Ferenczi Gábor, a Mi Hazánk Mozgalom egyik alelnöke Facebook-oldalán jelentette be, hogy lemond valamennyi, a pártban betöltött tisztségéről, és kilép az országos és devecseri szervezetből. Alább olvasható teljes bejegyzése.
Hosszú hónapok lelkiválsága után sajnos arra az elhatározásra jutottam, hogy a mai nappal lemondok valamennyi, a Mi Hazánkban vállalt tisztségemről, és kilépek a párt országos és devecseri helyi szervezetéből.
A pártvezetés elmúlt hónapokbeli hibás döntési mechanizmusán nyilván lehetne még javítani, ha stratégiai kérdésekben, melyek a párt irányvonalát, kommunikációját, megítélését nagyban befolyásolják, teljes elnökségi döntés születne a jövőben.
A mozgalom azonban, amelyet 14-ed magammal alapítottunk - együtt, veletek - olyan súlyosan letért az Alapító Nyilatkozatban vállalt útról, hogy azt már hitelesen javítani esélytelennek tartom.
Döntésemet a napokban a tagságon belüli, számomra vállalhatatlan személyi gyengeségek és gyarlóságok végképp megerősítették, nem szeretnék olyan közösséghez tartozni, ahol a bajtársiasság alapelve nem mindenkire vonatkozik.
Ahol van olyan tag, aki mások - akik elvileg a bajtársai - hazugságokkal való lejáratásával igyekszik magát előtérbe helyezni, akinél az ambíció megelőzi a tehetséget, és ez a fajta hibás gondolatmenet mindenféle közösségi szankció nélkül még támogatókra is talál.
A helyzetet mind a párt, mind a magam szempontjából menthetetlennek tartom.
További önkéntesen vállalt munkámat így feleslegesnek érzem.
Nagyon sajnálom.
Bízom benne, hogy a Mi Hazánknak sikerül visszatalálni az egyenes arany középút, a hitelesség, az őszinteség mint alapelvek irányába, és sikerül kivetnie magából azokat, akik számításból érkeztek a mozgalomba.
Továbbra is maradok a nemzeti oldalon, és támogatok minden olyan kezdeményezést, amely hazánk helyzetét, az összmagyarság sorsát jobbra fordíthatja.
Továbbra is vallom nemzeti gondolkodású magyarként, hogy szükség lenne ma hazánkban egy olyan alulról építkező nemzeti pártra, mely hiteles és széles körben vállalható, elfogadható és támogatható alternatívát tud nyújtani a választópolgároknak, mentesen minden fajta megalkuvástól és politikai taktikától, ugyanakkor mentesen minden fajta szélsőséges, számomra, hitem és értékrendem szerint vállalhatatlan gondolatmenettől és megnyilvánulástól is.
Ferenczi Gábor
Toroczkai: A néppártosodásnak nevezett megalkuvás, elvtelenség nem gyors győzelemhez, hanem teljes bukáshoz vezet
Toroczkai László Mi Hazánk-elnök reagálását az alábbiakban közöljük.
Zoom
Toroczkai László és Ferenczi Gábor 2018 májusában, a Jobbikon belüli platformalapítás bejelentésekor
Ferenczi Gábor kilépéséhez egyrészt a helyi tagság többségével való, leginkább személyes jellegű konfliktusa vezetett, amelyet a csütörtökön éjszakába nyúló Veszprém megyei taggyűlésen sem sikerült rendeznie. Másrészt nyilvánvalóan csalódást okozott számára az általa polgármesterként vezetett Devecserben elért 7%-os eredményünk, de a város egyharmadnyi cigány lakosságára való tekintettel sem adhatjuk fel az eredeti nemzeti radikális programot, amely szerint megalkuvás nélkül kell beszélni a magyar-cigány együttélés problémáiról, és a jövőben is a legkeményebben fel fogunk lépni a politikusbűnözők mellett a cigányokból álló, etnikai alapon szerveződő, sokszor magukat „jogvédőknek” hazudó bűnszervezetekkel és cigánybűnözőkkel szemben is.
Örültünk volna, ha Ferenczi Gábor váratlan döntése előtt konzultálni tudunk vele a már korábban összehívott, holnapi elnökségi ülésen, akár helyi, személyi konfliktusai ügyében is. Januárban kétnapos kihelyezett elnökségi ülést is tartottunk Devecserben, mert fontosnak tartottuk településének és munkásságának megtekintését, illetve a helyi tagsággal való tanácskozást is. A megyei elnökök két héttel ezelőtti találkozóján is lett volna lehetősége megfogalmazni kritikáit, ahogy a július 13-ára kitűzött kongresszuson is.
A Mi Hazánk Mozgalom nem hajlandó a döglődő, végét járó Jobbik útjára lépni, amely párt története éppen azt bizonyítja, hogy a „néppártosodásnak” nevezett megalkuvás, elvtelenség nem gyors győzelemhez, hanem teljes bukáshoz vezet. Mi maradunk tovább az eredeti úton, szem előtt tartva azt, hogy mik a magyarság valódi problémái, amiket az összes többi párt letagad, és meg is bélyegeznek minket emiatt. Valójában az országot szétrabló, nyomorba döntő politikusok a „szélsőségesek”. Új, még most építkező pártként ezt tartjuk felelős közéleti szerepvállalásnak, ami – ennek a megalkuvásoktól mentes építkezésnek a folytatásával – el fog vezetni minket a céljainkhoz: a magyarság gyarapodásához. Ahogy a Mi Hazánk Alapító nyilatkozatában is fogalmaztunk: valódi fordulatra, radikális változásra van szükség ahhoz, hogy újra emelkedő nemzet lehessünk.
Toroczkai László
a Mi Hazánk Mozgalom elnöke