meg a hajó kiemelése, először a kapitányi hídig húzták fel a hajót, majd a teremszintig, utána a vízvonalig, majd végül az egész járművet a felszínre hozzák, és az előre odavitt, kék uszályra helyezik. Az egyes fázisok során a búvárok behatolnak a hajótestbe, hogy eltávolítsák a munkálatokat akadályozó tárgyakat, bútordarabokat, a holttesteket eltakaró berendezési tárgyakat.
1400 liter gázolaj van a hajótestben
A hatóságok felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj van.
Négy áldozatot találtak meg fél 9 előtt
Négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából kedd 8 óra 20 percig.
Zoom
Csaknem 60 centit apadt a Duna reggelre
Csaknem 60 centimétert apadt a Duna Budapestnél szombat óta – közölte Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőhelyettese a közmédia hírműsorában.
Korábban a május 29-i hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemelési munkálatait is nehezítette a Duna áradása. Szegi Attila elmondta, szombat délután a fővárosi szakaszon is megkezdődött az apadás. Akkor 476 centiméteres volt a vízállás, kedd reggel 8 órakor 417 centimétert mértek.
A meteorológiai előrejelzés szerint számottevő csapadék csak a bajor területeken várható, így folyamatos, intenzív apadás várható.
Az egyik megtalált áldozat a hatéves kislány lehet
Ez hangzott el a közmédia műsorában, amely nem hivatalos információként közölte, hogy a négy eddig megtalált holttest egyike a hatéves gyermek. Vélhetően az ő teste előtt tisztelegtek a több médium által közölt fényképeken a mentésben és kiemelésben részt vevők.
Zoom
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Két nagyszülő, a lányuk és hatéves unokájuk is a tragikus budapesti hajóbaleset áldozatai között van. A 38 éves édesanya kozmetikusként dolgozott, a nagyszülők sokszor vigyáztak a hatéves kislányára, a nő az európai körutat ajándékba vette nekik, hogy így köszönje meg a segítséget. Férje azért nem tudott velük menni, mert sok volt a munkája.
Vízbe zuhant egy mentésben résztvevő, nagy nehézségek árán mentették ki
Belezuhant az egyik mentésben részt vevő a Dunába a kiemelés helyszínén. A folyó sodrására jellemző, hogy egy fekete gumicsónakkal kellett az érintett után sietni többeknek, a vélhetően tapasztalattal rendelkező szakember is alig bírt ugyanis megkapaszkodni a helyszínen lévő hajók oldalában.
Elkezdődött a víz kiszivattyúzása a hajótestből
A katasztrófavédelem munkatársai a helyszínre szivattyúcsöveket vittel, ezeket összeszerelve megkezdődött a víz kiszivattyúzása a hajótestből.
Az emelés közben folytatódott, már a Hableány első része is a vízszint fölé emelkedett, a roncson látszanak az ütközés okozta pusztítás nyomai, a Viking Sigyn gyakorlatilag letarolhatta a Hableány fedélzetét.
Teljes hosszában kiemelték a Hableány roncsát
Már a teljes hajótest a víz felszínén van, a kiemelési munkáknak azonban még egyáltalán nincs vége. A búvárok készen állnak, és arra várnak, hogy elegendő vizet szivattyúzzanak ki a hajtótestből, és bemehessenek megkeresni a még meg nem talált áldozatokat.
Zoom
Fotók: Huszti István / Index
Teljesen letarolta a Hableány hátulját a Viking
A kiemelt hajóroncs fedélzete és a hajófar sérülései egyértelműen jelzik, milyen súlyos csapás érhette a Viking Sigynnel történt ütközéskor a Hableányt.
Zoom
Fotók: Ajpek Orsi / Index
Esélye sem lehetett vészjelzést leadni a Hableány kapitányának
Egyik hajózási rádiócsatornán sem jeleztek veszélyhelyzetet a május 29-i dunai hajóbaleset idején, közölte a közmédia műsorfolyamában Tolnay Zoltán hajóskapitány, aki szintén szolgálatban volt a Dunán a tragédia idején.
Az MTI úgy idézi a kapitányt, hogy a konkrét ütközést nem látták, ők a Lánchíd alatt voltak, a rádión pedig először azt hallották, hogy emberek vannak a vízben. A hét ember kimentése szakszerűen zajlott, tette hozzá.
Kitért ugyanakkor arra is, hogy a Viking Sigynnek kellett volna megkezdenie a kommunikációt a kisebb Hableánnyal.
Tolnay Zoltán azt mondta, hogy a történtek mélyen megrázták a hajósokat.
Három magyar búvár bejutott a hajótestbe
Létrát hoztak, három magyar búvár pedig lement a fedélzet alsó részébe, amely még körülbelül másfél méteres víz alatt lehet.
Zoom
Feljöttek a búvárok a hajótestből
Mintegy 20 perccel azután, hogy három búvár lement a Hableány fedélzetének alsó részébe, ami még mintegy másfél méteres mélységben víz alatt lehet, kijöttek a hajtótestből. A búvárok ruhája teljesen iszapos. Most azt látni, hogy újra elkezdték kiszivattyúzni a vizet a hajóból.
Zoom
Centinként emelik ki a vízből a Hableányt
Centinként egyensúlyozzák, lassan és óvatosan elemelik felfelé a vízfelszíntől a Hableányt, amelyet eközben folyamatosan szivattyúznak. Ez a kiemelési munka utolsó fázisa, ezután megpróbálják a roncsot egyben a Dunán ott horgonyzó uszályra emelni.
Zoom
Fotó: Németh Sz. Péter / Index
Csepelre viszik a Hableányt
"Valószínűleg a csepeli szabadkikötőbe viszik majd a hajóroncsot" - mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője az Indexnek. "A kiemelés után a BRFK hatáskörébe tartozik a hajó sorsa, ugyanis baleseti helyszínként vizsgálni fogják" - fogalmazott.
A TEK munkatársa megerősítette, hogy négy holttestet emeltek ki kedden a Hableányból, és további négy személyt még keresnek. "Van hordalék a hátsó teremben, ahol a turisták tartózkodtak, így elképzelhető, hogy ott még találhatnak valakit" - mondja.
Négy személyt még mindig nem találtak meg
"A Hableány rendőrségi vizsgálata a mentéssel egy időben elkezdődött, hiszen a szemlén nemcsak a sérülések vizsgálata a lényeg, hanem a mentési állapot rögzítése is. A csepel-szigeti hajókikötőben folytatódik majd a szemle szakértők bevonásával, hajózási szakemberek jelenlétében. A szabadkikötőben a rendőrség napokkal ezelőtt kialakított egy területet, ahol zökkenőmentesen zajlik majd a szemle" - mondta Gál Kristóf, ORFK szóvivő a Margit hídnál zajló sajtótájékoztatón kedden háromnegyed 2-kor.
Négy holttestet emeltek ki a hajótestből, mondta még a szóvivő, azonosításuk folyamatban van. Vélelmezhetően a halottak között van az elhunyt kislány és a hajó magyar kapitánya is, tette hozzá Gál Kristóf.
A rendőrség megduplázta a kutatásban résztvevők létszámát, hogy a még eltűnt négy személyt mielőbb megtalálják.
Egyetlen gyanúsított van a nyomozásban, a szállodahajó ukrán kapitánya.
Egy napja Visegrádon vesztegel a Viking szállodahajó
A Magyar Televízió riportere Visegrádról jelentkezett be, éppen a Viking Sigyn hajó mellett áll, ami egy napja ott vesztegel. A riporter azt mondja, motorcsónakkal megközelítették a hajót, és látszott, hogy a sérülések már nem látszanak az orrán, valószínűleg lefestették a baleset óta.
Nem sikerült kideríteniük, miért vesztegel a Viking Sigyn szállodahajó, de az biztos, hogy hétfőn újabb helyszíni szemlét tartott rajta a magyar rendőrség.
A hajó korábban elhagyta Magyarország területét, majd újabb utasokkal újra visszatért.
Timelapse-en mutatja a BBC a Hableány kiemelését
A Botond érkezett a roncsért, a Clark Ádám elúszik
A kék uszályon leszerelték a huzalokat a Hableány alól, és színes kötelekkel rögzítették a hajóroncsot, így több mint nyolc óra után készen áll arra, hogy a csepeli hajókikötőbe indulhasson a rendőrségi vizsgálatra.
A Clark Ádám úszódaru távolodik a roncstól, a Botond nevű hajó pedig közeledik hozzá, hogy elszállítsa.
Zoom
Elindult a Hableány Csepel felé, majd meg is állt
Négy óra előtt pár perccel elindult a kék uszály, rajta a Hableány roncsával Csepel felé. Megvárták, amíg a Clark Ádám úszódaru biztonságos távolságra kerül, mostanra üres az út az uszály előtt.
Az elindulás után néhány méterrel odébb viszont lehorgonyzott és újra megállt.
Zoom
Teljes fordulatot tesz az uszály, a Botond eltolja Csepelig
A Margit hídtól pár méterre megállt az uszály, rajta a Hableánnyal, de csak azért, hogy egy teljes fordulatot tegyen, a Botond ugyanis tolóhajó, így juttatja el a roncsot a csepeli kikötőbe. Újra mozgásban a két hajó, elindultak dél felé.
Megérkezett a hajóroncs Csepelre
A Shipfinder hajófigyelő oldalon látható, hogy a Hableányt szállító uszály megérkezett a csepeli szabadkikötőbe délután 5-kor. A 21. kerületi Szikratávíró utca közelében található kikötőbe tolta be a Botond nevű hajó.
Zoom
A Margit hídtól egy óra alatt ért Csepelre a Hableány, amit a BRFK szakemberei vizsgálnak majd át, hogy még pontosabb képet kapjanak arról, miként történt a tragédia.
(Híradó - MTI - Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready