Bezár!
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:25 Trump nem jutott dűlőre a demokratákkal, rendeletben próbál munkanélküli segélyt adni06:56 Összetört a gigászi Milne23:01 Fehéroroszország: a választásra jogosultak harmada már előzetesen voksolt, "véletlenül" őrizetbe vettek két ellenzéki kampánystábtagot22:48 Napi devianciapropaganda: Józsefváros a legújabb Zugló22:33 "Akasszátok fel őket!" - ez a tüntető tömeg kedvenc jelszava az "ítélet napján" Bejrútban22:19 Jeruzsálemben tömegtüntetésen követelik Binjámin Netanjáhu és kormánya távozását21:57 Momentum-DK-viszály: manipulált hangfelvétellel, fizetett hirdetésben sározással folytatódott a gödi történet21:25 Ronaldinhóék újabb 200 ezer dollár kifizetése után szabadulhattak a paraguayi luxushotelből21:01 Tizenegyen meghaltak egy lakástűzben a csehországi Bohumínban - állítólag egy lakó felgyújtotta a saját ajtaját20:46 A magyarországi négerek is rájöttek, milyen nehéz a sorsuk20:10 MACS-vezető: a vértranszfúzió a legnagyobb doppingmumus19:33 Megnőtt az illegálisan Csehországban tartózkodók száma - ukránok, moldovaiak, vietnámiak19:09 Újabb gyilkosság történt Érden18:45 Halálos baleset történt a sajóivánkai vasúti átjáróban18:22 Törökországból egészen Lengyelországig jutott kamionnal egy 34 egyedes sáskarakomány
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Jobbliberálisról balliberálisra, narancs rongyokról vörösökre váltott a főváros

Reklám

Nagyon komoly győzelmet aratott a baloldal Budapesten. Nemcsak a főpolgármesteri posztot nyerte meg meglepő fölénnyel Karácsony Gergely, de a fővárosi közgyűlésben is stabil (18-15) baloldali többség lesz. Az ellenzéki összefogás 9 fővárosi kerületet hódított el a Fidesztől - összesítette az Index.
Zoom
Azokban a kerületekben, ahol az ellenzéki összefogás adja a polgármestert, a baloldal a kerületi képviselő-testületben is mindenhol többséget szerzett, sőt, a XXII. kerületben a fideszes Karsay Ferencnek öt évig baloldali testülettel kell majd együtt dolgoznia. A XX. kerületben a civil színekben, de fideszes támogatottsággal újraválasztott Szabados Ákosnak is baloldali többségű testületet kell majd vezetnie, ami felveti a kérdést, hogy hosszabb távon mennyire ragaszkodik majd a Fidesz támogatásához.
A főpolgármesterek és a polgármesterek választásának sajátossága, hogy hacsak nem kötődik a személyükhöz valami komolyabb botrány, a választók jobban ragaszkodnak a vezető személyéhez, mint a mögötte álló politikai erőhöz: a hivatalban lévő polgármesterek többnyire felülteljesítenek a pártjukhoz képest. Ebből a szempontból több kerületi polgármester bukása is óriási meglepetést jelent: ha a Fidesz 2018-ban, majd idén tavasszal egyre gyengébben is szerepelt Budapesten, senki se mert volna például az óbudai és az újpesti polgármesterek távozására fogadni. Bús Balázst és Wintermantel Zsoltot öt éve sokkal jobb eredménnyel választották meg, mint ahogy a pártjuk akkor vagy azóta szerepelt a kerületükben.
A fővárosi eredmények egyik legfontosabb tanulsága, hogy a város leggazdagabb budai kerületeiben a Fidesz támogatottsága óriásit zuhant. A kormányoldal csak a külső, kertvárosiasabb kerületekben szerepelt elfogadhatóan.
A Fidesz fővárosi vereségének mértékét jobban mutatja a párt kerületi képviselőinek a szereplése, ezen a szavazólapon ugyanis a választók lényegében tisztán pártszimpátia alapján ikszelnek. A Fidesz budapesti vereségét jól illusztrálja az az ábra, amin a megválasztott kerületi képviselők politikai hátterének 2014-es és a mostani adatai szerepelnek:
Zoom
A választás budapesti eredményeinek vizsgálatakor érdemes kitekinteni a fővárosi agglomeráció fontosabb városaira. Az ellenzék ugyanis egyebek mellett Pilisvörösvárt, Érdet, Gödöt, Százhalombattát, Szentendrét, Szigetszentmiklóst és Vácot is behúzta. Törökbálinton a fideszes polgármester újrázott, de a képviselő-testület az ellenzéké, Budaörsön pedig mindent vitt a Fidesz ellenében induló lokálpatrióta egyesület.
Az ellenzék fővárosi győzelmének egyik legfontosabb része, hogy a közgyűlésben a főpolgármester, a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listán bejutókat összevetve 18-15 arányban az ellenzéki összefogás szerzett biztos többséget. Ez jelentősen megkönnyíti Karácsony Gergely főpolgármesteri munkáját: elég a baloldali közgyűlési tagokkal megállapodnia, hogy a közgyűlés rendeleteket alkothasson. A főpolgármesteri kabinet sokkal kevésbé lesz kiszolgáltatva a fejlesztési forrásokról döntő kormánynak, a vasárnap megszerzett erős közvetlen és közvetett felhatalmazással lényegesen jobb pozícióból tárgyalhat majd Orbánékkal.
Megszerezték a fővárosi közgyűlést is
Zoom
Tarlós: kis nyugalmat kérek, mindenki higgadjon le!
A főpolgármesteri posztról távozó Tarlós István 11 óra előtt pár perccel lépett ki a pódiumra összegző beszédére a Bálnában. Hosszú taps fogadta, ennek elülte után Tarlós megköszönte azoknak, akik rá szavaztak, mire ismét tapsot kapott.
Zoom
Ezután megköszönte a közösségnek, és Budapestnek a 9-13 évet, "mert ez nagyon szép volt". (Tarlós 13 éve politizál a fővárosi közgyűlésben, 9 éve főpolgármester.) Óbudának is megköszönte a még hosszabb időt, "mert együtt talán még szebb volt". (Tarlós 1990 és 2006 között volt óbudai politikus, polgármester.) Ismét hosszan megtapsolták.
Kis nyugalmat kérek, mindenki higgadjon le. Országszerte az eredmények szépek. Budapest ma így döntött, Karácsony Gergelyt választotta meg. Én gratulálok neki, és sok szerencsét kívánok – mondta Tarlós István.
"Szép volt ez a 29-30 év. Van ilyen, 70 éves korban előfordul az emberrel. Lesz még ilyen is. Sok sikert kívánok" – zárta Tarlós a rövid beszédét.
Orbán: készen állunk Budapesten az együttműködésre
Orbán Viktor vasárnap este 11-kor mondott beszédet a budapesti Bálnában, a Fidesz-KDNP eredményváróján. Közvetlenül Tarlós István után beszélt a színpadon, mondandóját azzal kezdte, hogy "Budapest vesztett egy polgármestert, de én nyertem egy kiváló tanácsadót".
Zoom
Nehéz választási kampány volt, nagy és nyílt politikai csata, fogalmazott a miniszterelnök, olyan kampány volt ez, mondta, mint amilyennek egy demokráciában lennie kell.
"A választás nem csak Budapestről szólt, ezért engedjék meg, hogy köszönetet mondjak minden választópolgárnak, aki elment és leadta a szavazatait. Gratulálok mindenkinek, aki nyert."
A fideszes polgármestereknek külön gratulált és köszönetet mondott Tarlós Istvánnak kilenc évnyi főpolgármesteri munkájáért. "Nem fogjuk elfelejteni, István, sohasem, hogy te voltál az, aki kirángatta a várost a csődhelyzetből." Kilenc éven keresztül az volt a szokás, hogy a kormányzat adta a főpolgármestert az országnak, mondta, de a budapestiek ma máshogy döntöttek.
"Ezt a döntést tudomásul vesszük és készen állunk az együttműködésre" - tette hozzá.
A miniszterelnök különféle adatokat sorolt még beszédében, amelyek véleménye szerint azt támasztják alá, hogy a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség az országban. Kiemelte, hogy
  • számításai szerint a biztos szavazatokat tekintve 50% feletti eredményt hozott a Fidesz-KDNP.
  • a 23 megyei jogú városból 13 továbbra is a kormánypártoké.
  • 147 fideszes polgármester lesz az 5000 főnél nagyobb településeken, így ebben a versenyszámban is nyertünk, fogalmazott.
A kormányfőt hatalmas tapsvihar fogadta a Bálnában, beszédét az aktivistáknak és a kampánycsapatnak célzott köszönettel, és azzal zárta, hogy értékelni és elemezni fogják az eredményeket, és a következtetéseknek megfelelően fogják alakítani a Fidesz és a KDNP politikáját a következő időszakban.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready