Cikket közölt a Magyar Nemzet, melyben zsidókkal mondatják el a legújabb választási kampány kezdete előtt, milyen csúnya dolog, hogy a baloldal összefogott a "nácikkal". A lejáratási kísérlet természetesen nevetséges, hiszen a Jobbik ma már nem a magyarok érdekeinek képviseletével van elfoglalva, hanem a benyalási versenyben próbál pontokat szerezni - és egyik legnagyobb versenytársa ebben pont a Fidesz.
És ez az, ami a mi szempontunkból érdekes a nyilatkozatgyűjteményben: épeszű magyar felfogásában ugyanis nem az a veszélyes és kártékony, akire azt mondják, hogy náci (hogy a Jobbikra ez mennyire nem igaz, az evidencia), hanem az az árulkodó, hogy mit mondanak róla azok, akikkel a legfinomabban fogalmazva sem egyeznek meg az érdekeink - merthogy azok éppen ellentétesek.
Egy rabbi márpedig azt nyilatkozta a kormányról, ami a címünkben olvasható. Jellemező, hogy még büszkélkednek is vele, pedig tudjuk: két úrnak, a nemzetnek és annak ellenségeinek egyszerre szolgálni nem lehet...
Alább a cikk.
Elfogadhatatlan a Jobbik és a baloldal kapcsolata
– Az elmúlt három-négy évben a Mazsihisz valóban kevésbé kritikus a Jobbikkal szemben – nyilatkozta a Times of Israel című izraeli lapnak Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének korábbi elnöke. Hozzátette: valaki a Mazsihiszban kitalálta, hogy a baloldali ellenzéknek csatlakoznia kell a nácikhoz, hogy legyőzzék a Fideszt. A korábbi elnök szégyenteljesnek és árulásnak nevezte a történteket. A szervezet ugyanakkor tagadta, hogy támogatná az együttműködést a baloldal és a Jobbik között. – Nem volt, nincs és nem lesz semmilyen kapcsolatunk a Jobbikkal – fogalmazott Heisler András.
Zoom
Fotó: MTI/Demecs Zsolt
Az izraeli lapnak nyilatkozó Glitzenstein Sámuel (ő látható a fenti képen), aki a Magyarországon működő Chabad-kötődésű Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbija viszont úgy fogalmazott, hogy „azok, akik antiszemitizmus elleni harcról beszélnek és most készek együttműködni a Jobbikkal, képmutatásról tesznek tanúbizonyságot, és közönyről a zsidógyűlölettel szemben”.
Glitzenstein rabbi erősen kételkedik abban, hogy a Fidesz fenyegetést jelent a zsidókra nézve. – Zsidó perspektívából az Orbán-kormányok közel állnak az ideálishoz – emelte ki. A Times of Israel cikkében ennek alátámasztására felelevenítették, hogy az EMIH és a Mazsihisz is dollármilliókat érő ingatlanokat és támogatásokat kapott a kormánytól, számos új zsinagógát és zsidó iskolát adtak át az elmúlt években.