2020. június 2., kedd, Kármen, Anita, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:30 Mi Hazánk: emlékezzünk és emlékeztessünk!17:02 Mirkóczki "amit 2010 előtt mondtunk, nem volt igaz" Ádám is elhagyja a süllyedő hajót - de nem azért...16:47 Most épp az ún. Szlovákiával dúl a szerelem, még az is kiderült, hogy Pozsonynak szívügye a felvidéki magyarság16:16 Vajon csak a Mi Hazánk megemlékezésétől rendült meg az ORÖ, vagy Rácz László szexuális szokásai is megérintették őket?16:03 "Semlegesítik" Hitler szülőházát a szellemiségétől ma is rettegő demokraták15:46 Egy kis nosztalgia az őszödi beszéd évfordulójának árnyékában: az MSZP frakcióvezetője azt szerette volna, ha újra oszlatják a rendőrök a "rasszistákat"15:31 Találós kérdés: honnan lesz Nike-cipője a niggernek?15:22 Felmérés: nincs olyan magyar, aki ne úgy gondolná, hogy a trianoni diktátum igazságtalan és túlzó volt15:08 Salvini: számunkra Magyarország példakép14:35 Ha nem cigány témáról van szó, még Balognak is vannak értelmes gondolatai14:29 Ausztráliában is beindította a tüntetéshullámot az amerikai néger halála14:13 Száz néptáncos közös előadása emlékeztet a diktátumra a Hősök terén13:54 Rablóink rokonszenve: legkevésbé az oláhok és a rácok kedvelnek minket - az érzés kölcsönös13:34 Lesz Himnusz június 4-én a zsidó/ballib tévékben és rádiókban? Hamarosan kiderül13:22 Országos tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Ez már nem jött össze Gyurcsánynak: Karácsony nyerte az előválasztást

Reklám

Karácsony Gergely nyerte meg a budapesti ellenzéki előválasztást, tudta meg az Azonnali több ellenzéki párttól. Karácsony győzelmét pártjából, a Párbeszédből származó forrás is megerősítette.
Zoom
Fotó: Huszti István / Index
Más, az előválasztásban részt vevő ellenzéki pártoktól több forrásból úgy értesültek, hogy Karácsony Gergely 49, a DK által támogatott Kálmán Olga 40, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor 11 százalékot kaphatott a budapesti ellenzéki előválasztáson.
Az előválasztás biztosan érvényes lesz, hiszen a kitűzött ötvenezernél jóval többen, hatvannyolcezren szavaztak le a három ellenzéki főpolgármesterjelölt-jelöltre. Ez a budapesti választóknak kb. 4,9 százaléka.
Figyelemreméltó Gyurcsány Ferenc DK-elnök délutáni Facebook-bejegyzése, amelyben ezt írta: „Karácsony Gergely megmutatta, hogy tud küzdeni. Jól állt neki, engem is meglepett teljesítménye, semmi oka szégyenkezni. Kálmán Olga újságíróból pár hét alatt politikus lett, kiderült, hogy nemcsak népszerű kérdező, hanem felelős cselekvő is tud lenni. Kerpel-Fronius Gábor ismeretlenként is végtelenül szimpatikusan lépett a politika világába, most megismert személyisége és felkészültsége egyaránt feljogosítja, hogy politikai vezető legyen.” Bejegyzésében az is beszédes, hogy saját jelöltjükről múlt időben írt: „Hittünk abban, hogy a polgári, európai szabad Budapest érdekeit Kálmán Olga képviselné a legjobban.”
Frissítés: hivatalos az eredmény
Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke az urnazárást követően, még az eredmények kihirdetése előtt az Indexnek azt mondta, minden rendben zajlott, komolyabb panasz nem érkezett, ami pedig volt, azt kivizsgálták, de nem találtak az eredményt befolyásoló szabálysértést.
Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje 33 356 szavazattal nyert, ami kicsivel kevesebb mint 49 százalékot jelent,
Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció jelöltje, korábbi műsorvezető 25 093 szavazatot, azaz 37 százalékot kapott
a momentumos Kerpel-Fronius Gábor pedig 9792 voksot, vagyis 14 százalékot kapott.
Az eredményhirdetésen az is elhangzott, hogy a végleges részvételi adatok szerint 68 363 budapesti szavazópolgár voksolt az első nagy előválasztáson, ebből 68 240 szavazat érvényes is volt. Mivel az előzetes megállapodás értelmében 50 ezer szavazó részvétele felett az előválasztás érvényes, a győztes jelölt ellen a résztvevő, illetve a résztvevőket támogató pártok nem indítanak mást. Magyarán a szerdán kihirdetett győztes lesz ősszel Tarlós István főpolgármester Párbeszéd, MSZP, Demokratikus Koalíció, LMP, Szolidaritás által támogatott kihívója.
Ennek egyébként valószínűleg maga Tarlós is örül, hiszen amikor az Atv.hu megkérdezte a regnáló főpolgármestert, kit választana, ő azt válaszolta:
Hogy ne mondhassák, hogy csak utólag mondom, ha nekem kellene ellenfelet választanom, valószínűleg Karácsonyt választanám a három közül.
"A Jobbikkal is ki kell alakítani kooperációt"
Indexes villáminterjú az előválasztás győztesével:
- Erre számított?
- Őszintén mondtam minden nyilatkozatomban, hogy szerintem meg fogom nyerni az előválasztást. A versenyhelyzet nekem is az előnyömre vált, hiszen sikerült felpörgetnünk a kampányomat. Abban is biztos vagyok, hogy a Demokratikus Koalíció véleményváltozása által okozott bizalmi válságot meg fogjuk oldani.
- Gyurcsány Ferencnek már volt is egy bejegyzése, amely Karácsony Gergely melletti állásfoglalásként érthető. Ez azért biztató jel, nem?
- Szerintem az ellenzék pontosan tudja, hogy itt nincs több politikai szarkavarás. Tehát itt már nagyon egyértelmű a helyzet, amiben van egy vezetőjük, aki mögött sok szavazat is áll. Be kell állni mögé, nem csak névleg, hanem konkrétan. Ennek a választásnak úgy futunk neki nagyjából, mint tényleg az isztambuli választásnak. Tehát van egy társadalmi többsége az ellenzéknek, és van egy óriási erőfölénye a Fidesznek. Pénzben, médiában, hatalomban, beágyazott polgármesterekben, tehát magyarán csak akkor van az ellenzéknek esélye a győzelemre, ha összetolja minden aktivistáját, pénzét. Ami a legfontosabb, hogy nagyon sok önkéntes munka kell majd ebben a kampányban, én alapvetően egy door to door kampányban hiszek, mindenkit el kell érnünk, mert sokakat kell elvinnünk szavazni. Ehhez az összes pártnak az összes aktivistája és erőforrása kell.
- Mennyire bizakodó az ellenzék mozgósító erejében?
- Abszolút bizakodó vagyok, van az ellenzéknek 400 ezer szavazója. De nem engedhetjük meg magunknak, hogy így maradjon minden, mert most nincs felépítve, nincs összehangolva. Itt egy Budapest választási kampányra van szükség, természetesen a 23 kerülettel összehangolva és együtt mozogva. Az előválasztási részvételi adatok igenis bizakodásra adnak okot, hiszen nyilván 69 ezer politikailag elkötelezett emberről van szó, akikkel a kampányban elsőként és elsősorban dolgozni fogunk. Tehát arra számítok, hogy van 69 ezer aktivistánk Budapesten.
- A nem fér bele több szarkavarásba belefér a minapi csepeli eset például, amikor a helyi MSZP polgármester-jelöltet váltott még gyorsan?
- Nyilván minden ilyen kört nagyon gyorsan le kell zárni.
- Ebben aktív lesz?
- Abszolút, és azt is gondolom, hogy a főpolgármester-jelöltnek van dolga abban, hogy legyen megoldás. Itt nem feltétlenül a személyes preferenciák tolására gondolok, de a megegyezés elősegítésére mindenképpen. És a pártokat a közös jelöltnek kell kényszerítenie arra, hogy a legjobb megoldás, a lehető leggyorsabban jöjjön létre. Ez a csepeli ügy egy házon belüli eset, de vannak még nyitott kérdések, napokon belül rendezni kell ezeket. Vannak még nyitott kérdések, az LMP-vel és a Jobbikkal is ki kell alakítani kooperációt.
- Gyurcsány Ferenc hívta ma?
- Akkor, amikor beszélünk, még nem. De erre még ideje sem lehetett nagyon az eredményhirdetés óta.
- Kerpel-Fronius Gábornak és Kálmán Olgának lesz szerepe a kampányban, vagy akár egy reménybeli Karácsony-vezette városházán?
- A kampányban mindenképpen, szükség is van rájuk. A városháza kapcsán nem szeretnék belemenni semmiféle pozícióosztogatásba, mindkettőjükkel szívesen dolgoznék együtt.
- Tarlós István azt nyilatkozta, azt szeretné, ha ön lenne a kihívója. Ez dicséret vagy valami más?
- Nem dicséret, ez inszinuáció, egyértelműen ezzel próbált és próbál lejáratni. Nem hiszem, hogy nekem ez segít, ezért vegyük ezt úgy, mint egy rosszindulatú próbálkozást.
- Amiből azért még számíthat néhányra, nem?
- Arra számítok, hogy brutális lejárató kampány fog indulni, illetve folytatódni ellenem, minden csövön. Arra számítok, hogy a teljes gépezetük magának a világvégének fogja bemutatni a lehetőségét annak, hogy én leszek a főpolgármester. Nagyon nagy a tét: 13 éve nem volt olyan választás, amely ennyire kétesélyes lenne. Ez most valóban az.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready