Erre a témára Szél Bernike csapott le a balliberális oldalról. Van egy kérdése. Egy komoly kérdése...
Zoom
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez
Tisztelt Miniszter Úr!
Ön a szeptember 26-i Kormányinfón a Globális Klímasztrájk kapcsán azt mondta, hogy ehhez a „visszataszító” dologhoz egy „16 éves beteg kisgyereket használnak fel”. Külön kérdésre válaszolva azt is hozzátette, hogy az Asperger-szindróma betegség.
Szeretném felvilágosítani arról, hogy az autizmus nem betegség, hanem olyan állapot, amely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, információkat. Az autizmus spektrumzavarok az emberi fejlődés diverzitásaként, az idegrendszeri működés sokféleségeként értelmezhetőek. Az Asperger-szindróma az autizmus spektrumzavarok egyik típusa, amire átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint jellemző.
Ön azzal, hogy Greta Thunberget „beteg kislánynak” nevezte, akit kihasználnak, arra utalt, hogy az autista emberek nem képesek önállóan gondolkodni és cselekedni, gondolataik és véleményük pedig nem érvényes, nem egyenlő értékű, ezért nem érdemes rá odafigyelni. Ön ahelyett, hogy a klímaaktivista gondolataira, állításaira reflektált volna, az Ön által „betegségként” aposztrofált állapotán keresztül próbálta meg hitelteleníteni, érvényteleníteni a véleményét. Ön ezzel nemcsak Greta Thunberget sértette meg, de minden autizmus spektrumzavarral diagnosztizált embert. Magyarországon jelenleg mintegy 100 ezer ember él autizmussal.
Bocsánatot kér a Greta Thunberget illető megjegyzései miatt, amivel minden autista embert vérig sértett?
Várom válaszát.
Tisztelettel:
Szél Bernadett
Kapcsolódó: